Live Radio Live TV

Gemeentesecretaris van Leudal op non-actief 17-3-2017 22:16

Het gemeentehuis van Leudal Leudal De gemeentesecretaris van de gemeente Leudal is vrijdag met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld. Dit meldt 1Limburg. Zij en haar man zullen nog zeker twee weken in voorlopige hechtenis blijven. Beiden werden 15 maart aangehouden in verband met een onderzoek naar witwaspraktijken. Haar man zou als oud-ambtenaar geld van de gemeente Helmond hebben verduisterd en zij zou hebben meegewerkt aan het witwassen van dat geld door het uit te geven.
Einde Festeynder en Festeynderplein Geplaatst op: 23-3-2018 16:00

Hippieplein Regionieuws Na 42 jaar van Festeynder en 8 jaar van Festeynderplein komt aan beide evenementen in Nederweert-Eind een eind. Onvoldoende inkomsten en onvoldoende animo om Festeynder verder te vernieuwen, leiden tot dit besluit. De organisatie vindt dit zeer jammer en spreekt haar dank uit aan de vaak jarenlange trouwe sponsoren, de vele vrijwilligers en bezoekers. Festeynder had de afgelopen jaren met een aanpassing in de datum, toevoegen van nieuwe elementen zoals een hippieplein en een volledig herziene optocht, nieuwe zaken geprobeerd. Dit heeft niet tot voldoende bezoekers geleid en te weinig financiële vruchten afgeworpen. Of Nederweert-Eind een nieuw dorpsevenement gaat organiseren, zal blijken. Voorlopig is dat naar verwachting niet in het formaat van Festeynder. Het is wel zo dat een groot deel van de ambachten en tradities nog stand houden in het door Festeynder ontstane Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind.


Uitslag gemeenteraadsverkiezing Nederweert Geplaatst op: 22-3-2018 21:31

Gemeente Nederweert Regionieuws Ook in Nederweert zijn de stemmen uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezing van 21 maart geteld. Dit zijn de objectieve tellingen, met lijstafspraken is geen rekening gehouden. De zetelverdeling: CDA 6 zetels, JAN 5 zetels, VVD 1 zetel, Nederweert Anders 3 zetels, D66 2 zetels. In totaal heeft 59,59% van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. Op vrijdag 23 maart om 10.00 uur wordt op het hoofdstembureau de officiële einduitslag vastgesteld. Ook de uitslag van het referendum is dan officieel bekend.


Geen start dit jaar leerroute Agora in Heythuysen Geplaatst op: 22-3-2018 21:17

Scholengemeenschap St. Ursula afdeling vmbo Foto: Google EarthHeythuysen De persoonlijke leerroute Agora start komend schooljaar nog niet in Heythuysen op Scholen- gemeenschap St. Ursula afdeling vmbo. Dit meldt Dagblad De Limburger. Er was te weinig belangstelling. Agora in Roermond kreeg juist een recordaantal aanmeldingen: 88. Het onderwijs zonder vaste lessen, zonder huiswerk en cijfers maar met veel zelf ontdekkend leren, krijgt in heel Nederland steeds meer navolging. Locatiedirecteur Ton Houben is overigens blij met het groot aantal vmbo’ers dat in augustus naar Heythuysen komt: 132 nieuwe brugklassers, tegen 96 vorig jaar.


Coalitie behaalt twaalf van de negentien zetels Geplaatst op: 22-3-2018 19:30

Locatie waar de uitsalg wordt bekend gemaakt. Maasgouw Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Maasgouw heeft Lokaal Belang zeven en het CDA vijf zetels behaald. Daarmee hebben zij samen twaalf van de negentien zetels. Het staat nog niet vast of de huidige coalitie de komende vier jaar wordt voortgezet; de mogelijkheid is aanwezig. Een opmerkelijk verlies was er voor de VVD; zij ging van vier naar twee zetels. Als nieuwkomer behaalde de Liberale Volkspartij Maasgouw twee zetels. Dit gold ook voor Nieuw Links Maasgouw; zij behaalde twee zetels terwijl Partij Welzijn Maasgouw- 50PLUS één zetel verloor en op één bleef staan. Op vrijdag 23 maart om 10.00 uur wordt in een openbare zitting in de voormalige raadzaal, Raadhuisplein 1 te Heel de uitslag bekendgemaakt.


Gemeenteraadsverkiezingen: winst voor oppositie Geplaatst op: 22-3-2018 17:13

Gemeentehuis van Leudal Leudal Afgelopen woensdag hebben de oppositiepartijen in de gemeente Leudal allen winst behaald. Progressief Akkoord Leudal ging van één naar twee zetels, D66 van twee naar drie en de VVD van één naar twee. Het CDA bleef op vijf zetels staan. Coalitiepartij Samen Verder verliest twee zetels en heeft er thans zeven. De andere coalitiepartij Ronduit Open verliest één zetel en heeft zes zetels. Dit betekent dat beide partijen samen deertien zetels hebben. Ze behouden daardoor een meerderheid van één zetel in de Leudalse gemeenteraad. Het is nog niet bekend of de huidige coalitie de komende vier jaar wordt voortgezet. De definitieve uitslag van deze gemeenteraads- verkiezingen wordt op vrijdag 23 maart om 10.00 uur officieel vastgesteld tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau. Dinsdag 27 maart wordt in de raadsvergadering beslist omtrent toelating van de nieuw benoemde raadsleden en donderdag 29 maart is de beëdiging van de raadsleden.


Naar de stembus op 21 maart in Linne Geplaatst op: 21-3-2018 20:21

 Linne Woensdag 21 maart: Gemeenteraadsverkiezingen in Maasgouw! Na wekenlang campagne voeren door de landelijke en lokale politieke partijen, is het nu aan de burger. Hoe gaat de nieuwe gemeenteraad eruit zien? Omroep 3ML is ‘s middags een kijkje gaan nemen bij het stembureau bij het Tennispark in Linne. Een reportage is te zien op 3ML-TV.


Naar de stembus op 21 maart in Neer Geplaatst op: 21-3-2018 20:18

 Neer Woensdag 21 maart: Gemeenteraadsverkiezingen! Na wekenlang campagne voeren door de landelijke en lokale politieke partijen, is het nu aan de burger. Hoe gaat de nieuwe gemeenteraad eruit zien? Omroep 3ML is ‘s middags een kijkje gaan nemen bij stembureau 10 in handbooglokaal Vriendschap & Strijd in Neer. Een reportage is te zien op 3ML-TV


Thijs Koolen tweede in paasbrodencompetitie Geplaatst op: 20-3-2018 11:42

Zilveren Paasbrood 2018 Ell Thijs Koolen, De Echte Bakker uit Ell heeft voor de derde keer het zilver behaald in de landelijke paasbrodencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Ook in 2016 en 2017 haalde hij de tweede plaats en nu is ‘drie keer scheepsrecht’. De fanatieke bakker uit Ell is heel trots op deze prestatie. De keuringen zijn uitgevoerd door onder andere Marco van Scheijndel, technisch adviseur van Gilde Partner Puratos: “Bij alle finalisten is een zeer goed paasbrood gekocht in de winkel. Allemaal mooi gedecoreerd en goed gebakken. Het brood van Thijs Koolen sprong eruit door het mooie model en de geweldige smaak en eeteigenschappen die je alleen kunt bereiken als het hele proces van kneden en bakken klopt. Dat heeft hij echt perfect gedaan".


6 Limburgse medaillewinnaars gehuldigd in Zwolle Geplaatst op: 19-3-2018 19:49

Felicitaties voor de prijswinnaars Regionieuws Limburgs is zes jonge medaillewinnaars rijker. 650 mbo'ers lieten hun beste vakwerk zien tijdens de finale van Skills Heroes, die van 15 tot en met 17 maart in de IJsselhallen te Zwolle en op mbo- leslocaties in Overijssel plaatsvond. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van autotechnicus en verkoopspecialist tot schoonheids- specialist en grafisch ontwerpen. Doel van deze vakwedstrijden is om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Noah Strijbos uit Meijel kreeg een bronzen medaille als Modeontwerper.


Fractievoorzitter 50PLUS bezoekt Linne Geplaatst op: 19-3-2018 13:36

Links: Henk Krol Linne In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart, bracht fractievoorzitter Henk Krol van de landelijke politieke partij 50PLUS op maandag 19 maart een werkbezoek aan de provincie Limburg. Henk startte zijn dag in onze provincie in Linne waar hij aanwezig was tijdens een repetitie van de seniorenkapel. Daarna reisde hij door naar Sittard en sloot hij zijn toer in Limburg af in Maastricht. 3ML zocht hem op in Linne; een reportage is te zien op 3ML-TV.


Campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet’ van start Geplaatst op: 19-3-2018 12:37

Daar kun je mee thuis komen Regionieuws Maandag 19 maart is de campagne: ‘Hou je aan de snelheidslimiet’ gestart. Deze campagne richt zich op de bewustwording van automobilisten, die ondanks dat ze van goede wil zijn toch harder rijden dan toegestaan. Even wat extra gas geven, zodat je opschiet? Het lijkt niet de moeite waard erbij stil te staan. Echter: schijn bedriegt. Als alle automobilisten zich aan de snelheidslimiet houden, neemt het aantal letselslachtoffers in Nederland met een kwart af. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van iedereen. Maak van de nul een punt! Kijk ook op: www.rovl.nl .


Pannenkoeken eten bij Hoeskamer ’t Leuke Beegden Geplaatst op: 18-3-2018 11:47

Impressie Hoeskamer 't Leuke Beegden Beegden In Hoeskamer ’t Leuke in Beegden kwamen vrijdag jl. jong en oud samen. Leerlingen van groep 7/8 van basisschool St. Martinus uit Beegden kwamen pannenkoeken bakken voor de senioren in Beegden en vervolgens werd er gezellig samen gegeten. Jong en oud, gezellig aan tafel is een gemakkelijke en leuke manier om mensen te ontmoeten en contacten te onderhouden. Vanaf maandag 19 maart is een reportage te zien op 3ML-TV.


Europees Schutterstreffen krijgt eigen camping Geplaatst op: 17-3-2018 19:33

Camping De Mössehook' in Roggel Leudal In Roggel komt tijdens het EST 2018 tijdelijk een camping. Voetbalvereniging SV Roggel, tennis- vereniging TV Wimbledonck en handboogvereniging Roos in Bloei namen samen het initiatief voor deze camping. Tijdens het Europees Schutterstreffen zijn in de hele regio nauwelijks nog overnachtingsplaatsen te boeken. Het is in augustus nog vakantie én het EST 2018 verwacht zo’n 600 deelnemende schutterijen. Zeker voor de buitenlandse schutterijen is deze tijdelijke camping dan ook een welkome aanvulling op de schaarse verblijfsmogelijkheden. De drie Roggelse sportverenigingen gebruiken hun eigen accommodaties voor ‘camping de Mössehook’. Op de voetbalvelden komt een kampeerterrein voor tenten. Caravans en campers kunnen terecht op een asfaltveld. Zij kunnen hier gebruik maken van 6A/1320 W stroomvoorzieningen. De sanitaire voorzieningen van de sportaccommodaties zijn beschikbaar voor de kampeerders. Elke ochtend tussen 7.00 en 10.00 uur verzorgen de verenigingen een ontbijt in de kantine van de voetbalclub. Tijden EST rijdt er een pendelbus tussen de caming en Neer.


Terugblik op PUIK-weekend in Roggel Geplaatst op: 17-3-2018 17:10

Een staande ovatie voor de medewerkers Roggel De cabaretprogramma’s namens de Stichting Puik behoren definitief tot het verleden. Op 9, 10 en 11 maart beleefde Roggel zijn allerlaatste Puik- weekend toen het slotprogramma 'Aod en Noe' gepresenteerd werd in theater La Rochelle in Roggel. De belangstelling was overweldigend: vrijdag- en zaterdagavond waren de shows helemaal uitverkocht en de extra voorstelling op zondagmiddag 11 maart trok nog eens zo’n 200 toeschouwers. Het publiek werd getrakteerd op ludieke sketches, swingende live muziek en actuele plus historische filmpjes. Wie nog niet genoeg kan krijgen van Puik kan altijd terecht op de spiksplinternieuwe website www.cabaretpuik.nl met daarop de geschiedenis van de Stichting en een overzicht van de Zwart-Wit Shows, Cabaret Puik-voorstellingen en de Sjofele Types. Foto’s en filmpjes uit al die jaren ontbreken natuurlijk ook niet. De komende tijd wordt de site vanzelfsprekend aangevuld met beelden van 'Aod en Noe'.


Roermond heeft Regenboogpad bij het station Geplaatst op: 17-3-2018 16:54

Het Regenboogpad Regionieuws Op woensdag 14 maart is een regenboogpad aangelegd op het Stationsplein in Roermond. Met de aanleg van dit regenboogpad wil de gemeente laten zien dat in Roermond iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht afkomst, (geloofs-)overtuiging of seksuele voorkeur. Roermond is een gastvrije stad voor iedereen. Het college van burgemeester en wethouders voert hiermee de motie uit die door de meerderheid van de raad is aangenomen op 13 juli 2017.


Start bouw 10 pleinwoningen en 10 bungalows Geplaatst op: 17-3-2018 16:18

De officiële starthandeling Heel Donderdag 15 maart gaven de wethouders Johan Lalieu en Math Wilms van de gemeente Maasgouw het officiële startsein voor de bouw van 20 woningen in het plan Kasteeldal te Heel. Onder veel belangstelling van de toekomstige bewoners en andere projectbetrokkenen is symbolisch een steentje bijgedragen aan het metselwerk van de woningen. Aansluitend werd er onder het genot van een hapje en een drankje geproost op een voorspoedige bouw.


Gérard Mertens 100 jaar Geplaatst op: 16-3-2018 16:40

Aanbieding van de taart Foto: Laurens EggenRegionieuws Voormalig boerenvoorman Gérard ‘Sjra’ Mertens is 15 maart honderd jaar geworden. Namens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) bracht voorzitter Léon Faassen een speciale verjaardagstaart ter ere van deze uitzonderlijke mijlpaal. Mertens is erevoorzitter van de LLTB en geldt als één van de meest invloedrijke Nederlandse boerenleiders van de vorige eeuw. Mertens was van 1948 tot 1974 voorzitter van de LLTB. Nog steeds de jongste LLTB-voorzitter ooit. Daarnaast was hij raadslid in Venlo (1945 tot 1948), Statenlid in Limburg (1948 tot 1952), lid van de Eerste Kamer (1952 tot 1979), voorzitter Raad van Toezicht van de Boerenleenbank en later Rabobank (1957 tot 1983) en lange tijd voorzitter van de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond. Mertens werd ook wel de ongekroonde koning van de boeren genoemd.


Zintuigenpark Weert geopend Geplaatst op: 16-3-2018 11:56

Impressie opening Zintuigenpark Weert Regionieuws Woensdag 14 maart jl. is in Natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man Weert het Zintuigenpark geopend. Een bijzonder en uniek project waar buitenspelen, toegankelijkheid en burgerinitiatief samenkomen. Een park in deze vorm bestaat nog niet in Nederland. Voelen, ruiken, proeven, horen en zien staan centraal in het park. De natuurlijke speeltoestellen nodigen jong en oud, mensen met en zonder een beperking, uit om gratis nieuwe ervaringen op te doen in de natuur.


‘Leudal Maatjes’ Geplaatst op: 15-3-2018 12:15

Impressie bijeenkomst Regionieuws Dinsdag 6 maart jl. waren de 'Leudal Maatjes' te gast bij de Vlindertuin in Heythuysen voor de eerste netwerkbijeenkomst van dit jaar. Ruim 25 formele en informele zorg- en welzijnsorganisaties waren vertegenwoordigd door een veertigtal personen. De 'Leudal Maatjes’ werken samen aan een brede samenwerking om kwetsbaarheid achter de voordeur aan te pakken. De organisaties werken allemaal in het sociale domein en dat was ook het thema van deze avond. Chantal Timmermans, beleidsmedewerker van de gemeente Leudal heeft een heldere presentatie verzorgd met toelichting op hoe de gemeente Leudal de lijnen uitgezet heeft voor 2018/2019. Elkaar nog beter weten te vinden, samenwerken, doorverwijzen en signaleren zijn de sleutelwoorden. Door deze bijeenkomsten ontstaan er waardevolle onderlinge matches die voor iemand veel kunnen betekenen.


Jim Bakkum verrast zorgheld Jeroen Poels Geplaatst op: 14-3-2018 21:16

Jeroen Poels (l) en Jim Bakkum Foto: ProteionHorn Op woensdag 14 maart landde Jim Bakkum met een helikopter op het terrein van Proteion Hornerheide in Horn om Jeroen Poels in het zonnetje te zetten als ‘zorgheld’. Jeroen is verpleegkundige in een kleinschalige groepswoning voor ouderen met dementie en werkt daarnaast als miMakker. Met een smoes werd Jeroen naar de landingsplaats gelokt en daar verrast door Jim Bakkum namens Your Gift. Jeroens vrouw Cindy, zoons Jorn (11 jaar) en Jurre (8 jaar), familie, collega’s en bewoners waren daarbij aanwezig. Jeroen werd in het zonnetje gezet voor de manier waarop hij zijn werk doet voor de bewoners van de Proteion zorgcentra. Jeroen is verkozen tot zorgheld vanwege zijn bijzondere manier om contact van hart tot hart te maken met ouderen met dementie. Imke Janssen, de teamleider van Jeroen, vult aan: “Voor ons ben je een echte zorgheld vanwege je liefdevolle persoonlijkheid, als miMakker én als verpleegkundige. Meestal raak je de vrolijke noot, maar je kunt ook serieus zijn. Je laat mensen in hun waarde, je bent écht en oprecht.” Vanaf donderdag 15 maart te zien op 3ML-TV.


‘Opnieuw deuk imago Leudal’ Geplaatst op: 14-3-2018 20:19

 Leudal "Zo snel mogelijk een nieuwe vaste gemeentesecretaris in Leudal en de vergoeding van de tijdelijke secretaris verlagen." Dat wil een meerderheid van de gemeenteraad in Leudal. Volgens Dagblad De Limburger. De raad van Leudal sprak dinsdagavond over de ophef die rond interim-gemeentesecretaris Han Bekkers is ontstaan na een artikel in NRC Handelsblad over zijn manier van werken in het verleden bij andere gemeenten en over het feit dat hij aanhanger is van de leer van Avatar. Burgemeester Arno Verhoeven vroeg in een verklaring begrip voor de situatie vorig jaar maart toen Leudal op stel en sprong een nieuwe gemeentesecretaris nodig had, omdat de zittende secretaris verdachte werd in een strafrechtelijk onderzoek. Er was iemand nodig met senioriteit en ervaring. Referenties werden daarbij niet gecontroleerd zoals bij een vaste aanstelling wel zou gebeuren. De beloning voor Bekkers noemde hij marktconform. Verhoeven zei dat het College van B&W binnenkort met een schrijven komt waarin onder meer staat hoe lang de interim-periode van Bekkers nog duurt en welke beloning daar tegenover zal staan. Bron: Dagblad De Limburger.


Geslaagde NL-DOET RuiterSportVereniging Haelen Geplaatst op: 14-3-2018 11:00

Wethouder Richard Verheul en Stijn Haelen Vrijdag 9 maart jl. hebben vijf leerlingen van St. Ursula onder leiding van Mark Luijten 400 boompjes geplant. Wethouder Richard Verheul kwam niet alleen poolshoogte nemen. Ook hij stak de handen uit de mouwen. Een pluim voor de leerlingen van St. Ursula, voor Mark Luijten van het IKL, voor gemeente Leudal en voor de vrijwilligers van RSV Haelen. Door de actie van NL-Doet zijn 400 boompjes geplant en is het raster rondom het ruitersportterrein opgeschoond.


Meer buiten spelen op school: gezondere kinderen en volwassenen Geplaatst op: 14-3-2018 10:00

Ieder kind, elke dag Regionieuws Speeltuinwerk Limburg organiseert een Kennisdag Pedagogiek van de Buitenruimte. Tijdens de Kennisdag op donderdag 22 maart in Sint Joost (Echt Susteren) bij 't Patronaat komen verschillende facetten van buiten spelen aan bod: Maar met een prachtig schoolplein alleen kom je er niet. Er is meer voor nodig om kinderen aan het spelen te krijgen: ruimte! Niet alleen buiten maar ook in het hoofd van kleine én grote mensen. Dat vraagt een andere kijk en aanpak. Zoals er een methode is voor taal of rekenen, zou er ook één mogen zijn voor het buiten spelen. Verbeteren van de mogelijkheden kan dan ook met ieder budget. Want zo waardevol is dat buiten spelen! Limburg investeert fors in gezond naar school gaan. Tijdens de Kennisdag voert een tweetal sprekers het woord over hun -wetenschappelijk ondersteunde- projecten binnen het basisonderwijs voor een gezonde beleving van de jonge jaren. De dagopening wordt verzorgd door Marleen van Rijnsbergen, gedeputeerde van de Provincie Limburg. Buiten spelen draagt bij aan een leefbare en duurzame samenleving; nu en in de toekomst.


Drukbezochte inloopbijeenkomst windpark Heibloem Geplaatst op: 12-3-2018 19:44

Uitleg door de molenaar Heibloem De inloopbijeenkomst met uitleg over de aanleg van windpark Heibloem op zondag 4 maart, georganiseerd door coöperatie Zuidenwind, is druk bezocht. Zo’n 60 belangstellenden, vooral uit de directe omgeving van het geplande windpark, hebben de weg naar gemeenschapshuis de Klokkestoel in Heibloem gevonden. Zij lieten zich informeren over de plannen voor de aanleg van windpark Heibloem. Ook geïnteresseerden van elders uit de Provincie - van Venlo tot Grubbenvorst en zelfs Voerendaal - kwamen een kijkje nemen. Ook een bezoekje aan burgerwindmolen De Coöperwiek bleek een populair uitje. Vanuit de Klokkestoel reed regelmatig een pendelbus met belangstellenden. Anderen bezochten de molen met eigen vervoer. De molenaars van Zuidenwind legden ter plekke uit hoe een windmolen stroom opwekt en wat daar allemaal bij komt kijken.


Jim Bakkum op zoek naar Zorgheld in Horn Geplaatst op: 14-3-2018 16:00

Jim Bakkum Horn Jim Bakkum verrast op woensdag 14 maart drie genomineerde Zorghelden. Één van deze zorghelden werkt in Horn en zal daar op ludieke wijze in het zonnetje gezet worden. Eerder dit jaar heeft Jim drie genomineerde zorghelden verrast voor de bijzondere TV serie Heel Holland Zorgt op SBS6. De zorgmedewerkers werden genomineerd door familie en vrienden. Voor de Helikoptertour zijn de zorghelden door collega’s uitgekozen. De Helikoptertour valt midden in de week van Zorg en Welzijn en wordt mede mogelijk gemaakt door YourGift Cards en Heel Holland Zorgt. Wie de zorgheld is blijft een verrassing tot de helikopter landt en Jim uitstapt. Samen met familie, vrienden én collega’s maken YourGift en Jim Bakkum hier een moment van om nooit te vergeten!


Nieuwe toekomst voor kasteel Heel Geplaatst op: 11-3-2018 19:21

Kasteel Heel Foto: WikipediaMaasgouw Na een lange periode van leegstand, vernielingen en verval gloort er weer hoop voor kasteel Heel, het eeuwenoude rijksmonument wordt omgevormd naar een woon-zorgvoorziening voor ouderen. Sinds het vertrek van de zusters uit het klooster Sint Anna in 2002 liggen het kasteel en de naastgelegen voormalige kapel leeg. Wethouder Lalieu: ‘Met het verval van het kasteel ging niet alleen waardevol cultuur- historisch erfgoed verloren. Het verval had ook een negatief effect op de directe omgeving en op het woongenot van onze inwoners." In het voorjaar van 2016 kregen de plannen hiervoor concreet vorm. In het kasteel worden na restauratie 25 appartementen gerealiseerd voor mensen met dementie. Aanvullend worden op de plaats van de gesloopte kloostergebouwen 30 huurappartementen gerealiseerd voor zelfstandig wonende senioren, die desgewenst voor thuiszorg gebruik kunnen maken van de aanwezige zorgverlening in het kasteel. Rondom de kapel wordt gedacht aan de realisatie van meer publieksgerichte functies, zoals horeca, overnachten en wellness. De gemeente heeft toegezegd dat zij wil meewerken aan de realisatie van de plannen, onder een aantal voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat uiterlijk op 14 mei 2018 de vergunning voor de restauratie van het kasteel moet zijn aangevraagd. De eigenaar heeft verzekerd dat dit zeker gaat lukken. Hij wil begin 2019 starten met de restauratie van het kasteel en de bouw van de nieuwbouwappartementen, zodat die eind 2019 in gebruik genomen kunnen worden.


Campagne #MijnStem in Maasgouw Geplaatst op: 11-3-2018 11:00

Laat je stem horen op 21 maart Maasgouw Op zaterdag 10 maart jl. was op diverse locaties in de gemeente Maasgouw een promotieteam aanwezig van de campagne #MijnStem. Voorbijgangers konden aangeven waarom zij het belangrijk vinden om te gaan stemmen op 21 maart a.s. tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Hierbij speelde de eigen mobiele telefoon en social media een belangrijke rol. 3ML vroeg zich af hoe dat nou precies in zijn werk ging. Vanaf maandag 12 maart te zien op 3ML-TV.


D66 Leudal voert unieke belcampagne Geplaatst op: 10-3-2018 17:22

D66 team in actie Leudal In het kader van de komende gemeenteraads- verkiezingen voert D66 Leudal een unieke belcampagne in haar gemeente. In heel Nederland is er nog nooit een belcampagne gevoerd om inwoners op te roepen om te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. D66 Leudal is de eerste. De belactie is al enkele weken bezig en inmiddels heeft D66 Leudal 2.982 huishoudens gesproken. Volgens campagneleider Jort Raemakers van D66 Leudal is deze vorm van campagne voeren de ideale manier om de stemgerechtigden kiezers uit Leudal op te roepen om te gaan stemmen.


College voorkomt wildgroei geitenhouderijen Geplaatst op: 10-3-2018 17:05

Geit Regionieuws Het college van burgemeester en wethouders van Nederweert voorkomt wildgroei aan geiten- houderijen door niet mee te werken aan de uitbreiding van geitenhouderijen of het omschakelen van een agrarisch bedrijf naar een geitenhouderij. Het besluit geldt voorlopig voor de duur van een jaar. Het college heeft geconstateerd dat er onvoldoende zicht is op de gezondheids- risico’s rondom geitenhouderijen én wil voorkomen dat er wildgroei ontstaat in leegstaande stallen. Deze twee overwegingen hebben geleid tot het voorstel van het college. “Om het gewenste beleid juridisch te borgen en uit te kunnen voeren is een voorbereidingsbesluit noodzakelijk”, aldus wethouder Van Meel. Een voorbereidingsbesluit kan voor maximaal een jaar worden genomen. De gemeenteraad wordt uitgenodigd op 13 maart bij de bespreking van het initiatiefvoorstel van de PvdA een besluit te nemen over het collegevoorstel.


Start sloop twee tanks op Zevenellen te Buggenum Geplaatst op: 10-3-2018 16:39

De twee tanks Buggenum Komende week starten de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van de twee grote tanks op het terrein van Zevenellen Centre of Biobased Agriculture. Deze beide tanks zijn al jaren gezichtsbepalende elementen in het landschap van de voormalige Maascentrale in Buggenum. Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) is als eigenaar van de grond opdrachtgever voor de sloop. Serge Hoppenbrouwers, nieuwe directeur OML, vertelt: “De sloop van de tanks is noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling van het terrein. Daarnaast is de sloop van deze beeldbepalende elementen al langere tijd een wens van de inwoners van Buggenum en daarmee geeft de sloop een positief effect op de omgeving. We breken met het verleden. De sloop is hét signaal voor de wederopbouw van Zevenellen Centre of Biobased Agriculture.” Na het weghalen van de tanks en het vrijmaken van het terrein zal in de volgende fase door een andere aannemer de grond onder de voormalige tanks worden ontgraven. Deze grond wordt hergebruikt om de voormalige tennisbaan op het terrein aan te vullen. Daarnaast is er een wal die rondom de tanks ligt. Deze wal wordt afgegraven en de grond wordt gebruikt om het gat dat ontstaat op de plek van de voormalige tanks aan te vullen.
Schutterij van Grathem zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers voor de Rommel- en vrijmarkt In april organiseert Schutterij St. Severinus Grathem weer een grote Rommelmarkt en Vrijmarkt op het Sportpark Grasheim aan de sportlaan in Grathem. Maar de schutterij kan het helaas niet alleen. Schutterij St. Severinus is op zoek naar diverse vrijwilligers die op woensdag 18, vrijdag 20, zaterdag 21 en/of zondag 22 april de handen uit de mouwen willen steken. Mail dan voor 1 april je dagen met de tijdstippen, je adresgegevens en telefoonnummer door naar Hans van Ratingen via: vrijwilligermarktgrathem@gmail.com. Meer info: http://www.stseverinus.nl


Toneelvereniging Koldriek Heel

 Zaterdag 17 maart, vrijdag 23 maart en zaterdag 24 maart speelt Toneelvereniging Koldriek de komedie: In bed met Dracula. Locatie: CC Don Bosco te Heel. Aanvang 20.00 uur. Kaartjes kosten € 9,00 per stuk en zijn verkrijgbaar bij Foto Hans Sweegers Heel: 0475-571 297. Reserveren kan via: frankiesweegers@xs4all.nl .


Culturele Ontspanning in Meijel

 Toneelvereniging COM uit Meijel brengt de klucht ‘Familietrekjes’ geschreven door Ray Cooney en bewerkt en geregisseerd door Elies van Doorn. De speeldata zijn vrijdag 23 maart en zaterdag 24 maart om 20.00 uur; zondag 25 maart om 16.00 uur in Gemeenschapshuis d’n Binger, Alexanderplein 2 in Meijel. Directe kaartverkoop via Gemeenschapshuis d’n Binger en via: www.toneel-meijel.nl . Kaartjes kosten € 12,50 per persoon; kinderen tot en met 11 jaar € 7,50. Dit is inclusief een pauzedrankje. Meer info op: www.toneel-meijel.nl en op Facebook: Toneelvereniging Meijel .


Schoonmaakactie Maas te Buggenum

Help mee de vervuiling aan te pakken Vrijdag 30 maart levert IVN Roermond een bijdrage aan de actie Schone Maas van Maastricht tot Rotterdam. Startpunt: Picknickplaats hoek Dorpstraat/Groeneweg, Buggenum. Aanvang: 09.00 uur; duur 3,5 uur. Je gaat afval verzamelen op de sterk vervuilde oevers langs de Maas bij Buggenum. Het is onvoorstelbaar hoeveel afval er - na het hoogwater in de winter - op de oevers van de Maas weer is achtergebleven. Voor deze schoonmaak worden handschoenen en andere materialen ter beschikking gesteld.


Spannende verhalen bij Vollemaan in De Groote Peel

Schimmig en grimmig Zaterdag 31 maart start vanaf Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk een Vollemaan- wandeling ‘Special’ waarbij je kunt genieten van een sfeervolle wandeling én van spannende Peelverhalen. Je kunt kiezen uit verschillende starttijden: 19.30 – 19.40 – 19.50 – 20.00 en 20.10 uur. Per tijdstip maximaal 15 deelnemers en je loopt onder begeleiding van een gids. Deelname kost € 10,00 voor volwassenen en € 7,50 per kind (vanaf 9 jaar). Prijs is inclusief een drankje in de Peelboerderij na afloop van de tocht. Reserveren via: www.staatsbosbeheer.nl/verhalenvertellersdepelen . De route is 2 km lang, duurt ongeveer twee uur (inclusief verhalen) en de activiteit is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 9 jaar. Zaklampen zijn overbodig. De verhalen worden verteld door de vertellers van Vertelclub Veldhoven. Je komt ze onderweg tegen tijdens de wandeling.


Activiteiten Toon Hermans Huis Roermond

Voor een overzicht van activiteiten voor mensen met kanker en hun naasten die vanaf maandag 26 tot en met donderdag 29 maart plaatsvinden in het Toon Hermans Huis Roermond, Willem II Singel 17 zie: http://www.toonhermanshuisroermond.nl of bel: 0475-856 801. De expositie van Mirjam Brouns is de gehele week te bezichtigen tijdens de openingstijden.


Inloopavond Windpark De Kookepan Neer

Woensdag 28 maart Woensdag 28 maart organiseert Leudal Energie een inloopavond over Windpark De Kookepan in Gemeenschapshuis De Haammaeker, Hoogstraat 2 in Neer. Aanvang 19.30 uur. Vrije inloop vanaf 19.00 uur. Er wordt onder meer gesproken over de voor- en nadelen voor de omgeving en over de investerings- mogelijkheden voor leden. Windpark De Kookepan wordt met instemming van de gemeente Leudal en vier bevriende energiecoöperaties (Zuidenwind, Peel Energie, Newecoop en Weert Energie) ontwikkeld in het gebied ten noordwesten van Neer.


Bustocht door graafschap Horn en bezoek schouwspel

De laatste graaf van Horne Op maandag 4 juni houdt het Historisch Reisgenootschap Cliotravel i.s.m. de culturele organisatie Edumare een bustocht met gidsbegeleiding door het voormalige graafschap Horn. Vertrek om 13.00 uur in Horn. De gids op deze dag is Truus Manders-Scheres uit Ittervoort, auteur van een historische roman over de laatste graaf van Horne: IJzer en fluweel. Aansluitend aan deze dagtocht, inclusief een diner, wordt 's avonds om 20.00 uur het schouwspel 'In de Geist van Graaf Filips' op het kasteel in Horn bezocht. Het diner begint om 18.00 uur. Deze excursie is inclusief vervoer met touringcar, gids- en reisbegeleiding, koffie/ thee en vlaai, 3-gangen diner, entreekaartje toneelstuk en speciale herdenkingsbrochure met info over het graafschap. De reissom bedraagt € 74,- p.p. Voor opgave, surf naar www.cliotravel.nl.


Vrijwilligers & verkeersregelaars Truck Run Weert

Truck Run Weert op 2 september Op zondag 2 september organiseert de Stichting Truck Run Weert haar 8e Truckrun in en rondom Weert. Deze dag is een waar feest voor de bijrijders mensen met een beperking. Om deze tourtocht goed en veilig laten te verlopen hebben wij veel vrijwilligers nodig en verkeersregelaars. De verkeersregelaars dienen wel in bezit te zijn van een geldig certificaat of bereidt zijn om deze te halen. Het behalen van een certificaat kan via e-learning. Naast de routebeveiliging hebben wij veel vrijwilligers nodig voor onder ander de inschrijvingen en voor ons horecapaviljoen. Als je wil deelnemen als vrijwilliger of als verkeersregelaar aan de Truck Run Weert, schrijf je dan zo snel mogelijk in via de website: http://www.truckrunweert.nl Voor meer informatie kun je mailen naar info@truckrunweert.nl of Johan Wouters 06- 29017534.


Vrijwilligers & verkeersregelaars Truck Run Weert

Truck Run Weert op 2 september Op zondag 2 september organiseert de Stichting Truck Run Weert haar 8e Truckrun in en rondom Weert. Deze dag is een waar feest voor de bijrijders mensen met een beperking. Om deze tourtocht goed en veilig laten te verlopen hebben wij veel vrijwilligers nodig en verkeersregelaars. De verkeersregelaars dienen wel in bezit te zijn van een geldig certificaat of bereidt zijn om deze te halen. Het behalen van een certificaat kan via e-learning. Naast de routebeveiliging hebben wij veel vrijwilligers nodig voor onder ander de inschrijvingen en voor ons horecapaviljoen. Als je wil deelnemen als vrijwilliger of als verkeersregelaar aan de Truck Run Weert, schrijf je dan zo snel mogelijk in via de website: http://www.truckrunweert.nl Voor meer informatie kun je mailen naar info@truckrunweert.nl of Johan Wouters 06- 29017534.


Lezing door schrijver Özcan Akyol alias Eus

Özcan Akyol Foto: Bob BronshoffÖzcan Akyol - beter bekend als Eus - is een Nederlandse schrijver, columnist en regisseur met Turkse roots. Woensdag 4 april vertelt hij bij Bibliocenter Weert over zijn boeken Eus en Turis. Hij is regelmatig op tv te zien als tafelgast bij De Wereld Draait Door en Pauw. Vorig jaar debuteerde hij als documentairemaker met de serie De neven van Eus. Özcan Akyol staat bekend om zijn nuchtere analyses en directe taal. Aanvang 19.30 uur. Toegang € 10,- leden en € 15,- niet-leden. Aanmelden via www.bibliocenter.nl . Je vindt de bibliotheek op Wilhelminasingel 250 te Weert.


Toneelvereniging Kiek Mer Grathem

 Vrijdag 23 en zaterdag 24 maart om 20.15 uur en op zondag 25 maart om 14.00 uur speelt Toneelvereniging Kiek Mer: Tante Tina's Beautysalon. Locatie: BMV de Nassaurie in Grathem. De kaarten kosten € 9,00. De kaartverkoop start op zaterdag 10 maart bij 't Smidje, Gulden Eind 9 in Grathem. Telefonisch reserveren kan vanaf maandag 12 maart bij Maurice: 0475-452 921 (na 18.00 uur). Zie facebook: Toneelvereniging Kiek Mer.


Toneelhuis LFA organiseert het Eenakterfestival

zondag 25 maart Toneelhuis LFA organiseert het Eenakterfestival Brokstukken. Het vindt plaats op zondag 25 maart in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Het is van 13.00 toto 18.00 uur. Dan ontmoet toneelminnend Limburg elkaar in de ECI Cultuurfabriek. Maar liefst twaalf amateurtoneelgezelschappen uit heel Limburg presenteren tijdens deze middag eenakters. Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies. Meer informatie over het programma: http://www.toneelhuislfa.nl


Voorjaarsconcert in Neer

Zaterdag 24 maart Zangvereniging Maas en Neergalm in Neer organiseert een Voorjaarsconcert op zaterdag 24 maart in de Haamaeker in Neer. De aanvang is 20.00 uur. Er is gratis entree. Medewerking verlenen Zanggroep Novi Cantus en het Maasbrees Mannenkoor.


The Last Ship: thema-concert in De Bombardon

Frans Limburg Het gezamenlijke concert van Zanggroep Kazoo en Harmonie L'Union beleeft dit jaar alweer zijn 9e editie. Het vindt plaats op zaterdag 24 maart om 20.00 uur in De Bombardon. Speciale gast is Frans Limburg. De entreeprijs bedraagt € 10,-. Als de voortekenen niet bedriegen, wordt The Last Ship mogelijk een van de bijzonderste thema’s uit de reeks. De titel is ontleend aan het elfde album van de Britse popartiest Sting, die dit in 2013 na een afwezigheid van tien jaar uitbracht. De titelsong van dit album vormt de rode draad van dit themaconcert. The Last Ship gaat over verleden, maar ook over toekomst. Over wat geweest is, maar ook over de hoop op wat nog komen gaat. The Last Ship kent weer een aantal verrassende muzikale wendingen en een deel van de arrangementen is speciaal voor deze uitvoering geschreven. Vakkundig uitgezocht en bewerkt door de dirigenten Pieter Steenvoorden en Erik Somers. De presentatie is in handen van Peter Swinkels. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Coffee & Toffee, Spoormakers Interieur of via secretaris@harmonielunion.nl.


Gratis rondleiding Aje Kirkhaof Roermond

Vier door de familie Van Basten Batenburg geschonken grafdozen. Foto: Wim BongaertsOp zondag 25 maart vindt de eerste gratis rondleiding in 2018 plaats over de uit 1785 stammende stadsbegraafplaats ‘Nabij Kapel in ’t Zand’, zoals de officiële benaming luidt. Voorafgaand aan deze wandeling is er om 13.00 uur een korte inleiding met fotopresentatie in zaal ‘Aad Remunj’, Herkenbosscherweg 10, schuin tegenover de begraafplaats. Voor het eerst tijdens een algemene rondleiding zijn de vier permanent tentoongestelde en gerestaureerde grafdozen in het voormalige lijkenhuisje te bezichtigen. Info: www.oudekerkhofroermond.nl


Gemengd kerkelijk zangkoor St.Caecilia 150 jaar oud

Gemengd kerkelijk zangkoor St. Caecilia Op zondag 8 april viert het Gemengd kerkelijk zangkoor van de H. Nicolaaskerk in Heythuysen haar 150-jarig bestaan. Op 5 april 1868 besloot het ‘Bureau der Kerkmeesters’ een kerkkoor op te richten dat St. Caecilia zou gaan heten. Het was een voortzetting van een bestaand koor met ‘zwakke zangers’ waar de nodige versterking in diende te komen. Nu 150 jaar later, is dit kerkkoor dat nog altijd vierstemmig zingt, springlevend en het telt maar liefst 52 zangers en zangeressen. Tien nieuwe leden kwamen er in het afgelopen jaar bij en dat mag gerust een unicum in deze tijd genoemd worden. Het koor viert het jubileum met een feestelijke Hoogmis op zondag 8 april om 10.00 uur in de H. Nicolaaskerk te Heythuysen. St. Caecilia staat onder leiding van dirigent Luc Jakobs. Het koor wordt bij deze uitviering ondersteund door een strijkkwartet en door Petra van der Aart op het orgel.


Wandeling GrensPark Kempen-Broek

Zondag 25 maart Zondag 25 maart organiseert GrensPark Kempen-Broek een themawandeling: De kracht van water. Start om 14.00 uur: Infobord GrensPark Kempen-Broek op de Parking Woutershof, Grootbroekstraat 46, Molenbeersel (Kinrooi). Prijs: € 2,00 per persoon of € 5,00 per gezin. Einde 16.00 uur. Met inzichtelijke proefjes en doe-opdrachten dompelt de Verkenner je onder in de verschillende functies van water. Beken, vijvers, moerassen, vennen…: water vormt de ‘blauwe’ draad. Zonder water is er geen Kempen-Broek.


Dikke banden race in Maasbracht-Beek

Dikke bandenrace Op zondag 8 april zal tijdens de jeugdwielerronde in Maasbracht-Beek een dikke banden race plaatsvinden voor de Maasgouwse jeugd. Jongens en meisjes kunnen deelnemen in de leeftijdscategorieën 7-8, 9-10 en 11-12 jarigen. Neem je fiets, een helm en veel goede zin mee en je mag al deelnemen. Iedere deelnemer aangemeld voor 25 maart krijgt een gratis T-shirt, rugnummer en medaille. Deze spullen mag je na afloop allemaal houden en meenemen naar huis. Je mag je uiteraard ook later aanmelden. Iedere deelnemer krijgt een medaille na afloop. Aanvang van de dikke banden race is om 12.35 uur nabij Hotel Smeets aan de Kerkstraat in Maasbracht- Beek. Zorg dat je zeker om 12.00 uur aanwezig bent in verband met het uitreiken van de rugnummers. Aansluitend zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Heb je vragen of wil jij je inschrijven dat kan via secretariaat@wielerclubmiddenlimburg.nl of 06-29074562


Geniet van het voorjaar in De Groote Peel

Een stevige wandeling in de natuur Foto: Marijke Vaes-Schroën/StaatsbosbeheerZondag 25 maart kun je samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer het Nationaal Park De Groote Peel verkennen. Dan start om 13.00 uur een Verrassende Veentocht, een excursie van 8 kilometer met een verrassende route. De activiteit start bij het Buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Deelname kost € 10,00 per persoon, inclusief koffie en vlaai. Reserveren kan online via: www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht . In natte perioden zijn sommige paden in De Peel modderig. Zorg voor stevige, waterdichte schoenen.


410de Leudalbosloop van Atletiek Leudal

Zondag 25 maart Zondag 25 maart vindt in de bossen bij Restaurant De Busjop, Busschopsweg 9 in Heythuysen de 410de door Atletiek Leudal georganiseerde trimloop plaats. Om 09.45 uur is de start van de Bishop Shorttrack (1 km jeugdloop); om 10.00 uur start de Leudalbosloop (3, 6, 9, 12 of 15 km). Inschrijfgeld: Bishop Shorttrack € 1,00; Leudalbosloop € 2,00; leden van Atletiek Leudal gratis. Meer info: Annemiek Gielen: 0475-493 857 of http://www.atletiekleudal.nl . Het parcours door de bossen van het Leudalgebied is geheel onverhard.


Vogelbeurs in Ittervoort

Zondag 25 maart Zondag 25 maart van 09.00 tot 11.30 uur houdt Vogelvereniging De Grensvogels een vogelbeurs in CC De Mortel, Leliestraat 2 te Ittervoort. Iedereen kan vogels meebrengen, wel in tentoonstellingskooien en die te ruil en te koop aanbieden. Er is een grote collectie vogels aanwezig onder andere kanaries, postuurkanaries, tropen en alle soorten parkieten. Kwartels zijn niet toegestaan. Ook kan men tentoonstellingskooien en alle soorten broedblokken kopen, kortom ook alles voor de kweek. Voor inlichtingen: 0475-565 987.


Passieconcert Vocaal Ensemble Vocomotion

Vocaal Ensemble Vocomotion Foto: Peter FlekkenOp zondag 25 maart (Palmzondag) verzorgt Vocaal Ensemble Vocomotion in de St. Willibrorduskerk in Stramproy een Passieconcert. Het ensemble staat onder leiding van dirigent Har van Pol. Vaste begeleider Jos van Pol zorgt voor de muzikale begeleiding op piano. Het concert begint om 14.30 uur. Entree is gratis, een vrije bijdrage wordt gewaardeerd. Meer informatie vindt u op: www.vocomotion.nl . De toehoorders worden door het koor meegenomen op een tijdreis van Palmzondag naar Goede Vrijdag, waarin ook momenten van samenzang zijn opgenomen. Pastoor Notermans zal hierbij enkele verbindende teksten uitspreken om de zin en betekenis van de dagen van de Goede Week nader toe te lichten.


Excursie ‘Eten uit de natuur’

Brandnetel brownies Zondag 25 maart organiseert IVN Roermond een excursie over: Eten uit de natuur. Startpunt: Inforuif van het Limburgs Landschap vlak bij Rozendaal 1 te Montfort. Aanvang: 14.00 uur; duur 2 uur. Kosten: kinderen en IVN-leden gratis, niet-leden € 2,50. IVN-gids en herborist: Marijke Stokking. Je gaat bekijken welke planten en kruiden in de natuur eetbaar zijn. Er is meer te eten dan je denkt. Al eens lekkere kruidenboter gegeten van zuring en hondsdraf? Of een soepje van madeliefjes en paardenbloem? Of een salade van wilde rucola? Al lopende leer je een paar kruiden herkennen die je veilig kunt eten. Ook de medicinale werking van kruiden komt aan bod.


Expositie in Art Gallery Rozendaal in Montfort

In Art Gallery Rozendaal Van zaterdag 24 maart tot en met zondag 22 april, inclusief het Paasweekend, exposeren vier kunstenaars bij Art Gallery Rozendaal in Montfort. Het adres is Rozendaal 10 in Montfort. De openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur. Tijden de openingstijden kan men de kunstenaars actief bezig zien. Bij goed weer kan men buiten op het terras vertoeven.


Open dag Toon Hermans Huis Roermond

Op zaterdag 24 maart vanaf 11.00 tot 15.00 uur houdt het Toon Hermans Huis aan de Willem II Singel 17 in Roermond een open dag. Op deze dag wordt de tentoonstelling met schilderwerken van Mirjam Brouns geopend. Het Toon Hermans Huis is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. U kunt met de gastvrouwen en gastheren praten over wat u bezighoudt maar ook kunt u ervaringen met anderen delen. Door deel te nemen aan een van de vele activiteiten is het fijn afleiding te hebben.


Klepperen in Thorn

 Leerlingen van basisschool de Koningsspil, met voorop de meester of juf, trekken op Goede Vrijdag 30 maart met ratels en kleppers door de straten van Thorn. Veel inwoners, vanaf de school tot aan de kerk, zien en vooral horen de kinderen voorbijkomen. Als vanaf Witte Donderdag tot paaszaterdagmiddag de kerkklokken zwegen en ze volgens de volksmond naar Rome waren gevlogen om er paaseieren op te halen, trok de Thorner schooljeugd 's morgens, 's middags en 's avonds met kleppers door de stille straten van het Witte Stadje om de uren van het dagelijks gebed aan te kondigen.


Paaseitjes zoeken

Zaterdag 31 maart De Paashaas bezoekt zaterdag 31 maart het bos bij het Bezoekerscentrum Leudal. Wie gaat er mee eitjes zoeken? De activiteit start om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Verzamelen bij het Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 in Haelen. Deze activiteit is bedoeld voor kinderen van 2 tot 6 jaar. De kosten zijn € 4,00 per kind. Graag aanmelden vóór vrijdag 30 maart via: Ghl.Balieteam@gmail.com . Je maakt een kleine wandeling en probeert de eitjes van de Paashaas te vinden. Waar heeft hij ze verstopt? Achter een dikke boom? Misschien in dat hoopje gras? Of in de wilgenhut? Als hopelijk alle eitjes zijn gevonden ga je in het Bezoekerscentrum lekker opwarmen en de eitjes kleurrijk verven.


DigiSterker: werken met de elektronische overheid

 Bibliocenter biedt de cursus 'Digisterker: werken met de elektronische overheid'. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten onder begeleiding van vrijwilligers van Seniorweb. De cursus wordt overdag gegeven in de gemeentes Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert met verschillende startdata. Deelname bedraagt € 15,00 voor de hele cursus (inclusief werkboek en koffie/thee). Waar en wanneer: Heel: woensdag 16 mei van 10.00 tot 12.00 uur; Heythuysen: donderdag 5 april van 10.00 tot 12.00 uur; Nederweert: dinsdag 27 maart en dinsdag 15 mei van 13.30 tot 15.30 uur; Stramproy: donderdag 19 april van 13.30 tot 15.30 uur; Weert: woensdag 4 april van 09.00 tot 11.00 uur. Aanmelden in de bibliotheek of via: http://www.bibliocenter.nl . Hoe regel je de (digitale) zaken met je eigen gemeente zoals je paspoort of rijbewijs verlengen, je ID regelen of een verhuizing doorgeven?


Benefietdiner Tanzania reis St. Ursula Horn

 In juli dit jaar vertrekken leerlingen van Sint Ursula Horn naar Tanzania om daar de bevolking te helpen met het opschalen van de onderwijsmogelijkheden. Student Maartje Gelissen die in de weekenden als kok werkt bij Preuverie de Nassaurie gaat ook mee. Zaterdag 14 april is in de Nassaurie, Nassauplein 12 in Grathem een benefietdiner georganiseerd om geld op te halen voor dit goede doel. Reserveren kan tot en met dinsdag 10 april via: nassaurie@gmail.com of 0475-480 902.


Paasfeest op het Kabouterpad in De Groote Peel

De Paashaas op bezoek Foto: Frits VossenZondag 1 april is het Pasen en feest op het Kabouterpad in De Groote Peel. Je hoeft je niet vooraf aan te melden. Starten kan tussen 11.00 en 14.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen van Staatsbosbeheer aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Bij de balie krijg je voor € 5,00 een deelnamekaart, een rode muts en rode wangen. Ouders en/of begeleiders hoeven niet te betalen. De kabouters vieren dat het lente is. De Paashaas komt op bezoek om eieren te verstoppen. Kleuterkabouters en hun (groot)ouders die het Kabouterpad lopen kunnen deze gaan zoeken. Onderweg doe je opdrachten en zijn er leuke extra’s.


Oude tijden herleven in Haelen

Teamgeest in de paardensport Vrijdag 30 maart vanaf 18.00 uur nemen liefst 14 viertallen deel aan de Salemans afdelingsdressuurcup. Zowel recreatieruiters als wedstrijdruiters komen aan start. Op zaterdag 31 maart vanaf 10.00 uur volgt de Dressuur Try Out voor paarden en pony’s. Tijdens deze wedstrijd krijgen de combinaties tips van de jury. Liefhebbers van de paardensport kunnen hun hart ophalen in Haelen, aan de Geylenbroekweg 1 (industrieterrein Windmolenbos) in Haelen. De ruiters van nu herontdekken de afdelingsdressuur. Niet alleen met je eigen paard een proef rijden, maar samen. De afdelingsdressuur was ooit de basis van de paardensport. Zie ook: http://www.rsvhaelen.nl .


Met Stichting Kunst en Cultuur Leudal naar Lier (B)

Wintertuin in Lier Op zaterdag 12 mei organiseert Stichting Kunst en Cultuur Leudal de voorjaarsexcursie naar het Belgische Lier. Deze keer niet naar één museumgebouw maar naar een complex dat een museum op zich is: De Wintertuin. Vertrek met de bus vanaf het Kerkplein te Baexem om 8.30 uur waar men tussen 18.00 en 18.30 uur weer terug is. Aanmelden voor 30 april bij Jan Kraak via jhkraak@home.nl. De kosten bedragen € 35,00 inclusief de busreis, de koffie bij ontvangst, de entree Wintertuin, alle gidsen en fooien inbegrepen. Info: www.kunstencultuurleudal.nl .


Lezing: Dode Zee rollen

Dode Zee rollen Dinsdag 10 april is om 20.00 uur in Ontmoetings- centrum van PG Roermond, Minderbroedsingel 15F te Roermond een lezing met als onderwerp: Dode Zee rollen. Toegang is gratis. Bijbelwetenschapper Jaap van Dorp gaat in zijn lezing in, op de grote betekenis van de Dode Zee rollen voor bijbellezers en de lessen die ze ons leren. Hij werkt bij het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) dat zorgt voor het vertalen en het verspreiden van de Bijbel in binnen- en buitenland.