Live Radio Live TV

Eerste lustrum van Installaties in Missiekapel 11-4-2017 21:03

Opening van de installatie Aandacht Foto: Kees van der HeijdeHeythuysen In de Missiekapel naast de parochiekerk in Heythuysen is op vrijdag 7 april de installatie van Ton Slits met de titel Aandacht geopend. Slits stapelt in de Missiekapel een toren, een kunstwerk dat refereert aan de onmacht van de mens, de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan en het reiken naar het oneindige. Burgemeester Arno Verhoeven van Leudal sprak bij deze gelegenheid waardering uit voor de projectgroep Van Missiekapel tot Kunsttempel die tevens haar eerste lustrum vierde. 'Aandacht' is te permanent te zien in april, mei en juni 2017.
Sianne Vissers uit Neer wordt Sjpringlaevend! Geplaatst op: 21-5-2018 15:06

Het nieuwe duo Sjpringlaevend Foto: Studio HellenbrandNeer Onlangs was de finale van ‘Wae weurd Sjpringlaevend’. Dwayne Horbag ging in dit programma op zoek naar een nieuwe zangpartner om zo het duo Sjpringlaevend weer compleet te maken. Sianne Vissers uit Neer heeft deze zoektocht gewonnen en mag zich vanaf nu officieel lid noemen van het zangduo Sjpringlaevend. De zoektocht is een hele tijd geleden begonnen met audities. In de rondes die hierop volgden, zijn de kandidaten uitgebreid getest op zang, dans en doorzettingsvermogen. Sianne wist de finaleronde te bereiken en was de beste van de drie finalisten.


Koninklijke onderscheiding voor Piet Emonts Geplaatst op: 21-5-2018 14:55

Lid in de Orde van Oranje Nassau Neer Zondag 20 mei werd aan Piet Emonts (64 jaar) uit Neer een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De versierselen werden opgespeld door locoburgemeester Arno Walraven van de gemeente Leudal. Dit vond plaats in de kantine van de voetbalvereniging RKSVN op het sportveld het Ligteveld. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Piet Emonts zet zich vanaf 1975 in voor de voetbalvereniging Neer (RKSVN) die 450 leden heeft. Zo was hij penningmeester van de jeugd- commissie en voorzitter van de jeugdafdeling. Verder leider van jeugdteams en wedstrijdleider van de senioren. In 1990 werd hij bestuurslid en in 2011 werd hij benoemd tot voorzitter welke rol hij tot heden vervult. Ook is hij stadionspeaker en belast met het project Park Leudal Oost. Tot voor kort was hij bij de lokale omroep 3ML radio- verslaggever van de wedstrijden van RKSVN. In de zeventiger jaren was Emonts actief lid van de Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ) en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. In de tachtiger jaren was hij raadslid van de voormalige gemeente Neer.


Automoblist ramt vijf geparkeerd auto's Geplaatst op: 21-5-2018 14:35

 Heythuysen Zondagavond 20 mei heeft een automobilist in de buurt van de kruising Dorpstraat / Sportlaan in Heythuysen vijf geparkeerde auto's geramd. In tegenstelling tot eerdere berichten meldt de politie dat veroorzaker van de aanrijdingen niet naar het ziekenhuis is gebracht maar aangehouden voor doorrijden na aanrijding en alcoholgebruik.


ToonBeeld Thorn Geplaatst op: 21-5-2018 11:00

'Levende' Standbeelden Thorn Pinksterzondag was Thorn het levende decor van de tiende editie van ToonBeeld Thorn. Tijdens deze jubileumeditie was van alles te zien en te beleven: veel levende standbeelden, men kon een workshop volgen om zelf een levend standbeeld te worden en de Limburgs Kampioen ‘Living Statue’ werd uitgeroepen. Teveel om op te noemen. Vanaf maandag 21 mei kunt u kijken naar een sfeerimpressie vanuit het Witte Stadje op RTV Roermond en 3ML-TV.


Auditieronde Lang Leve de Muziek Show Geplaatst op: 19-5-2018 19:59

Lang Leve de Muziek Show 2018 Regionieuws Meedoen aan een tv-programma van NPO 3, dat lijkt veel basisschoolklassen natuurlijk geweldig. Op vrijdag 18 mei kregen 23 basisschoolklassen uit Limburg en Brabant hun kans. Zij mochten auditie doen voor het TV-programma tv-programma Lang Leve de Muziek Show dat vanaf eind september op NPO 3 wordt uitgezonden. Omroep 3ML en RTV Roermond zijn een kijkje gaan nemen toen BS De Sleye uit Heel en OJBS De Triolier uit Reuver hun beste beentje voorzetten. Een impressie is te zien vanaf maandag 21 april bij beide omroepen.


Nieuw college van B&W in gemeente Maasgouw Geplaatst op: 19-5-2018 19:42

 Maasgouw Formateur Johan Lalieu (Lokaal Belang) maakt bekend dat de beoogde coalitiepartijen in de gemeente Maasgouw (Lokaal Belang, CDA en VVD) overeenstemming hebben bereikt over de formatieomvang van het nieuwe college van B&W. Door Lokaal Belang worden de huidige wethouders Johan Lalieu en Math Wilms voorgedragen voor de wethoudersposten. Door het CDA wordt Tim Snijckers voorgedragen voor de wethouderspost in het nieuwe college. Hij volgt Jessie Smeets-Palmen op; zij blijft het CDA wel vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Door de VVD wordt Carla Peters voorgedragen voor de wethouderspost. Zij is sinds 2014 raadslid en was bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 lijsttrekker voor de VVD in Maasgouw. De benoeming van de wethouders staat gepland voor de raadsvergadering van dinsdag 29 mei. De coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over een ontwerp-coalitieakkoord. Allle niet coalitiepartijen hebben de kans om op het ontwerp- coalitieakkoord te reageren en het wordt op 29 mei ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.


Wethouder wissel bij het CDA in Maasgouw Geplaatst op: 19-5-2018 19:29

 Maasgouw Na ruim 12 jaar wethouderschap in de gemeente Maasgouw en daarvoor in Maasbracht, heeft Jessie Smeets-Palmen aangegeven de komende periode geen zitting te nemen in het College. Tim Snijckers die nu functioneert als fractievoorzitter wordt door het CDA voorgedragen om haar op te volgen. Jessie Smeets-Palmen is in december 2005 in de toenmalige gemeente Maasbracht aangetreden als wethouder. Na de gemeentelijke herindeling van 2007 heeft zij voor het CDA drie periodes in het College gezeten en had zij onder andere de volledige zorgportefeuille. “De samenwerking in de regio met het daarbij ontwikkelde regionale beleid en ook de goed ingevoerde decentralisaties zijn ontwikkelingen waar ik met een goed gevoel op terugkijk,” aldus Smeets-Palmen. Tim Snijckers heeft in ruim 12 jaar raadslidmaatschap een veel politieke ervaring opgebouwd waarvan de laatste 4 jaar als fractievoorzitter. "De CDA fractie zal onder aanvoering van Erwin Dehing, doorgaan met het enthousiasme en de energie van de laatste 4 jaar met Koen Hawinkels als vice-fractievoorzitter, " aldus Tim Snijckers.


Wake voor verbrande kippen Geplaatst op: 17-5-2018 20:33

 Heythuysen Maandagnacht 14 mei zijn bij een hevige brand in Heythuysen 11500 kippen om het leven gekomen. Burning Souls organiseerde om die reden op donderdagmiddag 17 mei een wake bij het gemeentehuis in Heythuysen om deze dieren te herdenken. De landelijke actiegroep wil dat er veel meer aandacht wordt besteed aan de brandveiligheid van stallen. Vanaf vrijdag 18 mei is een reportage te zien op 3ML-TV.


Landbouwnetwerk Leudal Geplaatst op: 17-5-2018 20:03

Landbouwverkeer Leudal Samen met haar partners werkt Leudal aan een routenetwerk voor het doorgaande landbouw- verkeer. Tussen vertegenwoordigers van Cumela en LLTB, gemeenten en de provincie Limburg zijn afspraken gemaakt over welke wegen deel uitmaken van het netwerk. De gemeente Leudal heeft de agrarische bedrijven in Leudal uitgenodigd om melding te maken van knelpunten die ze ervaren op het netwerk en gaat oplossingen hiervoor realiseren. Alle informatie over het landbouwroutenetwerk in Leudal, de inventarisatie van knelpunten en het uitvoeringsprogramma om die knelpunten op te lossen, vindt u op ‘Landbouwscan Leudal’. Deze website is speciaal voor dit project gemaakt. Meer informatie: p.stevens@leudal.nl.


Kiwanis maakt Virtual Reality-toepassing mogelijk Geplaatst op: 17-5-2018 13:43

VR-bril Regionieuws Serviceclub Kiwanis Roermond maakt het met haar financiële steun aan de stichting Vrienden van Laurentius mogelijk om de kinderafdeling van het ziekenhuis vijf jaar lang te voorzien van een Virtual Reality bril en toebehoren. Deze VR-bril wordt gebruikt om kinderen goed voor te bereiden op een operatie of onderzoek in het ziekenhuis. Door kinderen vooraf al virtueel een kijkje te laten nemen op bijvoorbeeld de operatiekamer zullen ze minder angstig zijn wanneer ze daadwerkelijk geopereerd gaan worden. Het ziekenhuis wil de VR-brillen niet alleen gaan gebruiken bij de voorlichting van kinderen, maar ook om pijn te reduceren en ter afleiding tijdens een behandeling of opname in het ziekenhuis. De brillen zullen ook buiten de kinderafdeling worden gebruikt op bijvoorbeeld de Spoedeisende Hulp en de radiologie.


Startbijeenkomst herinrichting N280 Geplaatst op: 17-5-2018 11:28

 Regionieuws Na jaren voorbereiding staat het sein op groen voor de reconstructie van de N280 Roermond: aannemer Heijmans heeft de opdracht gekregen om de herinrichting van deze belangrijke verkeersader in Midden-Limburg uit te voeren. Op dinsdag 15 mei werd de start van de samenwerking tussen Provincie Limburg, gemeente Roermond en Heijmans gemarkeerd door het ondertekenen van de basisovereenkomst en het onthullen van het bouwbord. Een reportage is tot maandag 21 mei te zien op RTV Roermond en 3ML-TV.


Kleine Parels in Leudal Geplaatst op: 17-5-2018 11:00

 Leudal Leudal heeft veel om trots op te zijn. In 2017 bestond de gemeente Leudal 10 jaar en dat wilde de gemeente graag vieren samen met de inwoners. Daarom deed zij een oproep om met initiatieven te komen die 2017 kleur zouden geven en daar is met diverse activiteiten ook gehoor aan gegeven. Een van de initiatieven heeft qua organisatie wat meer tijd gekost. Het betreft het project Kleine parels van Leudal. Geschiedenisconnaisseur Leon Moonen uit Roggel kwam met het idee om mooie maar onbekende gebouwen, beelden en gedenkstenen met een bijzonder verhaal onder de aandacht te brengen van burgers en toeristen. Deze plekken zijn verwerkt in een Parelroute, die op woensdag 16 mei werd gepresenteerd. Er zijn 34 parels in beeld gebracht en uitgewerkt op fietskaarten. Vanaf donderdag 17 mei is een reportage te zien op 3ML-TV.


Diana Noppers vertrekt bij de gemeente Leudal Geplaatst op: 16-5-2018 21:23

Gemeentehuis van Leudal Leudal Aan Diana Noppers is per 15 mei 2018 eervol ontslag verleend als gemeentesecretaris van de gemeente Leudal. Zij wordt tot 15 januari 2019 via een mobiliteitsbureau te werk gesteld. De gemeente Leudal draagt voor een kortdurende periode nog de kosten die voortvloeien uit deze overeenkomst, waarbij de inkomsten van een detachering of externe werkzaamheden zullen terugvloeien naar Leudal. Noppers werd medio 2017 door Leudal geschorst naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend. Desalniettemin heeft de gemeente Leudal In de afgelopen periode de arbeidsrechtelijke opties jegens Noppers afgewogen. “De overeenkomst die er nu ligt is een bedrijfsmatige keuze die - gezien de onbekende duur van het verdere strafrechtelijk traject - de best passende overeenkomst voor Leudal is en die de instemming van mevrouw Noppers heeft”, aldus een woordvoerster van de gemeente. “


Locatie van de 'wake' in Heythuysen gewijzigd Geplaatst op: 15-5-2018 22:36

Gemeentehuis van Leudal Heythuysen Burning Souls had het voornemen om op donderdag 17 mei een wake te houden op de locatie aan de Bergen in Heythuysen. Ze houdt de wakes het liefst in de omgeving van de plek waar de dieren zijn omgekomen bij een stalbrand. Omdat er asbest is vrijgekomen bij deze brand en de omgeving is afgezet, is burgemeester Arno Verhoeven met een alternatief voorstel gekomen. Burning Souls is uitgenodigd de wake op het plein voor het gemeentehuis, Leudalplein 1 in Heythuysen te houden. Burning Souls heeft deze uitnodiging geaccepteerd omdat ze het belangrijk vindt haar stem voor de omgekomen dieren te laten horen en aandacht te blijven vragen om de vele stalbranden een halt toe te roepen. Tevens maakt ze van de gelegenheid gebruik om een brandbrief aan te bieden aan de plaatselijke politiek.


N280 wordt versierd met te­ke­nin­gen Pier­re Cuy­pers Geplaatst op: 15-5-2018 17:14

Verdiepte ligging N280 met tekening van Cuypers Regionieuws Wie straks op de nieuwe N280 in Roermond rijdt, wordt getrakteerd op een ontwerp van bloem- en plantmotieven gebaseerd op schetsen van de beroemde Roermondse architect en rijksbouw- meester Pierre Cuypers (1827-1921). Wanden van de viaducten en de verdiepte ligging worden versierd met ontwerpen van ornamenten, die Cuypers ooit tekende. Dat heeft Limburgs gedeputeerde Eric Geurts dinsdag 15 mei bekendgemaakt tijdens de startbijeenkomst van de N280 Roermond. Provincie Limburg en gemeente Roermond trekken samen ruim twee miljoen euro uit voor de uitvoering ervan. Dinsdag 15 mei werd met Heijmans de basisovereenkomst ondertekend voor de herinrichting van de N280 Roermond. De reconstructie van de provinciale weg in de bisschopsstad kost in totaal bijna € 40 miljoen Begin 2019 starten de werkelijke bouwwerk- zaamheden. De planning is dat deze in 2021 zijn afgerond. Door een verdiepte ligging in Roermond wordt de weg veiliger en kan het verkeer vlotter doorstromen.


Burning Souls houdt wake in Heythuysen Geplaatst op: 14-5-2018 16:59

Foto: Facebook Burning Souls Heythuysen Maandagnacht 14 mei zijn bij een hevige brand in een kippenfarm in Heythuysen 11.500 kippen omgekomen. Donderdag 17 mei van 15.00 tot 16.30 uur organiseert Burning Souls een wake om deze dieren te herdenken. Hetty van Wijk: "Wij weten dat het kort dag is maar hopen op jullie aanwezigheid. Blijf altijd rustig, vreedzaam, positief en geweldloos. Het betreft een vreedzame wake, elke vorm van agressie, geweld, racisme wordt niet geaccepteerd!" De wake vindt plaats op de openbare weg en het is niet toegestaan het erf te betreden. Locatie: Aan de Bergen 7 Heythuysen.


Grote brand in uitloopkippenstal in Heythuysen Geplaatst op: 14-5-2018 16:42

Veel korpsen uit de regio verleenden assistentie Heythuysen In de nacht van zondag op maandag 14 mei is omstreeks 02.00 uur brand uitgebroken in een kippenstal van het pluimveebedrijf Nouwen aan de Bergen in Heythuysen. Hierbij zijn bijna 12.000 kippen omgekomen. De gealarmeerde brandweer die assistentie kreeg van korpsen uit de regio kon voorkomen dat de twee stallen die naast de afgebrande kippenstal lagen eveneens vlam vatten. Volgens de brandweer is er asbest vrijgekomen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.


Grenslandtour met de ligfiets Geplaatst op: 13-5-2018 21:39

Op route met de ligfiets Foto: Daphne ClerxRegionieuws Op zaterdag 12 mei organiseerde ligfietsclub Grensrijder.com weer de Grenslandtour, een fietsparcours dat door Nederland en Duitsland voerde. De deelnemers verzamelden op het Roermondse Munsterplein en fietsten via Kessel en het Duitse Elmpt richting het eindpunt in Nationaal Park de Meinweg, een route van circa 74 kilometer. Wat maakt de ligfietssport nou zo bijzonder? Een impressie is te zien op 3ML-TV vanaf maandag 14 mei.


Reactie Ronduit Open op vertrek Richard Verheul Geplaatst op: 13-5-2018 21:20

Gedeelte van de raadszaal van Leudal Leudal In een persbericht betreurt voorzitter René Strijbosch van Ronduit Open dat Richard Verheul heeft besloten om de fractie van Ronduit Open per direct te verlaten en als onafhankelijk raadslid onder de naam Leudal Sociaal verder te gaan. "De nieuwe coalitie van Samen Verder, Ronduit Open en D66 wil de bestuurlijke component in Leudal verder versterken door onder andere een directere sturing van processen en projecten door het college met een frequente rapportage aan de Raad. Dat vraagt een intensieve betrokkenheid bij alle relevante dossiers", aldus René Strijbosch. Ronduit Open heeft de luxe dat er meerdere kandidaat wethouders beschikbaar zijn. Alles afwegend, dragen bestuur en fractie Mart Janssen voor als kandidaat-wethouder sociaal domein. Mart heeft eerder als wethouder in de gemeente Leudal gewerkt. Strijbosch: "We hadden graag de mogelijkheden met Richard Verheul willen bespreken. Helaas heeft hij dat niet afgewacht. We zullen hem vragen zijn gedane belofte na te komen om – in geval dat een raadslid de fractie van Ronduit Open verlaat – zijn raadszetel weer ter beschikking te stellen aan Ronduit Open."


Drukfout op geodriehoeken bij HEMA Geplaatst op: 11-5-2018 20:52

Geodriehoek Regionieuws De laatste weken zijn er bij HEMA een aantal geodriehoeken met een drukfout verkocht. Bij deze foutieve exemplaren staan teveel streepjes tussen de graden aan de buitenkant (tussen 50-60-70, etc). HEMA verzoekt iedereen die onlangs een geodriehoek gekocht heeft deze te controleren. Mocht jij per abuis een verkeerd gedrukte geodriehoek hebben aangeschaft, dan mag je deze kosteloos omruilen voor een correct exemplaar bij een HEMA bij jou in de buurt. HEMA gaat alle geodriehoeken controleren op deze drukfout en biedt haar excuses aan voor deze fout.


Richard Verheul verlaat Ronduit Open Geplaatst op: 11-5-2018 20:01

Gemeentehuis van Leudal Leudal Raadslid en tevens wethouder Richard Verheul heeft besloten om met ingang van vrijdag 11 mei niet meer tot de raadsfractie Ronduit Open te behoren. Hij blijft wel lid van de gemeenteraad van Leudal en zal voorlopig een eigen raadsfractie vormen onder de naam Leudal Sociaal. Hij blijft, wat hem betreft, ook zijn wethouder- functie uitoefenen totdat de gemeenteraad, zoals de verwachting luidt, in de raadsvergadering van 29 mei een besluit neemt tot benoeming van wethouders voor de zittingsperiode 2018-2022.


Schuur en schutting afgebrand Geplaatst op: 11-5-2018 19:53

Brandweer Heythuysen Heythuysen Vrijdagmiddag is omstreeks 16.30 uur brand uit gebroken Op het Geusert in Heythuysen. De gealarmeerde brandweer heeft niet kunnen voorkomen dat een schuur en schutting zijn afgebrand. De brand zorgde voor een flinke rookontwikkeling. Het is nog niet bekend hoe de brand heeft kunnen uitbreken.


Kleine vrachtauto uitgebrand Geplaatst op: 11-5-2018 10:36

Brandweer in actie Heel In de Horionstraat in Heel is een kleine vrachtauto uitgebrand. De brand was omstreeks 1.00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag 11 mei. Ondanks dat de brandweer na tien minuten ter plaatse was, kon deze niet voorkomen dat de vrachtauto helemaal uitbrandde.


Actief ouder worden, advies op maat voor 65-plussers Geplaatst op: 9-5-2018 19:51

 Leudal Binnenkort ontvangen zo’n 1.900 65-plussers uit Kelpen-Oler, Neeritter, Ell, Nunhem, Heythuysen, Haler en Grathem een persoonlijke uitnodiging van de gemeente Leudal om deel te nemen aan het programma Actief Plus. Actief Plus is een bewezen effectieve methode om het beweeggedrag van senioren te bevorderen. Actief Plus, maakt onderdeel uit van een onderzoek uitgevoerd door de Open Universiteit, waarbij de positieve effecten tussen bewegen en cognitie worden onderzocht. Cognitie is het vermogen tot waarnemen, informatie verwerken, leren, denken en problemen oplossen. Deelnemers ontvangen drie keer advies-op-maat om hen bewust te maken van hun eigen beweeggedrag en hen te motiveren om meer te bewegen. Daarnaast heeft Actief Plus een belangrijke doorverwijsfunctie naar bestaande lokale beweegactiviteiten en de eventuele buurtsportcoach van de gemeente. De deelnemer ontvangt adviezen over beweegopties die aansluiten bij deze behoeften.


Meteen naar huis na een totale heupprothese Geplaatst op: 9-5-2018 19:30

 Regionieuws In het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft voor de eerste keer een totale heupprothese plaats gevonden in dagbehandeling. Meestal blijven patiënten een paar dagen in het ziekenhuis na de operatie om te herstellen en de revalidatie op te starten. Het zal steeds vaker voor gaan komen dat patiënten na een totale heupoperatie dezelfde dag naar huis kunnen. Leeftijd, mogelijkheden van mantelzorg en conditie voor de operatie zijn factoren die hierin bepalend kunnen zijn. Guido Dekkers, orthopedisch chirurg: “Een groot deel van de patiënten komt in aanmerking voor een voorste, zogeheten anterieure benadering. Daar werken we sinds twee jaar mee. Hierbij komt het litteken bij de operatie aan de voorzijde van het heupgewricht te zitten. Doordat deze benadering de spieren en pezen meer spaart, verloopt het herstel doorgaans vlotter. Tijdens de revalidatieperiode zijn er minder bewegingsbeperkingen en is er een kleinere kans op het uit de kom gaan van de prothese."


Extra strenge controle bij de eindexamenss Geplaatst op: 9-5-2018 19:21

De app Mr. Chadd Regionieuws Komende maandag gaan de eindexamens van start. Dit jaar zal er extra streng gecontroleerd worden op mobiele telefoons en andere devices, zoals de smartwatch. Scholieren weten steeds vaker de juiste informatie te vinden op kanalen als YouTube en Google en schromen niet om deze kanalen als hulpbron te gebruiken tijdens hun examens, aldus onderwijsdeskundigen van de organisatie Onderwijsvanmorgen. Naast deze kanalen is er sinds enige tijd ook een digitale onderwijsassistent actief: Mr. Chadd. Zo’n 145.000 Nederlandse scholieren gebruiken deze app maandelijks om directe uitleg over al hun schoolvragen te ontvangen. “Ontzettend handig tijdens de examens, want alles wat ik niet weet is binnen een aantal seconden uitgelegd door een coach”, zo vertellen veel eindexamenscholieren.


Uitreiking Koninklijke onderscheiding Geplaatst op: 9-5-2018 19:10

Bewonderen van de onderscheiding Foto: SweegersOhe en Laak Tijdens een ontvangst ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Adelsvereniging op woensdag 9 mei, heeft burgemeester Stef Strous de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit mogen reiken aan mr. R.H.M.J. baron van Hövell tot Westerflier (67) uit Ohé en Laak. De heer Van Hövell zet zich sinds 1970 in voor het behoud van het Nederlands historisch cultuurgoed. Naast zijn activiteiten als voorzitter (voorheen bestuurslid en vicevoorzitter) van de Nederlandse Adelsvereniging en de Stichting Fonds Nederlandse Adelsvereniging heeft hij een lange staat van dienst bij verschillende maatschappelijke doelen. Het zijn het Cuypersgenootschap, de Lionsclub Echt, Gooj, Stein, Stichting Hofje Sint Maartenshuizen, het Bonnefantenmuseum Maastricht, Comité Stevol Nee, Harmonie Sint Caecilia Ohé en Laak, Museum Land van Thorn en e-Court.


Ondertekening sponsor-overeenkomst EST Geplaatst op: 8-5-2018 20:46

Anouk Viegen, directeur Particulieren   & Private Banking en Wiel Derikx van ESTLeudal Op 17, 18 en 19 augustus komen zo’n 600 schutterijen, schutbroederschappen en schuttersgilden uit heel Europa bij elkaar tijdens het Europees Schutterstreffen (EST). Het EST vindt eenmaal per drie jaar plaats en ditmaal in de gemeente Leudal. Rabobank Peel, Maas & Leudal is een van de sponsoren van dit grootse evenement en op 8 mei vond de ondertekening plaats van de sponsorovereenkomst. Omroep 3ML-TV zendt vanaf woensdag 9 mei een reportage uit van de ondertekening. Foto: Fred Vliegen.


LIVAR en voorschrijven MilieuEffectRapportage Geplaatst op: 8-5-2018 19:56

Livar varken Leudal Onlangs heeft de Rechtbank de vergunning voor de vestiging van een bedrijf met Livar kloostervarkens aan de Beekkant in Baexem vernietigd vanwege onvoldoende motivering c.q. onderbouwing. Raadslid Mathieu Wagemans van de fractie Ronduit Open vraagt het college van B&W van Leudal gelet op de uitspraak van de Rechtbank om voortaan met betrekking tot aanvragen voor Livar-bedrijven een Milieueffectrapportage (MER) voor te schrijven als het college dit nog niet van plan was. Raadslid Wagemans: "Het ontbreken van betrouwbare gegevens ten aanzien van uitstoot van ammoniak, geur, fijnstof enzovoors maakt het thans lastig om goed onderbouwde besluiten te nemen. Bij het ontbreken van dergelijke informatie kan het niet anders of besluiten moeten worden gebaseerd op veronderstellingen."


Medicura neemt zorgwinkel van Kersten over Geplaatst op: 7-5-2018 17:07

Medicura Zorgwinkel in Roermond Regionieuws De zorgwinkel van Kersten, gelegen in Roermond op Middenhoven 18, is overgenomen door Medicura. De zorgwinkel gaat verder onder de naam Medicura Zorgwinkel en hanteert een vergelijkbaar assortiment. Medicura levert al geruime tijd hulpmiddelen op diverse plekken in het zuiden van Nederland. Begin mei heeft Medicura nu ook een Zorgwinkel in Roermond geopend met maar liefst 500m2 aan winkeloppervlakte. Hier kan men onder andere terecht voor hoog-laag bedden, scootmobielen, sta-op stoelen, rollators en rolstoelen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Naast de verkoop van medische hulpmiddelen is het ook mogelijk om verpleegartikelen te huren of zelfs gratis te lenen. In de Zorgwinkel vestigen zich ook Proteion en Evers Medica. De partijen hebben als gezamenlijk doel mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen.
Expositie: Vleermuizen in de natuur en in de cultuur

Vleermuis Tot en met 19 augustus is er in het Leudalmuseum c.q. Bezoekerscentrum Leudal in Haelen een nieuwe wisseltentoonstelling te bezichtigen over vleermuizen. De tentoonstelling is opgezet door de Studiegroep Leudal en laat een uitgebreid beeld zien van dit sterk tot de verbeelding sprekende mythische dier. In de tentoonstelling wordt niet alleen aandacht besteed aan de vleermuis in zijn natuurlijke omgeving, maar er wordt ook aandacht besteed aan plaats en rol van de vleermuis in onze cultuur. Zoals gebruikelijk bij de wisseltentoonstellingen van de Studiegroep zullen er ook nu weer lezingen aan deze tentoonstelling worden gekoppeld. De tentoonstelling is onderdeel van de Duboismaand 2018 en is daarmee ook een herinnering aan het onderzoekswerk van professor Eugène Dubois. Zo zal op donderdag 28 juni en 26 juli een lezing worden verzorgd door vleermuizenkenner en IVN-er Jan Kluskens. Meer informatie: http://www.bezoekerscentrumleudal.nl


Zwemmen Stadstriathlon Weert in Blauwe Meertje

Blauwe meertje Foto: Renee WitteveenOp 8, 9 en 10 juni vindt de negende editie van Stadstriathlon Weert plaats. Een sportevenement dat in het teken staat van hardlopen, fietsen en zwemmen. Dit jaar vinden de zwemonderdelen van de wedstrijden voor het eerst allemaal in het Blauwe Meertje aan de Herenvennenweg plaats. Zo kunnen nog meer mensen meedoen. Het zwemonderdeel van de Ouder/Kind wedstrijd en de Bedrijvencompetitie was toen in het haventje aan het Bassin. Vanwege grote belangstelling is besloten om dit jaar alle zwemonderdelen naar het Blauwe Meertje te verplaatsen. Dus ook die van de Ouder/Kind wedstrijd en de Bedrijvencompetitie. Zo kunnen meer mensen meedoen en blijft de veiligheid gegarandeerd. Inschrijven voor de Ouder/Kind wedstrijd en de Bedrijvencompetitie kan nog steeds. De Bedrijvencompetitie kan nog wel wat teams gebruiken. Als er 20 teams zijn ingeschreven op 25 mei gaat de Bedrijvencompetitie definitief door. Kijk voor het totale programma en inschrijven op http://www.stadstriathlonweert.nl .


Versleten heup of knie, ben ik aan een prothese toe?

Woensdag 23 mei Woensdag 23 mei organiseert SJG Weert een informatie- bijeenkomst rond het thema: Versleten heup of knie. Tijd: van 19.00 tot 21.00 uur in het Auditorium van SJG Weert, Vogelsbleek 5. De toegang is gratis. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website: www.sjgweert.nl (zie: Agenda) of bij de afdeling Patiënteninformatie: 0495–572 205. Er is ruim gelegenheid om vragen te stellen. Als een heup of knie versleten is, kan een gewricht vervangende prothese een oplossing bieden. Bij een versleten heup of knie is het kraakbeen in het gewricht aangetast of in zijn geheel verdwenen. De orthopedisch chirurg, fysiotherapeut en een verpleegkundige geven uitleg over de 'versleten' knie en heup, behandelingsmogelijkheden, soorten protheses, het plaatsen van een prothese en de revalidatieperiode.


In gesprek met de mantelzorgmakelaar

Mantelzorg Woensdag 23 mei organiseert Bibliocenter Weert, Wilhelminasingel 250 een lezing met als thema: In gesprek met de mantelzorgmakelaar. Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden via: www.bibliocenter.nl . Mantelzorgmakelaar Sjef Keijzers geeft advies en uitleg over de dagelijkse praktijk van de mantelzorger. Hoe doe je dat, als je langdurig, intensief en onbetaald voor iemand anders zorgt? Maar ook: waar moet je zijn met je hulpvraag? Waar kan je terecht voor ondersteuning en wat is landelijk geregeld?


Historische Lezingen in Roermond

Woensdag 23 mei vindt een bijeenkomst plaats van het Historisch Platform Roermond in het Royal Theater aan de Hamstraat 7a in Roermond. Aanvang 19.15 uur. Deze avond is gratis toegankelijk. Graag aanmelden voor woensdag 23 mei per mail naar: gemeentearchief@roermond.nl ter attentie van HPR of via 0475-359 617. Dit platform belicht jaarlijks een aantal onderwerpen uit de rijke historie van Roermond. Iedereen met interesse in lokale en regionale geschiedenis is van harte welkom. Lees het hele bericht op: http://www.roermond.nl/? id=141253 .


Muziek en wandelen in De Groote Peel

Zanggroep Young Forever uit Nederweert Eind Zondag 27 mei is er weer muziek bij Buitencentrum De Pelen. Zanggroep Young Forever uit Nederweert Eind geeft dan een optreden in het Amfitheater. Er zijn twee voorstellingen: om 13.30 en 15.00 uur. Deelname is een vrijwillige bijdrage. Meer informatie www.staatsbosbeheer.nl/peelpodium . Voor de wandelliefhebber is er een Verrassende Veentocht. Start zondag 27 mei om 13.00 uur. De excursie zal tot ongeveer 15.30 uur duren. De route is 8 kilometer lang en deelname kost € 10,00 per persoon, inclusief koffie en vlaai in de Peelboerderij. Reserveren: www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht . Alle activiteiten starten bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.


LR ONA Roggel collecteert voor Oranje Fonds

Doe mee! In Leudal wordt van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland. Landelijke Rijvereniging ONA (Ontspanning Na Arbeid) uit Roggel doet deze week mee aan de Oranje Fonds Collecte. Met de opbrengsten steunen zij projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Limburg. Daarnaast kunnen zij hiermee hun eigen organisatie draaiende houden.


Kofferbakmarkt in Heythuysen

Zondag 27 mei zijn verkopers en bezoekers van harte welkom op de maandelijkse kofferbakmarkt van Mannenkoor De Leudalzangers in Heythuysen. De locatie is naast Machinehandel Frank Coolen, Biesstraat 57 te Heythuysen (aan de provinciale weg Heythuysen/Horn). De markt is voor het publiek open van 09.00 tot 15.30 uur. Entree € 2,00 per persoon. Meer info en inschrijven (verplicht) via: http://www.kofferbakmarkt-heythuysen.nl .


‘Waterdag’ Thorner Zeilclub

In en om het clubhuis van de Thorner Zeilclub kan iedereen op 27 mei van 10.00 tot 17.00 uur kennis- maken met verschillende takken van de watersport op en rond de Maasplassen. U krijgt uitleg over: zeilen, jeugdzeilen, motorbootvaren, kanovaren, reddings- brigade, het zeilen met gehandicapten en het binnenvaartmuseum uit Maasbracht. Er zijn demon- straties en stands en er kan bij de leden van de deelnemende organisaties worden opgestapt om het zeilen en varen te beleven. De opstaptijden zijn: 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00 uur.


Symposium: Het gevoel van…

Op dinsdag 29 mei verzorgen studenten Zorg en Welzijn van Gilde Opleidingen in Roermond, in samenwerking met MET ggz, een symposium over de onderwerpen: autisme, eetproblematiek, ADHD, depressie, angstproblematiek, psychosegevoelig- heid, borderline-problematiek en dementie. De studenten besteden vooral aandacht aan wat het betekent om last te hebben van deze problemen. Vandaar de titel: Het gevoel van… Het is gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is. Locatie: aula van Gilde Opleiding, Kerkeveldlaan 1 te Roermond van 13.30 tot 16.30 uur.


Voorinschrijving Fiets4Daagse De Peel

Voor jong en oud Fiets4Daagse De Peel vindt dit jaar plaats van 10 t/m 13 juli met als startplaatsen Deurne, Meijel, Stiphout en Weert. Er zijn routes van 30, 45 en 60 km per dag, uitgepijld, duidelijk beschreven of GPS. Routes die leiden langs en door bosrijke en unieke natuurgebieden, schilderachtige dorpjes en zoveel mogelijk over rustige wegen. Voorinschrijven met een korting van € 2, - voor 4 dagen kan van 1 mei tot 4 juli bij het VVV-kantoor in Panningen aan het Raadhuisplein, gemeenschapshuis d’n Binger in Meijel of online via de website: http://www.fiets4daagsedepeel.nl


Ellenthaler Musikantenfest 2018

Die Ellenthaler Musikanten Zondag 24 juni vindt het 2de Ellenthaler Musikantenfest plaats in de Ellenhof in Ell. De 4 deelnemende blaaskapellen de dag zijn: Die Ellenthaler Musikanten, Ell; Blaaskapel De Rozenbottels, Haps; De Boemelkapel, Banholt; Blaaskapel Stesti, Boxmeer. Meer informatie volgt via de facebookpagina: Die Ellenthaler Musikanten.