Live Radio Live TV

RoermondStormt afgelast 11-9-2017 19:35

 Regionieuws De organisatie van RoermondStormt heeft maandag 11 september bekend gemaakt dat de tweede editie van het evenement, die zou plaatsvinden op zondag 24 september is afgelast. Er hebben zich te weinig deelnemers ingeschreven. Stichting RoermondStormt is voornamelijk afhankelijk van inkomsten uit deelnemersbijdrage en sponsoring om het evenement te kunnen financieren. Alle deelnemers die zich hebben aangemeld voor RoermondStormt 2017 krijgen hun inschrijfgeld terug. Zij zijn hierover per e-mail geïnformeerd.
Een nieuwe website voor Dorpsraad Ell Geplaatst op: 24-3-2018 19:02

De website op diverse media Ell Het bestuur van de Dorpsraad Ell heeft in samenwerking met de werkgroep: Website en Online Communicatie, een volledig nieuwe website ontwikkeld. Niet alleen het design, maar ook de functionaliteiten zijn daarbij flink onder handen genomen. De nieuwe website is ontworpen en ontwikkeld door Roel van de Mortel. In Ell bestaat een actief verenigingsleven, daarom is voor alle verenigingen een eigen pagina gecreëerd met daarop alle handige informatie van en over de vereniging. Staat jouw vereniging of club er nog niet tussen, stuur ons dan even een bericht. De nieuwsberichten op de website hebben een andere indeling gekregen en het is nu nog makkelijker te navigeren tussen de verschillende nieuwscategorieën. Heb jij nieuws dat niet mag ontbreken op de website, dan kun je dat eenvoudig mailen naar media@dorpsraadell.nl.


Nieuwe inrichtingsschets Park Leudal-Oost Geplaatst op: 24-3-2018 16:58

De nieuwe schets van Park Leudal-Oost Leudal In de nieuwe inrichtingsschets van Park Leudal-Oost zijn opgenomen een wielerbaan, mountainbike én cyclocross óp Park Leudal-Oost, de eerste Open Club van Limburg. Een schets van de inrichting laat zien dat de combinatie met de bestaande grootgebruikers uit o.a. voetbal, tennis, paardensport en te renoveren sporthal tot verrassende verbindingen en creatief ruimtegebruik leidt op het tien hectare grote park. De eerste geluiden van de diverse buitenterreingebruikers, de gemeente Leudal en de Provincie Limburg zijn enthousiast. Het raadsbesluit van de gemeente Leudal medio december 2017 om medewerking te verlenen aan het realiseren van de wielerbaan op Park Leudal- Oost is voortvarend opgepakt vanuit het burgerinitiatief Park Leudal-Oost. Resultaat is de nieuwe inrichtingsschets van het park, waarin ook de wielrenbaan en het mountainbike-parcours zijn verwerkt.


Minderjarige komen te gemakkelijk aan alcohol Geplaatst op: 24-3-2018 16:52

Alcoholverkoop: 18 jaar. Leudal Eind vorig jaar heeft de gemeente Leudal laten onderzoeken of verkooppunten in Leudal zich aan de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol houden. De resultaten van het onderzoek zijn ronduit verontrustend. In 72% van de gevallen werd alcohol houdende drank verkocht aan een jongere onder de 18 jaar. Landelijk ligt dat percentage beduidend lager nl. 64%. In december 2017 liet de gemeente horeca- bedrijven, cafetaria’s, supermarkten en slijterijen controleren door zogenaamde mystery shoppers (testkopers). Deze minderjarige testkopers hebben 147 keer geprobeerd om alcoholhoudende drank te kopen. In 72% procent van de van de gevallen werd daadwerkelijk alcohol verstrekt een jongere onder de 18 jaar. Sinds 1 januari 2014 is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Supermarkten scoorden het beste. Ruim 64 % van de gecontroleerde supermarkten hebben hun zaken op orde. Bij cafetaria’s, horeca en slijterijen werd de wettelijke leeftijdsgrens beduidend slechter nageleefd. Respectievelijk 20,6%, 20,8 % en 12,5 %.


Einde Festeynder en Festeynderplein Geplaatst op: 23-3-2018 16:00

Hippieplein Regionieuws Na 42 jaar van Festeynder en 8 jaar van Festeynderplein komt aan beide evenementen in Nederweert-Eind een eind. Onvoldoende inkomsten en onvoldoende animo om Festeynder verder te vernieuwen, leiden tot dit besluit. De organisatie vindt dit zeer jammer en spreekt haar dank uit aan de vaak jarenlange trouwe sponsoren, de vele vrijwilligers en bezoekers. Festeynder had de afgelopen jaren met een aanpassing in de datum, toevoegen van nieuwe elementen zoals een hippieplein en een volledig herziene optocht, nieuwe zaken geprobeerd. Dit heeft niet tot voldoende bezoekers geleid en te weinig financiële vruchten afgeworpen. Of Nederweert-Eind een nieuw dorpsevenement gaat organiseren, zal blijken. Voorlopig is dat naar verwachting niet in het formaat van Festeynder. Het is wel zo dat een groot deel van de ambachten en tradities nog stand houden in het door Festeynder ontstane Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind.


Inloopbijeenkomsten vier dijkverleggingen Limburg Geplaatst op: 24-3-2018 11:00

Dijk Thorn-Wessem Foto: Ger PeetersMaasgouw Waterschap Limburg organiseert inloopbijeenkomsten over de dijkversterkings- en dijkverleggingsprojecten in respectievelijk Arcen, Thorn–Wessem, Well en Baarlo–Hout-Blerick. Inwoners en andere belanghebbenden zijn van harte welkom binnen te lopen en in gesprek te gaan. Inloop Thorn–Wessem op dinsdag 27 maart bij De Grote Hegge, Waterstraat 9 in Thorn. De inloopbijeenkomst duurt van 16.00 tot 20.00 uur. Er is geen gezamenlijke toelichting. U kunt binnenlopen en vertrekken wanneer u wilt. Meer informatie: www.waterschaplimburg.nl .


Uitslag gemeenteraadsverkiezing Nederweert Geplaatst op: 22-3-2018 21:31

Gemeente Nederweert Regionieuws Ook in Nederweert zijn de stemmen uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezing van 21 maart geteld. Dit zijn de objectieve tellingen, met lijstafspraken is geen rekening gehouden. De zetelverdeling: CDA 6 zetels, JAN 5 zetels, VVD 1 zetel, Nederweert Anders 3 zetels, D66 2 zetels. In totaal heeft 59,59% van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. Op vrijdag 23 maart om 10.00 uur wordt op het hoofdstembureau de officiële einduitslag vastgesteld. Ook de uitslag van het referendum is dan officieel bekend.


Geen start dit jaar leerroute Agora in Heythuysen Geplaatst op: 22-3-2018 21:17

Scholengemeenschap St. Ursula afdeling vmbo Foto: Google EarthHeythuysen De persoonlijke leerroute Agora start komend schooljaar nog niet in Heythuysen op Scholen- gemeenschap St. Ursula afdeling vmbo. Dit meldt Dagblad De Limburger. Er was te weinig belangstelling. Agora in Roermond kreeg juist een recordaantal aanmeldingen: 88. Het onderwijs zonder vaste lessen, zonder huiswerk en cijfers maar met veel zelf ontdekkend leren, krijgt in heel Nederland steeds meer navolging. Locatiedirecteur Ton Houben is overigens blij met het groot aantal vmbo’ers dat in augustus naar Heythuysen komt: 132 nieuwe brugklassers, tegen 96 vorig jaar.


Coalitie behaalt twaalf van de negentien zetels Geplaatst op: 22-3-2018 19:30

Locatie waar de uitsalg wordt bekend gemaakt. Maasgouw Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Maasgouw heeft Lokaal Belang zeven en het CDA vijf zetels behaald. Daarmee hebben zij samen twaalf van de negentien zetels. Het staat nog niet vast of de huidige coalitie de komende vier jaar wordt voortgezet; de mogelijkheid is aanwezig. Een opmerkelijk verlies was er voor de VVD; zij ging van vier naar twee zetels. Als nieuwkomer behaalde de Liberale Volkspartij Maasgouw twee zetels. Dit gold ook voor Nieuw Links Maasgouw; zij behaalde twee zetels terwijl Partij Welzijn Maasgouw- 50PLUS één zetel verloor en op één bleef staan. Op vrijdag 23 maart om 10.00 uur wordt in een openbare zitting in de voormalige raadzaal, Raadhuisplein 1 te Heel de uitslag bekendgemaakt.


Gemeenteraadsverkiezingen: winst voor oppositie Geplaatst op: 22-3-2018 17:13

Gemeentehuis van Leudal Leudal Afgelopen woensdag hebben de oppositiepartijen in de gemeente Leudal allen winst behaald. Progressief Akkoord Leudal ging van één naar twee zetels, D66 van twee naar drie en de VVD van één naar twee. Het CDA bleef op vijf zetels staan. Coalitiepartij Samen Verder verliest twee zetels en heeft er thans zeven. De andere coalitiepartij Ronduit Open verliest één zetel en heeft zes zetels. Dit betekent dat beide partijen samen deertien zetels hebben. Ze behouden daardoor een meerderheid van één zetel in de Leudalse gemeenteraad. Het is nog niet bekend of de huidige coalitie de komende vier jaar wordt voortgezet. De definitieve uitslag van deze gemeenteraads- verkiezingen wordt op vrijdag 23 maart om 10.00 uur officieel vastgesteld tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau. Dinsdag 27 maart wordt in de raadsvergadering beslist omtrent toelating van de nieuw benoemde raadsleden en donderdag 29 maart is de beëdiging van de raadsleden.


Naar de stembus op 21 maart in Linne Geplaatst op: 21-3-2018 20:21

 Linne Woensdag 21 maart: Gemeenteraadsverkiezingen in Maasgouw! Na wekenlang campagne voeren door de landelijke en lokale politieke partijen, is het nu aan de burger. Hoe gaat de nieuwe gemeenteraad eruit zien? Omroep 3ML is ‘s middags een kijkje gaan nemen bij het stembureau bij het Tennispark in Linne. Een reportage is te zien op 3ML-TV.


Naar de stembus op 21 maart in Neer Geplaatst op: 21-3-2018 20:18

 Neer Woensdag 21 maart: Gemeenteraadsverkiezingen! Na wekenlang campagne voeren door de landelijke en lokale politieke partijen, is het nu aan de burger. Hoe gaat de nieuwe gemeenteraad eruit zien? Omroep 3ML is ‘s middags een kijkje gaan nemen bij stembureau 10 in handbooglokaal Vriendschap & Strijd in Neer. Een reportage is te zien op 3ML-TV


Thijs Koolen tweede in paasbrodencompetitie Geplaatst op: 20-3-2018 11:42

Zilveren Paasbrood 2018 Ell Thijs Koolen, De Echte Bakker uit Ell heeft voor de derde keer het zilver behaald in de landelijke paasbrodencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Ook in 2016 en 2017 haalde hij de tweede plaats en nu is ‘drie keer scheepsrecht’. De fanatieke bakker uit Ell is heel trots op deze prestatie. De keuringen zijn uitgevoerd door onder andere Marco van Scheijndel, technisch adviseur van Gilde Partner Puratos: “Bij alle finalisten is een zeer goed paasbrood gekocht in de winkel. Allemaal mooi gedecoreerd en goed gebakken. Het brood van Thijs Koolen sprong eruit door het mooie model en de geweldige smaak en eeteigenschappen die je alleen kunt bereiken als het hele proces van kneden en bakken klopt. Dat heeft hij echt perfect gedaan".


6 Limburgse medaillewinnaars gehuldigd in Zwolle Geplaatst op: 19-3-2018 19:49

Felicitaties voor de prijswinnaars Regionieuws Limburgs is zes jonge medaillewinnaars rijker. 650 mbo'ers lieten hun beste vakwerk zien tijdens de finale van Skills Heroes, die van 15 tot en met 17 maart in de IJsselhallen te Zwolle en op mbo- leslocaties in Overijssel plaatsvond. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van autotechnicus en verkoopspecialist tot schoonheids- specialist en grafisch ontwerpen. Doel van deze vakwedstrijden is om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Noah Strijbos uit Meijel kreeg een bronzen medaille als Modeontwerper.


Fractievoorzitter 50PLUS bezoekt Linne Geplaatst op: 19-3-2018 13:36

Links: Henk Krol Linne In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart, bracht fractievoorzitter Henk Krol van de landelijke politieke partij 50PLUS op maandag 19 maart een werkbezoek aan de provincie Limburg. Henk startte zijn dag in onze provincie in Linne waar hij aanwezig was tijdens een repetitie van de seniorenkapel. Daarna reisde hij door naar Sittard en sloot hij zijn toer in Limburg af in Maastricht. 3ML zocht hem op in Linne; een reportage is te zien op 3ML-TV.


Campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet’ van start Geplaatst op: 19-3-2018 12:37

Daar kun je mee thuis komen Regionieuws Maandag 19 maart is de campagne: ‘Hou je aan de snelheidslimiet’ gestart. Deze campagne richt zich op de bewustwording van automobilisten, die ondanks dat ze van goede wil zijn toch harder rijden dan toegestaan. Even wat extra gas geven, zodat je opschiet? Het lijkt niet de moeite waard erbij stil te staan. Echter: schijn bedriegt. Als alle automobilisten zich aan de snelheidslimiet houden, neemt het aantal letselslachtoffers in Nederland met een kwart af. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van iedereen. Maak van de nul een punt! Kijk ook op: www.rovl.nl .


Pannenkoeken eten bij Hoeskamer ’t Leuke Beegden Geplaatst op: 18-3-2018 11:47

Impressie Hoeskamer 't Leuke Beegden Beegden In Hoeskamer ’t Leuke in Beegden kwamen vrijdag jl. jong en oud samen. Leerlingen van groep 7/8 van basisschool St. Martinus uit Beegden kwamen pannenkoeken bakken voor de senioren in Beegden en vervolgens werd er gezellig samen gegeten. Jong en oud, gezellig aan tafel is een gemakkelijke en leuke manier om mensen te ontmoeten en contacten te onderhouden. Vanaf maandag 19 maart is een reportage te zien op 3ML-TV.


Europees Schutterstreffen krijgt eigen camping Geplaatst op: 17-3-2018 19:33

Camping De Mössehook' in Roggel Leudal In Roggel komt tijdens het EST 2018 tijdelijk een camping. Voetbalvereniging SV Roggel, tennis- vereniging TV Wimbledonck en handboogvereniging Roos in Bloei namen samen het initiatief voor deze camping. Tijdens het Europees Schutterstreffen zijn in de hele regio nauwelijks nog overnachtingsplaatsen te boeken. Het is in augustus nog vakantie én het EST 2018 verwacht zo’n 600 deelnemende schutterijen. Zeker voor de buitenlandse schutterijen is deze tijdelijke camping dan ook een welkome aanvulling op de schaarse verblijfsmogelijkheden. De drie Roggelse sportverenigingen gebruiken hun eigen accommodaties voor ‘camping de Mössehook’. Op de voetbalvelden komt een kampeerterrein voor tenten. Caravans en campers kunnen terecht op een asfaltveld. Zij kunnen hier gebruik maken van 6A/1320 W stroomvoorzieningen. De sanitaire voorzieningen van de sportaccommodaties zijn beschikbaar voor de kampeerders. Elke ochtend tussen 7.00 en 10.00 uur verzorgen de verenigingen een ontbijt in de kantine van de voetbalclub. Tijden EST rijdt er een pendelbus tussen de caming en Neer.


Terugblik op PUIK-weekend in Roggel Geplaatst op: 17-3-2018 17:10

Een staande ovatie voor de medewerkers Roggel De cabaretprogramma’s namens de Stichting Puik behoren definitief tot het verleden. Op 9, 10 en 11 maart beleefde Roggel zijn allerlaatste Puik- weekend toen het slotprogramma 'Aod en Noe' gepresenteerd werd in theater La Rochelle in Roggel. De belangstelling was overweldigend: vrijdag- en zaterdagavond waren de shows helemaal uitverkocht en de extra voorstelling op zondagmiddag 11 maart trok nog eens zo’n 200 toeschouwers. Het publiek werd getrakteerd op ludieke sketches, swingende live muziek en actuele plus historische filmpjes. Wie nog niet genoeg kan krijgen van Puik kan altijd terecht op de spiksplinternieuwe website www.cabaretpuik.nl met daarop de geschiedenis van de Stichting en een overzicht van de Zwart-Wit Shows, Cabaret Puik-voorstellingen en de Sjofele Types. Foto’s en filmpjes uit al die jaren ontbreken natuurlijk ook niet. De komende tijd wordt de site vanzelfsprekend aangevuld met beelden van 'Aod en Noe'.


Roermond heeft Regenboogpad bij het station Geplaatst op: 17-3-2018 16:54

Het Regenboogpad Regionieuws Op woensdag 14 maart is een regenboogpad aangelegd op het Stationsplein in Roermond. Met de aanleg van dit regenboogpad wil de gemeente laten zien dat in Roermond iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht afkomst, (geloofs-)overtuiging of seksuele voorkeur. Roermond is een gastvrije stad voor iedereen. Het college van burgemeester en wethouders voert hiermee de motie uit die door de meerderheid van de raad is aangenomen op 13 juli 2017.


Start bouw 10 pleinwoningen en 10 bungalows Geplaatst op: 17-3-2018 16:18

De officiële starthandeling Heel Donderdag 15 maart gaven de wethouders Johan Lalieu en Math Wilms van de gemeente Maasgouw het officiële startsein voor de bouw van 20 woningen in het plan Kasteeldal te Heel. Onder veel belangstelling van de toekomstige bewoners en andere projectbetrokkenen is symbolisch een steentje bijgedragen aan het metselwerk van de woningen. Aansluitend werd er onder het genot van een hapje en een drankje geproost op een voorspoedige bouw.


Gérard Mertens 100 jaar Geplaatst op: 16-3-2018 16:40

Aanbieding van de taart Foto: Laurens EggenRegionieuws Voormalig boerenvoorman Gérard ‘Sjra’ Mertens is 15 maart honderd jaar geworden. Namens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) bracht voorzitter Léon Faassen een speciale verjaardagstaart ter ere van deze uitzonderlijke mijlpaal. Mertens is erevoorzitter van de LLTB en geldt als één van de meest invloedrijke Nederlandse boerenleiders van de vorige eeuw. Mertens was van 1948 tot 1974 voorzitter van de LLTB. Nog steeds de jongste LLTB-voorzitter ooit. Daarnaast was hij raadslid in Venlo (1945 tot 1948), Statenlid in Limburg (1948 tot 1952), lid van de Eerste Kamer (1952 tot 1979), voorzitter Raad van Toezicht van de Boerenleenbank en later Rabobank (1957 tot 1983) en lange tijd voorzitter van de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond. Mertens werd ook wel de ongekroonde koning van de boeren genoemd.


Zintuigenpark Weert geopend Geplaatst op: 16-3-2018 11:56

Impressie opening Zintuigenpark Weert Regionieuws Woensdag 14 maart jl. is in Natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man Weert het Zintuigenpark geopend. Een bijzonder en uniek project waar buitenspelen, toegankelijkheid en burgerinitiatief samenkomen. Een park in deze vorm bestaat nog niet in Nederland. Voelen, ruiken, proeven, horen en zien staan centraal in het park. De natuurlijke speeltoestellen nodigen jong en oud, mensen met en zonder een beperking, uit om gratis nieuwe ervaringen op te doen in de natuur.


‘Leudal Maatjes’ Geplaatst op: 15-3-2018 12:15

Impressie bijeenkomst Regionieuws Dinsdag 6 maart jl. waren de 'Leudal Maatjes' te gast bij de Vlindertuin in Heythuysen voor de eerste netwerkbijeenkomst van dit jaar. Ruim 25 formele en informele zorg- en welzijnsorganisaties waren vertegenwoordigd door een veertigtal personen. De 'Leudal Maatjes’ werken samen aan een brede samenwerking om kwetsbaarheid achter de voordeur aan te pakken. De organisaties werken allemaal in het sociale domein en dat was ook het thema van deze avond. Chantal Timmermans, beleidsmedewerker van de gemeente Leudal heeft een heldere presentatie verzorgd met toelichting op hoe de gemeente Leudal de lijnen uitgezet heeft voor 2018/2019. Elkaar nog beter weten te vinden, samenwerken, doorverwijzen en signaleren zijn de sleutelwoorden. Door deze bijeenkomsten ontstaan er waardevolle onderlinge matches die voor iemand veel kunnen betekenen.


Jim Bakkum verrast zorgheld Jeroen Poels Geplaatst op: 14-3-2018 21:16

Jeroen Poels (l) en Jim Bakkum Foto: ProteionHorn Op woensdag 14 maart landde Jim Bakkum met een helikopter op het terrein van Proteion Hornerheide in Horn om Jeroen Poels in het zonnetje te zetten als ‘zorgheld’. Jeroen is verpleegkundige in een kleinschalige groepswoning voor ouderen met dementie en werkt daarnaast als miMakker. Met een smoes werd Jeroen naar de landingsplaats gelokt en daar verrast door Jim Bakkum namens Your Gift. Jeroens vrouw Cindy, zoons Jorn (11 jaar) en Jurre (8 jaar), familie, collega’s en bewoners waren daarbij aanwezig. Jeroen werd in het zonnetje gezet voor de manier waarop hij zijn werk doet voor de bewoners van de Proteion zorgcentra. Jeroen is verkozen tot zorgheld vanwege zijn bijzondere manier om contact van hart tot hart te maken met ouderen met dementie. Imke Janssen, de teamleider van Jeroen, vult aan: “Voor ons ben je een echte zorgheld vanwege je liefdevolle persoonlijkheid, als miMakker én als verpleegkundige. Meestal raak je de vrolijke noot, maar je kunt ook serieus zijn. Je laat mensen in hun waarde, je bent écht en oprecht.” Vanaf donderdag 15 maart te zien op 3ML-TV.


‘Opnieuw deuk imago Leudal’ Geplaatst op: 14-3-2018 20:19

 Leudal "Zo snel mogelijk een nieuwe vaste gemeentesecretaris in Leudal en de vergoeding van de tijdelijke secretaris verlagen." Dat wil een meerderheid van de gemeenteraad in Leudal. Volgens Dagblad De Limburger. De raad van Leudal sprak dinsdagavond over de ophef die rond interim-gemeentesecretaris Han Bekkers is ontstaan na een artikel in NRC Handelsblad over zijn manier van werken in het verleden bij andere gemeenten en over het feit dat hij aanhanger is van de leer van Avatar. Burgemeester Arno Verhoeven vroeg in een verklaring begrip voor de situatie vorig jaar maart toen Leudal op stel en sprong een nieuwe gemeentesecretaris nodig had, omdat de zittende secretaris verdachte werd in een strafrechtelijk onderzoek. Er was iemand nodig met senioriteit en ervaring. Referenties werden daarbij niet gecontroleerd zoals bij een vaste aanstelling wel zou gebeuren. De beloning voor Bekkers noemde hij marktconform. Verhoeven zei dat het College van B&W binnenkort met een schrijven komt waarin onder meer staat hoe lang de interim-periode van Bekkers nog duurt en welke beloning daar tegenover zal staan. Bron: Dagblad De Limburger.


Geslaagde NL-DOET RuiterSportVereniging Haelen Geplaatst op: 14-3-2018 11:00

Wethouder Richard Verheul en Stijn Haelen Vrijdag 9 maart jl. hebben vijf leerlingen van St. Ursula onder leiding van Mark Luijten 400 boompjes geplant. Wethouder Richard Verheul kwam niet alleen poolshoogte nemen. Ook hij stak de handen uit de mouwen. Een pluim voor de leerlingen van St. Ursula, voor Mark Luijten van het IKL, voor gemeente Leudal en voor de vrijwilligers van RSV Haelen. Door de actie van NL-Doet zijn 400 boompjes geplant en is het raster rondom het ruitersportterrein opgeschoond.


Meer buiten spelen op school: gezondere kinderen en volwassenen Geplaatst op: 14-3-2018 10:00

Ieder kind, elke dag Regionieuws Speeltuinwerk Limburg organiseert een Kennisdag Pedagogiek van de Buitenruimte. Tijdens de Kennisdag op donderdag 22 maart in Sint Joost (Echt Susteren) bij 't Patronaat komen verschillende facetten van buiten spelen aan bod: Maar met een prachtig schoolplein alleen kom je er niet. Er is meer voor nodig om kinderen aan het spelen te krijgen: ruimte! Niet alleen buiten maar ook in het hoofd van kleine én grote mensen. Dat vraagt een andere kijk en aanpak. Zoals er een methode is voor taal of rekenen, zou er ook één mogen zijn voor het buiten spelen. Verbeteren van de mogelijkheden kan dan ook met ieder budget. Want zo waardevol is dat buiten spelen! Limburg investeert fors in gezond naar school gaan. Tijdens de Kennisdag voert een tweetal sprekers het woord over hun -wetenschappelijk ondersteunde- projecten binnen het basisonderwijs voor een gezonde beleving van de jonge jaren. De dagopening wordt verzorgd door Marleen van Rijnsbergen, gedeputeerde van de Provincie Limburg. Buiten spelen draagt bij aan een leefbare en duurzame samenleving; nu en in de toekomst.


Drukbezochte inloopbijeenkomst windpark Heibloem Geplaatst op: 12-3-2018 19:44

Uitleg door de molenaar Heibloem De inloopbijeenkomst met uitleg over de aanleg van windpark Heibloem op zondag 4 maart, georganiseerd door coöperatie Zuidenwind, is druk bezocht. Zo’n 60 belangstellenden, vooral uit de directe omgeving van het geplande windpark, hebben de weg naar gemeenschapshuis de Klokkestoel in Heibloem gevonden. Zij lieten zich informeren over de plannen voor de aanleg van windpark Heibloem. Ook geïnteresseerden van elders uit de Provincie - van Venlo tot Grubbenvorst en zelfs Voerendaal - kwamen een kijkje nemen. Ook een bezoekje aan burgerwindmolen De Coöperwiek bleek een populair uitje. Vanuit de Klokkestoel reed regelmatig een pendelbus met belangstellenden. Anderen bezochten de molen met eigen vervoer. De molenaars van Zuidenwind legden ter plekke uit hoe een windmolen stroom opwekt en wat daar allemaal bij komt kijken.


Jim Bakkum op zoek naar Zorgheld in Horn Geplaatst op: 14-3-2018 16:00

Jim Bakkum Horn Jim Bakkum verrast op woensdag 14 maart drie genomineerde Zorghelden. Één van deze zorghelden werkt in Horn en zal daar op ludieke wijze in het zonnetje gezet worden. Eerder dit jaar heeft Jim drie genomineerde zorghelden verrast voor de bijzondere TV serie Heel Holland Zorgt op SBS6. De zorgmedewerkers werden genomineerd door familie en vrienden. Voor de Helikoptertour zijn de zorghelden door collega’s uitgekozen. De Helikoptertour valt midden in de week van Zorg en Welzijn en wordt mede mogelijk gemaakt door YourGift Cards en Heel Holland Zorgt. Wie de zorgheld is blijft een verrassing tot de helikopter landt en Jim uitstapt. Samen met familie, vrienden én collega’s maken YourGift en Jim Bakkum hier een moment van om nooit te vergeten!


Nieuwe toekomst voor kasteel Heel Geplaatst op: 11-3-2018 19:21

Kasteel Heel Foto: WikipediaMaasgouw Na een lange periode van leegstand, vernielingen en verval gloort er weer hoop voor kasteel Heel, het eeuwenoude rijksmonument wordt omgevormd naar een woon-zorgvoorziening voor ouderen. Sinds het vertrek van de zusters uit het klooster Sint Anna in 2002 liggen het kasteel en de naastgelegen voormalige kapel leeg. Wethouder Lalieu: ‘Met het verval van het kasteel ging niet alleen waardevol cultuur- historisch erfgoed verloren. Het verval had ook een negatief effect op de directe omgeving en op het woongenot van onze inwoners." In het voorjaar van 2016 kregen de plannen hiervoor concreet vorm. In het kasteel worden na restauratie 25 appartementen gerealiseerd voor mensen met dementie. Aanvullend worden op de plaats van de gesloopte kloostergebouwen 30 huurappartementen gerealiseerd voor zelfstandig wonende senioren, die desgewenst voor thuiszorg gebruik kunnen maken van de aanwezige zorgverlening in het kasteel. Rondom de kapel wordt gedacht aan de realisatie van meer publieksgerichte functies, zoals horeca, overnachten en wellness. De gemeente heeft toegezegd dat zij wil meewerken aan de realisatie van de plannen, onder een aantal voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat uiterlijk op 14 mei 2018 de vergunning voor de restauratie van het kasteel moet zijn aangevraagd. De eigenaar heeft verzekerd dat dit zeker gaat lukken. Hij wil begin 2019 starten met de restauratie van het kasteel en de bouw van de nieuwbouwappartementen, zodat die eind 2019 in gebruik genomen kunnen worden.
DigiSterker: werken met de elektronische overheid

 Bibliocenter biedt de cursus 'Digisterker: werken met de elektronische overheid'. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten onder begeleiding van vrijwilligers van Seniorweb. De cursus wordt overdag gegeven in de gemeentes Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert met verschillende startdata. Deelname bedraagt € 15,00 voor de hele cursus (inclusief werkboek en koffie/thee). Waar en wanneer: Heel: woensdag 16 mei van 10.00 tot 12.00 uur; Heythuysen: donderdag 5 april van 10.00 tot 12.00 uur; Nederweert: dinsdag 27 maart en dinsdag 15 mei van 13.30 tot 15.30 uur; Stramproy: donderdag 19 april van 13.30 tot 15.30 uur; Weert: woensdag 4 april van 09.00 tot 11.00 uur. Aanmelden in de bibliotheek of via: http://www.bibliocenter.nl . Hoe regel je de (digitale) zaken met je eigen gemeente zoals je paspoort of rijbewijs verlengen, je ID regelen of een verhuizing doorgeven?


Benefietdiner Tanzania reis St. Ursula Horn

 In juli dit jaar vertrekken leerlingen van Sint Ursula Horn naar Tanzania om daar de bevolking te helpen met het opschalen van de onderwijsmogelijkheden. Student Maartje Gelissen die in de weekenden als kok werkt bij Preuverie de Nassaurie gaat ook mee. Zaterdag 14 april is in de Nassaurie, Nassauplein 12 in Grathem een benefietdiner georganiseerd om geld op te halen voor dit goede doel. Reserveren kan tot en met dinsdag 10 april via: nassaurie@gmail.com of 0475-480 902.


Paasfeest op het Kabouterpad in De Groote Peel

De Paashaas op bezoek Foto: Frits VossenZondag 1 april is het Pasen en feest op het Kabouterpad in De Groote Peel. Je hoeft je niet vooraf aan te melden. Starten kan tussen 11.00 en 14.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen van Staatsbosbeheer aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Bij de balie krijg je voor € 5,00 een deelnamekaart, een rode muts en rode wangen. Ouders en/of begeleiders hoeven niet te betalen. De kabouters vieren dat het lente is. De Paashaas komt op bezoek om eieren te verstoppen. Kleuterkabouters en hun (groot)ouders die het Kabouterpad lopen kunnen deze gaan zoeken. Onderweg doe je opdrachten en zijn er leuke extra’s.


Oude tijden herleven in Haelen

Teamgeest in de paardensport Vrijdag 30 maart vanaf 18.00 uur nemen liefst 14 viertallen deel aan de Salemans afdelingsdressuurcup. Zowel recreatieruiters als wedstrijdruiters komen aan start. Op zaterdag 31 maart vanaf 10.00 uur volgt de Dressuur Try Out voor paarden en pony’s. Tijdens deze wedstrijd krijgen de combinaties tips van de jury. Liefhebbers van de paardensport kunnen hun hart ophalen in Haelen, aan de Geylenbroekweg 1 (industrieterrein Windmolenbos) in Haelen. De ruiters van nu herontdekken de afdelingsdressuur. Niet alleen met je eigen paard een proef rijden, maar samen. De afdelingsdressuur was ooit de basis van de paardensport. Zie ook: http://www.rsvhaelen.nl .


Met Stichting Kunst en Cultuur Leudal naar Lier (B)

Wintertuin in Lier Op zaterdag 12 mei organiseert Stichting Kunst en Cultuur Leudal de voorjaarsexcursie naar het Belgische Lier. Deze keer niet naar één museumgebouw maar naar een complex dat een museum op zich is: De Wintertuin. Vertrek met de bus vanaf het Kerkplein te Baexem om 8.30 uur waar men tussen 18.00 en 18.30 uur weer terug is. Aanmelden voor 30 april bij Jan Kraak via jhkraak@home.nl. De kosten bedragen € 35,00 inclusief de busreis, de koffie bij ontvangst, de entree Wintertuin, alle gidsen en fooien inbegrepen. Info: www.kunstencultuurleudal.nl .


Lezing: Dode Zee rollen

Dode Zee rollen Dinsdag 10 april is om 20.00 uur in Ontmoetings- centrum van PG Roermond, Minderbroedsingel 15F te Roermond een lezing met als onderwerp: Dode Zee rollen. Toegang is gratis. Bijbelwetenschapper Jaap van Dorp gaat in zijn lezing in, op de grote betekenis van de Dode Zee rollen voor bijbellezers en de lessen die ze ons leren. Hij werkt bij het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) dat zorgt voor het vertalen en het verspreiden van de Bijbel in binnen- en buitenland.


Kaartverkoop 'In de geist van Graaf Filips' gestart

Kaartverkoop gestart Toneelgroep 'Spelenderwijs' verzorgt gedurende 5 avonden van 1 tot en met 5 juni het toneelstuk: 'In de geist van Graaf Filips', geschreven door Frits Criens. Regie is in handen van Johan Korten. De première vindt plaats op vrijdag 1 juni. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur en eindigen rond 22.30 uur. Daarna is er nog een After Party met muziek in de feesttent bij het kasteel. Voorafgaand kunnen mensen al enige sfeer opsnuiven in het kasteelpark. Dat is mogelijk vanaf 18.00 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid. Men wordt hier via borden en verkeersregelaars naar toe geleid. Kaartjes kosten €17,50 per persoon. De kaartverkoop is alleen digitaal mogelijk via de website www.graafschapsfeestenhorn.nl . Dat heeft men gedaan omdat het spektakel voor heel Midden Limburg en daarbuiten toegankelijk moet zijn.


Nieuwe 7-weekse cursus hardlopen

Neem een verstandig besluit Op zaterdag 7 april om 09.30 uur start een nieuwe 7-weekse cursus hardlopen vanaf het Natuur- en Milieucentrum aan de Geurtsvenweg 4 in Weert (parkeerplaats nabij zwembad). "Zet je vanaf die dag de eerste hardloopstappen, begin je op die dag aan een nieuw sportiever leven? " In zeven weken train je van 0 naar 25 minuten hardlopen (of 3 km). Wil je niet alleen inschrijven? Wil je graag een maatje erbij? Schrijf dan via de website in met de vriendendeal. Krijg je beide een korting van € 7,50 op de reguliere inschrijfprijs van € 49,50 per persoon. Samen beginnen met hardlopen, daarna samen doorgaan met hardlopen. LG De Grenslaupers staan daar voor. Dat alles kan door je aan te melden voor Start to Run Weert via: https://www.yakultstarttorun.nl/verenigingen/lopers groep-de-grenslaupers .


Openstelling Toon Hermanshuis Roermond

Openstelling in de week van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 april van het Toon Hermans Huis Roermond, Willem II Singel 17 voor mensen met kanker en hun naasten. Inloop en activiteiten: Tweede paasdag gesloten. Verder open dinsdag tot en met donderdag van 9.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.30 tot13.00 uur. En elke laatste maandagavond van de maand van 18.00 tot 21.00 uur. U bent welkom voor een kopje koffie/thee en een praatje, zonder afspraak. Meer informatie: www.toonhermanshuisroermond.nl of 475- 856 801.


Aanschuifmaaltijden voor senioren in Haelen

Op donderdag 5 april is weer een aanschuifmaaltijd voor senioren in Restaurant Santorini in Haelen. Kosten € 11,50; het menu bestaat uit salade, rijst pilav, frites, kip, suflaki, kalamaris, tzatzikin, ijs. Bij een te groot aantal aanmeldingen hebben leden van de Seniorenvereniging voorrang . Voor informatie en aanmelding en het opgeven van dieet- wensen neem contact op met: Tiny Meijer (592676) of Betsy Claessens (591193). Opgeven vóór vrijdag 30 maart.


Inloopmiddag rugpatiënten

Woensdag 4 april De Nederlandse Vereniging Van Rugpatiënten (NVVR) houdt woensdag 4 april bij de poli neurologie van het Laurentius Ziekenhuis Roermond een inloopmiddag voor mensen met rug- en beenklachten en direct betrokkenen. Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur. Vrijwilligers van de vereniging staan u graag te woord. Zij geven praktische informatie en tips over rugklachten. Ook kunt u er terecht voor een kopje koffie met lotgenoten. Aanmelden is niet nodig. Zie voor informatie: http://www.lzr.nl .