Live Radio Live TV

Rens Raemakers in de Tweede Kamer gekozen 16-3-2017 21:49

 Neer Rens Raemakers uit Neer is woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen gekozen als Tweede Kamer lid voor de partij D66. Hij stond op plaats 17. De partij veroverde totaal 19 zetels. D66 behaalde in Leudal 3770 stemmen; dit is 16,6% terwijl D66 in Maasgouw 1554 stemmen behaalde; dat is 10,4% van de uitgebrachte stemmen.De 25-jarige kandidaat uit Leudal werd de hele dag gevolgd door een cameraploeg van Omroep Max en Omroep 3ML. Op 21 maart zal hij afscheid nemen als raadslid van de fractie Ronduit Open in de gemeente Leudal.Boomfeestdag in Haelen Geplaatst op: 22-3-2017 22:18

Leerlingen met boom geďnterviewd door  Omroep 3MLLeudal In het kader van de Nationale Boomfeestdag plantten 90 leerlingen van de basisscholen De Mussenberg uit Horn en De Leerlingst uit Haelen dinsdagmiddag 21 maart een bosplantsoen aan. Dit vond plaats op de tennisaccommodatie aan de Windmolenbosweg te Haelen. Wethouder Richard Verheul van de gemeente Leudal was hierbij aanwezig. Het is een initiatief van het IKL en het landelijke thema dit jaar is: bomen verbinden.


Bakkerij ’t Mikpuntj wint Groeibriljant Geplaatst op: 22-3-2017 21:26

V.l.n.r.: Jeroen Kessels en Jacqueline Kusters &  Ilse Janssen  en Pien Derikx  van SalonShopLeudal Woensdag 15 maart vond de Jonge Bedrijven Dag plaats bij BusinessCentrum Leudal in Roggel. Naast een bezoek aan enkele succesvolle ondernemers in de gemeente Leudal, stond de dag in het teken van de Groeibriljant. De ondernemers van JobConcept, Leudal Energie, Bakkerij ‘t Mikpuntj, SalonShop en GJ Heftruck- Service vertelden tijdens hun pitch vol passie over hun bedrijf. Na een spannende strijd, werden Jeroen Kessels en Jacqueline Kusters van Bakkerij ‘t Mikpuntj door de jury uitgeroepen tot de Groeibriljant 2017. Ilse Janssen (29) en Pien Derikx (29), de dames van de SalonShop in Neer, gingen er met de publieksprijs vandoor. Met hun prijs zijn Bakkerij ’t Mikpuntj en de SalonShop ook genomineerd voor de Publieksprijs van de Ondernemersprijs Leudal die op woensdag 29 maart in de Bombardon in Heythuysen wordt uitgereikt. Met drie andere gevestigde ondernemers mogen ze zich aan een groot publiek presenteren.


Scheidende brandweermannen onderscheiden Geplaatst op: 22-3-2017 21:09

Burgemeester Arno Verhoeven en de  gedecoreerden met hun echtgenotenRoggel Bij gelegenheid van zijn officiële afscheid van de vrijwillige brandweer post Roggel werd op vrijdag 17 maart aan Dré Peeters en aan Theo Peeters uit Roggel een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Zij werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden opgespeld door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal in de Roggelse brandweerkazerne.


Technische storing in raadsvergadering Leudal Geplaatst op: 22-3-2017 19:08

Opening van de raadsvergadering door burgemeester Arno VerhoevenRegionieuws In de raadsvergadering van de gemeente Leudal op dinsdag 21 maart waren zowel op de tv als op internet door een technische storing, het beeld en geluid niet synchroon en waren er beeldonderbrekingen. Wij bieden hiervoor onze verontschuldigen aan. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Deze zijn we aan het onderzoeken. Het is wel mogelijk de raads- vergadering terug te kijken via de link: https://channel.royalcast.com/leudal/#!/upcoming Het afscheid van Rens Raemakers via: http://www.3ml.nl/gemist.php?id=5646


Vrijwilligers schonen oevers van Maas op Geplaatst op: 21-3-2017 21:08

Vrijwilligers aan het werk aan de Maasover Regionieuws In maart en april ligt er, na een hoogwater- periode, veel zwerfafval langs de oevers van de Maas. In het kader van het project ‘Schone Maas’ worden dit jaar ongeveer 155 gebieden langs de Maas schoongemaakt door ruim 2286 vrijwilligers. De eerste groepen gingen op zaterdag 18 maart al aan de slag, maar er wordt tot aan mei in alle Limburgse gemeenten opgeruimd. Gebeurt dit niet, dan belandt het afval door de wind of het regenwater in de Maas. Uiteindelijk stroomt het afval naar zee en de oceanen. Meer info: http://www.schonemaas.nl/limburg  


Zilveren KBO-speld voor Toos Bloemers-Moonen Geplaatst op: 21-3-2017 20:03

Toos Bloemers ontvangt de zilveren KBO-speld Roggel De vorige week dinsdag werd mevrouw Toos Bloemers-Moonen, bestuurslid van KBO Afdeling Roggel, verrast met een zilveren KBO-speld en oorkonde. Plaatsvervangend-voorzitter KBO Limburg de heer J. Broens reikte haar de speld uit vanwege haar bijzondere verdiensten voor de samenleving. Mevrouw Bloemers is 16 jaar bestuurslid en contactpersoon van KBO Roggel en daarnaast bezoekt ze de zieke leden, thuis of in het ziekenhuis of hospice. Zij is de grote stille kracht van deze bezoekdienst. Bij bijzondere verjaardagen zorgt ze voor een attentie. Ook is ze een klankbord voor alleenstaande leden. Menig familielid mag op haar mantelzorg rekenen. Naast al dit werk is ze zeer betrokken bij de activiteiten van de KBO waaraan ze actief deelneemt.


Brandweer bevrijdt twee koeien uit mestkelder Geplaatst op: 21-3-2017 18:54

Het rundveebedrijf aan de Hollander in Heythuysen Foto: GoogleHeythuysen Maandagavond omstreeks 18.30 uur heeft de brandweer van Heythuysen samen met de eigenaar twee koeien uit een gierkelder bevrijd. Bij een rundveebedrijf aan de Hollander in Heythuysen was een koe door een rooster van de stal gezakt. Daardoor kwam ze terecht in een mestkelder waar ongeveer 1,5 meter mest in stond. De boer heeft eerst zelf geprobeerd om het dier te bevrijden.Toen dit niet lukte, heeft hij de brandweer gewaarschuwd, die tijdens het redden van de koe, nog een tweede koe in de mestkelder ontdekte, die ook werd bevrijd.


Bronzen plaquettes gestolen bij Vredesmonument Geplaatst op: 21-3-2017 17:02

Vredesmonument tijdens de Dodenherdenking Foto: Ben DoensenHeythuysen Maandagmiddag hebben voorbijgangers ontdekt dat drie van de vijf bronzen gedenkplaten bij het Vredesmonument aan de Stationsstraat in Heythuysen, zijn ontvreemd. Op de plaquettes staan de namen van de 46 slachtoffers van oorlogsgeweld uit de fusiegemeente Heythuysen, bestaande uit de kerkdorpen Baexem, Grathem, Heythuysen en Kelpen-Oler. Het monument is door Schutterij St. Nicolaas uit Heythuysen op 27 juni 1981 geschonken bij gelegenheid van haar eeuwfeest (1881-1981.


Opnieuw aandacht: parkeren Daalakkerstraat Geplaatst op: 19-3-2017 20:37

Verbodsbord Leudal B en W van Leudal heeft herhaaldelijk bekend gemaakt dat de parkeerplaats aan de Daalakker- straat in Horn bij het appartementencomplex een openbare parkeerplaats is. Deze kan daarom niet door bewoners van het complex eenzijdig worden opgeëist en gebruikt. Voor Mathieu Wagemans van de fractie Ronduit Open is de maat vol, omdat het college om puur formele redenen weigert de bewoners van het appartementencomplex te verplichten het bord waarop staat dat het parkeerterrein enkel voor bewoners van het appartementencomplex is, te doen verwijderen. Wagemans verzoekt B en W met klem er een bord te plaatsen van openbaar parkeerterrein en borden die hiermee in strijd zijn te doen verwijderen. Her raadslid schrijft in zijn brief aan het college: "Het stoort mij mateloos dat oplossing van de meest eenvoudige problemen in onze gemeente uit de weg wordt gegaan en telkens weer stuit op een eng-juridische en ambtelijke benadering. Ik reken graag op spoedig en adequaat optreden. Deze gang van zaken kost tijd en geld en vergroot slechts de ergernis van burgers."


Gemeentesecretaris van Leudal op non-actief Geplaatst op: 17-3-2017 22:16

Het gemeentehuis van Leudal Leudal De gemeentesecretaris van de gemeente Leudal is vrijdag met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld. Dit meldt 1Limburg. Zij en haar man zullen nog zeker twee weken in voorlopige hechtenis blijven. Beiden werden 15 maart aangehouden in verband met een onderzoek naar witwaspraktijken. Haar man zou als oud-ambtenaar geld van de gemeente Helmond hebben verduisterd en zij zou hebben meegewerkt aan het witwassen van dat geld door het uit te geven.


Westa in Wessem stapt over op ‘DrinkWater’ Geplaatst op: 17-3-2017 21:46

Drink water! Maasgouw Tafeltennisvereniging Westa vindt het belangrijk dat kinderen in de gemeente gezond opgroeien. Daarmee sluiten ze zich aan bij JOGG Maasgouw. JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht. Westa stimuleert het drinken van water en wordt vanaf heden één van de JOGG- partners in de gemeente Maasgouw. Binnenkort krijgen alle jeugdleden van Westa een eigen JOGG DrinkWater bidon. Westa stimuleert het drinken van water tijdens trainingen en wedstrijden. Dit betekent niet dat het drinken van overige dranken wordt afgeschaft. Hierin heeft iedereen uiteraard een eigen keus. JOGG Maasgouw en Tafeltennisvereniging Westa willen samen werken aan een gezond Maasgouw. Naast het stimuleren van water drinken heeft Tafeltennisvereniging Westa ook ambities om stapsgewijs over te stappen naar een gezonde sportkantine.


Opening Onderwijsbehandelgroep Latasteschool Geplaatst op: 17-3-2017 21:29

Rechts Richard Verheul tijdens de opening Leudal Op 15 maart is door wethouder Richard Verheul van de gemeente Leudal de Onderwijsbehandel- groep in Horn officieel geopend. Onder toeziend oog van medewerkers, directies maatschappelijke organisaties, verwijzers en overige professionals werd de ruimte feestelijk geopend. Het logo van de Onderwijsbehandelgroep is door een leerling van de Latasteschool ontworpen. De leerlingen konden middels een prijsvraag hun ontwerp indienen. Sinds 1 oktober 2016 kan de Latasteschool in Horn in samenwerking met Zorgverlening PGZ ook behandelingen onder schooltijd in een speciale behandelgroep aanbieden aan leerlingen met grote ondersteuningsbehoeften. De behandelgroep bevindt zich in een aparte ruimte op het terrein van de Latasteschool. In de behandelgroep werken dagelijks twee behandelaars van Zorgverlening PGZ met ondersteuning van een orthopedagoog. De leerlingen krijgen onderwijs én behandeling waarbij gewerkt wordt vanuit de gedachte: één kind, één plan.


Koninklijke onderscheiding voor Theo Peeters Geplaatst op: 17-3-2017 21:09

Lid in de Orde van Oranje Nassau Roggel Bij gelegenheid van zijn officiële afscheid van de vrijwillige brandweer post Roggel werd vrijdag 17 maart aan Theo Peeters uit Roggel een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden opgespeld door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal in de Roggelse brandweerkazerne. De heer Peeters (58) is sinds 1985 lid van de vrijwillige brandweer post Roggel. Binnen de brandweerwereld heeft hij vele taken vervult van aspirant-brandwacht tot hoofdbrand- wacht. In 1989 is hij bevorderd tot hoofdbrandwacht. Naast zijn functie als hoofdbrandwacht is hij vanaf 2007 aangesteld als oefenleider voor het uitzetten en begeleiden van oefeningen binnen de post Roggel.


Koninklijke onderscheiding voor Dré Peeters Geplaatst op: 17-3-2017 21:03

Lid in de Orde van Oranje Nassau Roggel Op vrijdag 17 maart is aan Dré Peeters uit Roggel een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden opgespeld door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal tijdens de jaarlijkse postavond van de brandweer in de Roggelse brandweerkazerne. Tevens was het zijn officiële afscheid van de vrijwillige brandweer post Roggel. De heer Peeters ((62) is sinds 1985 lid van de vrijwillige brandweer post Roggel. In 1989 is hij bevorderd tot hoofdbrandwacht. Daarnaast was hij chauffeur/pompbediende binnen de post Roggel. Vanaf 2008 heeft hij zich ingezet als oefenleider voor de wedstrijdploeg van de post. Buiten de actieve brandweerdienst is hij vanaf de oprichting lid van brandweervereniging ’t Vlemke (1994) en is hij vanaf 2004 tot heden secretaris van deze vereniging. Daarnaast was hij van 1978-1992 penningmeester van de EHBO-vereniging Roggel en van 1981-2016 penningmeester van de Handboogvereniging Buitenlust.


2448 Leudalse stemmen voor Rens Raemakers Geplaatst op: 17-3-2017 17:51

Rens Raemakers die zelf stemt in Neer. Leudal Het nieuwe Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) uit Neer heeft afgelopen woensdag in de gemeente Leudal 2448 stemmen van de 3770 stemmen voor D66 gekregen. "Dat is heel mooi", reageert de nu nog fractievoorzitter van D66 Leudal. De 25-jarige Raemakers kreeg uit heel Limburg 6094 stemmen. Daarmee heeft hij voor de partij D66 na lijsttrekker Alexander Pechtold de meeste stemmen in deze provincie gekregen. Raemakers neemt dinsdagavond afscheid van de gemeenteraad in Leudal. Donderdag gaat hij als jongste Tweede Kamerlid aan de slag in Den Haag.
-|-


Leo Schouten neemt plaats in Rens Raemakers Geplaatst op: 17-3-2017 11:04

Het nieuwe gemeenteraadslid Leo Schouten Leudal Rens Raemakers van de fractie D66 heeft na zijn verkiezing voor de Tweede Kamer, zijn zetel in de gemeenteraad van Leudal ter beschikking gesteld. Het bestuur ziet zijn vertrek als een verlies voor de afdeling en Leudal, maar is wel verheugd dat er wel een D66-lid uit Leudal in de Tweede Kamer bij is gekomen. De vacante zetel in de gemeenteraad zal worden ingenomen door de huidige voorzitter Leo Schouten uit Heythuysen. Hij zal samen met Kaj Beurskens en de leden van de steunfractie vorm geven aan de inbreng van D66 in de gemeenteraad van Leudal. Leo Schouten zal waarschijnlijk in de vergadering van 18 april worden beëdigd. Op 6 april zal de afdeling van D66 een nieuwe voorzitter kiezen Leo Schouten: “Natuurlijk kunnen wij de stijl en debatvaardigheden van Rens niet kopiëren, maar we zullen vorm blijven geven aan de uitgangs- punten van D66 in de Raad van Leudal: kritisch en constructief. Goede voorstellen zullen we steunen, minder goede voorstellen zullen we proberen te verbeteren. Misstanden zullen we aan de kaak stellen. De kiezers van Leudal kunnen op D66 blijven rekenen.“ Korte biografie van Leo Schouten: Leo Schouten is 59 jaar, gehuwd en vader van twee kinderen. Hij woont al bijna 30 jaar in Heythuysen. Hij is arts-epidemioloog en werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht. Hij is betrokken geweest bij de oprichting van D66-Leudal, en is vanaf het begin bestuurslid geweest. Sinds 2013 is hij de voorzitter van de afdeling. In die functie heeft hij intensief samengewerkt met de fractie in de gemeenteraad.
-|-


Groeibriljant 2017 voor Bakkerij 't Mikpuntj Geplaatst op: 16-3-2017 21:27

Uitreiking van de Groeibriljant 2017, met links het jonge ondernemerspaarLeudal Op 15 maart zijn Jeroen Kessels en Jacqueline Kusters van Bakkerij 't Mikpuntj winnaar geworden van de Groeibriljant 2017. Dit is een prijs voor startende veelbelovende ondernemers. Lef en tegen de stroom in ondernemen, waren doorslaggevende factoren voor de vakjury. De prijs werd toegekend door een ervaren jury die bestond uit oud-winnaars van de ondernemersprijs Leudal en de Rabobank.  De prijs is voor de ondernemers van Bakkerij 't Mikpuntj uit Baexem en Heythuysen een blijk van waardering voor alle liefde en energie die ze elke dag weer in hun zaak en hun producten steken. De beide ondernemers zijn heel trots dat ze deze prijs in ontvangst hebben mogen nemen.  Door het winnen van de Groeilbriljant 2017 zijn ze ook genomineerd voor de Rabo publieksprijs. Deze zal worden uitgereikt op woensdag 29 maart tijdens de Ondernemersprijs Leudal in De Bombardon in Heythuysen.


Reactie Ronduit Open n.a.v aanhouding secretaris Geplaatst op: 15-3-2017 22:06

Het gemeentehuis van Leudal Leudal Naar aanleiding van de aanhouding van de gemeentesecretaris van Leudal meldt Jordi Custers van de fractie Ronduit Open dat de gemeente- secretaris niet schuldig is tot ze veroordeeld is. Hij vervolgt: "Politieke consequenties op dit moment zijn daarom ook niet aan de orde. Dit alles is uiteraard wel zonde voor de reputatie van Leudal. De vraag is nu echter of iemand die verdachte is in zijn of haar functie van het openbaar ambt kan blijven." De fractie is van mening dat het op dit moment dan ook aan de burgemeester is, om te besluiten of de gemeentesecretaris voorlopig niet belast wordt met de leiding over de grote organisatie van de gemeente Leudal. Dit in het belang van Leudal, haar persoonlijk en de hieraan verbonden beeldvorming die er door deze zaak over Leudal ontstaat."


Gemeentesecretaris en echtgenoot aangehouden Geplaatst op: 15-3-2017 10:12

Het gemeentehuis van Leudal Foto: Omroep 3MLLeudal Woendagmorgen zijn een oud-ambtenaar van de gemeente Helmond en de gemeentesecretaris van de gemeente Leudal aangehouden, meldt 1Limburg. Ze zijn aangehouden in verband met een onderzoek naar witwassen, valsheid in geschrifte en verduistering. De vorige week donderdag werd in hun woning in Echt en in kasteel Eyckholt in Roosteren onder andere beslag gelegd op de administratie en computers. Tevens werden toen goederen zoals auto's, fietsen, huishoudelijke apparatuur in beslag genomen voor nader onderzoek. Er wordt onder meer uitgezocht of deze goederen zijn aangeschaft met verduisterd gemeenschaps- geld. Burgemeester Arno Verhoeven van Leudal beperkte zich vanmiddag tot de volgende verklaring. "De gemeente is vanochtend door het Openbaar Ministerie geïnformeerd over de aanhouding van de gemeentesecretaris van Leudal.  Omwille van het strafrechtelijk onderzoek kan de gemeente op dit moment geen verdere mededelingen doen en verwijzen we u naar de persofficier van het Openbaar Ministerie in Den Bosch."


Tweede Kamerverkiezingen op Omroep 3ML Geplaatst op: 14-3-2017 10:01

 Regionieuws De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. En dit keer een kandidaat uit de gemeente Leudal: Rens Raemakers. De 25-jarige politicus uit Neer is nu fractievoorzitter van D66 Leudal. Omroep 3ML zal de hele dag opnames maken bij stembureaus in Leudal en Maasgouw. Op televisie kunt u woensdag om 13.00 uur zien hoe de eerste stemmen in Leudal werden uitgebracht. Ook zijn er tv-uitzendingen om 17.00 uur, 19.00 uur en om 21.00 uur een update hoe tot nu toe de dag in Leudal is verlopen. ’s Avonds legt Omroep 3ML de sfeer en spanning vast in café Sjaen in Neer waar vrienden, familie en bekenden van Rens Raemakers de ontwikkelin- gen volgen. Om 23.00 uur volgt weer een uitzending en de kans is aanwezig dat om 01.00 uur de uitslag van de verkiezingen bekend is en dus of Raemakers de Tweede Kamer in gaat. Behalve op televisie is Omroep 3ML ook te horen op radio met alle ins en outs rondom de Tweede Kamerverkiezingen in Maas- gouw en Leudal. Zet uw radio tussen 14.00 en 17.00 uur en na 20.00 uur en blijf zo op de hoogte hoe de vlag er in deze regio bijhangt. Elk uur op de hoogte worden gehouden? Volg dan de Facebookpagina Omroep 3ML en Twitter @3mlnl. Foto’s, filmpjes zullen daar de heel dag verschijnen. En onze verslaggever zal ’s avonds naast Rens in Den Haag staan als de uitslag bekend wordt, en dat is live te volgen op Facebook. Tweede Kamerverkiezingen dus op Omroep 3ML televisie, radio én social media.


Laatste loodjes campagne Rens Raemakers Geplaatst op: 13-3-2017 21:37

Gaat Rens naar Den Haag? Regionieuws Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor het Leudalse kandidaat- Kamerlid Rens Raemakers zijn het bijzonder spannende dagen. D66 staat in de peilingen nu tussen de 16 en 18 zetels. Rens Raemakers staat precies op plek 17. De uitslag komende woensdag zal dus extra spannend zijn. Haalt Rens het net wel of net niet? Ook als D66 net geen 17 zetels haalt, kan Rens gekozen worden als hij tenminste op persoonlijke titel voldoende voorkeurstemmen haalt. Omroep 3ML zal met een cameraploeg aanwezig zijn bij Café Sjaen in Neer om de uitslag met familie, vrienden en bekenden van Rens Raemakers mee te maken en vast te leggen. Maar 3ML zal ook naast Rens staan als hij te horen krijgt of hij de Tweede Kamer in gaat. Dit is live te zien/volgen via de Facebookpagina Omroep 3ML en later ook op televisie.


NLdoet: zithoek, verwenavond en tuinen lenteklaar Geplaatst op: 13-3-2017 17:10

De leerlingen met een vogelhuisje en hun  NL-doet certificaatLeudal Afgelopen vrijdag 10 en zaterdag 11 maart vond de jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet plaats. Ook in zorgcentra St. Elisabeth in Haelen, St. Charles in Heythuysen en woonzorgcentrum Bruggerhof in Hunsel hebben vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken.  Dankzij de inzet van vele vrijwilligers, waaronder wethouder Stan Backus, ambtenaar Hans Caris en raadslid Elli van Tilburg, Schilderatelier Elise, mantelzorgers, medewerkers en de bijdrage van het Oranjefonds zijn de NLdoet-activiteiten zeer geslaagd.  Zo werden de tuinen van zorgcentra St. Elisabeth en St. Charles lenteklaar gemaakt. De brandweer van Heythuysen heeft de kloostertuin van St. Elisabeth flink schoongemaakt. Leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Harlindis & Relindis Maaseik-Kinrooi maakten vogelhuisjes voor in de tuinen van St. Charles. Ook werden de heggen gesnoeid. Voor het project ‘eigen haard is goud waard’ in Zorgcentrum St. Elisabeth hebben leden van schildersatelier Elise wekenlang hun creativiteit ingezet om een gezellige zithoek te creëren. Ook in woonzorgcomplex Bruggerhof in Hunsel werden senioren in het zonnetje gezet. De (buurt) bewoners genoten van een luxe broodmaaltijd, bereid door vrijwilligers. Aansluitend werd er gedanst op de muziek van Gerard van Kol. Medewerkers, vrijwilligers, waarvan enkelen van gemeente Leudal en de Rabobank, zorgden voor een onvergetelijke dag voor de (buurt)bewoners, met de dag erna misschien wat spierpijn van het dansen.  


Proef loodvrij vissen in de Limburgse Roer Geplaatst op: 12-3-2017 19:51

De rivier de Roer Foto: Omroep 3MLRegionieuws Iedere visser verliest wel eens een stuk lood, maar dit verlies kan hoog oplopen. Er zijn in Nederland een miljoen sportvissers en samen verliezen ze 524.000 kilo lood per jaar. Daarmee is de sportvisserij de grootste bron van lood in ons water. Reden voor Visbeheer Commissie Roerdal (VBC) om hier in Limburg iets aan te doen. In samenwerking met Waterschap Limburg en Modified Materials startten zij op 9 maart een proef met loodvrij vissen, om zo de hoeveelheid lood in de Limburgse Roer terug te dringen. Het project is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2016.


Late uitbetalingen uitkeringen Participatiewet Geplaatst op: 11-3-2017 21:51

Maandelijkse uitkering vervroegen Leudal Raadslid Mathieu Wagemans van de fractie Ronduit Open vraagt bij B en W van Leudal aandacht voor het tijdstip waarop maandelijks uitkeringen op basis van de Participatiewet, voorheen bijzondere bijstand, worden betaald aan rechthebbenden. Wagemans stelt: "Normaliter zou men mogen verwachten dat deze uitkeringen worden betaald in de maand waarop de uitkering betrekking heeft. Dit is in Leudal echter niet het geval. Uitkeringen voor een bepaalde maand worden pas betaald op de tweede vrijdag van daarop volgende maand." Hij vervolgt: "Die handelwijze brengt inwoners in problemen. Mensen met een smalle beurs moeten woekeren met de inkomsten en worden in een bepaalde maand wel verplicht om bijvoorbeeld huren en andere vast lasten te betalen zoals de energierekening. Hij verzoekt het College het betalingsregime zodanig aan te passen dat uitkeringen worden betaald op of rond de datum waarop salarissen en vergoedingen worden betaald aan medewerkers en raadsleden en in ieder geval uiterlijk in de maand waarop de uitkering betrekking heeft."


Final four binnen bereik voor Westa jeugd Geplaatst op: 11-3-2017 21:33

Man of the match Jelle Moris Wessem In de strijd om een plaats bij de beste vier in de tafeltennis kampioenspoule Landelijk A deed het jeugdteam van HelwegenPeters Westa 1 prima zaken. Zaterdagmiddag 11 maart werd in Berkel en Rodenrijs de uitwedstrijd tegen TOGB met 2-8 gewonnen. Plaatsing voor de play-offs van het kampioenschap van Nederland is, met nog drie wedstrijden te gaan, op zijn minst weer in eigen hand.


Inval Justitie in kasteel Eyckholt en woning in Echt Geplaatst op: 9-3-2017 20:52

Inval politie in kader fraude onderzoek Regionieuws Donderdag 9 maart heeft Justitie in het kader van een fraude onderzoek kasteel Eyckholt in Roosteren en een woning in Echt doorzocht en zaken meegenomen voor onderzoek. Een ex- werknemer van de gemeente Helmond wordt namelijk verdacht van fraude. Kasteel Eyckholt waarin een restaurant is gevestigd en de doorzochte woning zijn eigendom van hem en zijn echtgenote, die gemeentesecretaris is van de gemeente Leudal. Er zijn geen aanhoudingen verricht.


Pastoor Dieteren, pastoor van zeven parochies Geplaatst op: 7-3-2017 21:56

Pastoor Constantijn Dieteren Foto: website Buggenum, Haelen, Horn, NunhemRegionieuws Na het vertrek van pastoor Schwillens in het parochiecluster Heibloem, Neer en Roggel is pastoor Constantijn Dieteren benoemd als nieuwe pastoor. Pastoor Dieteren blijft echter ook pastoor van zijn huidige parochies Buggenum, Haelen, Horn en Nunhem. Hij zal assistentie krijgen van kapelaan Patrick Lipsch. Kapelaan Lipsch is nu nog werkzaam in Maastricht.


ZVV Amicitia/Bert Zeegers kampioen Geplaatst op: 7-3-2017 09:38

De kampioenen met hoofdsponsor Bert Zeegers. Foto: Facebook ZVV Amicitia/Bert ZeegersThorn Zaalvoetbalvereniging Amicitia/Bert Zeegers is maandagavond in Heerlen kampioen geworden in de 1e divisie B. Daar moesten ze het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Fermonia Boys afwerken. Bij winst was Amicitia kampioen. In een sfeerloze en lege sporthal nam het team uit Thorn een straf- schop om daarna nog 5 minuten en 50 seconden te spelen. De strafschop vloog erin. De resterende speeltijd werd zelfs spannend. Kampioen worden in een lege sporthal zat niemand op te wachten, maar toch werd er gewonnen mede dank- zij Peter Jan Erkens die de 7-5 maakte. Aanstaande vrijdag wordt de kampioen in de sporthal in Heel gehuldigd na de wedstrijd tegen FC Eindhoven 2. Omroep 3ML is daar met een cameraploeg bij.


Nieuw commissielid van Progressief Leudal Geplaatst op: 6-3-2017 21:56

Hilde Glessner  Leudal De fractie Progressief Leudal heeft Hilde Glessner bereid gevonden om in de Commissie Sociaal van de gemeente Leudal als burger commissielid deze functie te gaan vervullen. Zij is een actief participerende burger, woonachtig in Horn en heeft uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van zorg en welzijn. Daarnaast is zij momenteel voorzitter van de PvdA Leudal. Daarmee is de ontstane vacature door het vertrek van Ron de Cock weer ingevuld.


Peter Muijen nieuwe Raad van Bestuur Daelzicht Geplaatst op: 6-3-2017 21:26

Mr. Peter Muijen Heel De Raad van Toezicht (RvT) van Daelzicht heeft met ingang van 1 mei 2017 mr. Muijen benoemd als nieuwe Raad van Bestuur (RvB) van Daelzicht. Met deze benoeming draagt interim-bestuurder Nettie Saarloos haar werkzaamheden per 1 mei 2017 over. De heer Muijen (57 jaar) is onder andere werkzaam geweest als Hoofdofficier van Justitie (plaatsvervangend) bij het Openbaar Ministerie in Roermond en Limburg. Hij heeft daarnaast diverse andere functies vervuld bij het Openbaar Ministerie. De werving van de directeur Zorg en directeur Wonen en Welzijn is gestart.
Toneel: ‘Komt u ons ook een handje geven’

Na de succesvolle voorstelling ‘Lampkapje en de wolf’ brengt Toneelgroep Spelenderwijs uit Horn vier tragikomische eenakters, kleine verhalen met een lach en een traan, op de planken. Geschreven én geregisseerd door Jacques Vriens. Speeldata zijn vrijdag 24 maart en zaterdag 25 maart. Locatie is Multifunctioneel centrum De Postkoets in Horn. Aanvang is 20.00 uur. De toegangsprijs is € 10,- en kaarten zijn te koop bij Supermarkt Vermeulen of online via http://spelenderwijshorn.blogspot.nl/ .


Natuurfilm Strabrechtse Heide bij De Pelen

Een sluipwesp Foto: ©Han MeeuwsenVrijdag 24 maart is er een bijzondere filmavond bij Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospeldijk. Filmmaker Han Meeuwsen vertoont de film ‘De Verborgen Wereld van de Strabrechtse Heide’; een natuurdocumentaire van dit bijzondere heidegebied. De avond start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Han Meeuwsen is aanwezig om een inleiding te geven. De film is bestemd voor alle leeftijden en duurt 45 minuten. Kaartjes kosten € 7,50 per persoon, inclusief een kop koffie/thee. Reserveren is noodzakelijk via: www.staatsbosbeheer.nl/pelenhanmeeuwsen . Er is slechts een beperkt aantal kaartjes beschikbaar en vol is vol. Voor meer informatie: 0495–641 497 of depelen@staatsbosbeheer.nl . De film gaat over de relatie tussen het rijke insectenleven op de Strabrechtse Heide en de dieren die van hen afhankelijk zijn. Strabrecht heeft een echte wildernis met wolven en leeuwen.


Broekmolen Stramproy open voor bezoekers

Broekmolen Stramproy Zondag 26 maart is in het grensoverschrijdende natuurgebied nabij Stramproy tussen 11.00 en 16.00 uur een wandeling mooi te combineren met een bezoek aan de gerestaureerde watermolen aan de Grensweg 8 in Stramproy. De molenaar is aanwezig om te malen, bezoekers te ontvangen en uitleg te geven over deze traditionele manier van malen. Lijkt het je leuk of ken je iemand in je omgeving die af en toe zou willen meehelpen met diverse hand- en spandiensten, lopende projecten en rondleidingen op de watermolen. Ervaring is niet noodzakelijk. Stuur dan een mail naar: info@broekmolen.nl .


AlzheimerCafé Leudal: Dementie en dan?

In Zorgcentrum Beek en Bos, L ’Unionlaan 1 te Heythuysen is dinsdag 28 maart een Alzheimercafé. De toegang is gratis. Zaal is geopend vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Onderwerp: Diagnose dementie en dan? Hoe verloopt het ziekteproces en wat zijn eventuele behandelmogelijkheden? Wat betekent het voor iemand en zijn naasten om geconfronteerd te worden met een dergelijke diagnose? De lezing wordt verzorgd door Anette van Lier, specialist ouderengeneeskunde. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.


Kofferbakmarkt in Heythuysen

Zondag 26 maart Op zondag 26 maart zijn verkopers en bezoekers weer van harte welkom op de maandelijkse kofferbakmarkt. De locatie is naast Machinehandel Frank Coolen, Biesstraat 57 te Heythuysen (aan de provinciale weg Heythuysen/Horn). De markt is voor het publiek open van 09.00 tot 15.30 uur (entree € 2,00 per persoon). Inschrijven is verplicht via: www.kofferbakmarkt-heythuysen.nl . Er is een limiet aan het aantal standplaatsen. Toegelaten verkopers dienen hun inschrijfformulier (reserveringsbevestiging met kenteken voertuig) uit te printen en te tonen bij de ingang van de markt.


Lezing: Klimaatverandering en de gevolgen

Op maandag 27 maart aanvang 20.15 uur wordt door de Geschiedkundige en Heemkundige Kring Land van Thorn een lezing georganiseerd in Zaal ‘Oad Thoear’, Steegputstraat 4 te Thorn. Onderwerp: Klimaatverandering en de gevolgen voor mens en biodiversiteit. De lezing wordt verzorgd door de Belgische weerkundige Ruben Weytjens. Global warming is een gevoelig en moeilijk thema waarin veel tegenstrijdige berichten tot verwarring, scepsis of zelfs ontkenning leiden. Tijdens de lezing schept Ruben Weytjens een duidelijk en objectief beeld van de feiten. Wat is het verschil tussen weer en klimaat? Hoe weet je dat het klimaat verandert? Wat zijn hiervan de oorzaken? Veel vragen waarop u van Ruben Weytjens antwoord krijgt.


Gratis rondleiding op 'den Aje Kirkhaof'  Roermond

De rondleiders van de Stichting Oude Kerkhof  Foto: Wim BongaertsZondag 26 maart vindt de eerste gratis algemene rondleiding van dit jaar plaats op het Oude Kerkhof te Roermond. Deelnemers worden voor een korte inleiding uitgenodigd om 13.00 uur aanwezig te zijn in zaal Aad Remunj, Herkenbosscherweg 10, schuin tegenover de begraafplaats. Tijdens de rondleiding worden alle vijf geloofs- gedeelten op deze uit 1785 stammende monumentale dodenakker aangedaan en neemt ongeveer twee uur in beslag. Info: http://www.oudekerkhofroermond.nl 


398ste Leudalbosloop te Heythuysen

Op zondag 26 maart vindt in de bossen bij Restaurant de Busjop, Busschopsweg 9 in Heythuysen een door Atletiek Leudal georganiseerde trimloop plaats. Om 09.45 uur: start Bishop Shorttrack (1 km jeugd- loop). Om 10.00 uur: start Leudalbosloop (3, 6, 9, 12 of 15 km). Inschrijfgeld: Bishop Shorttrack € 1,00; Leudalbosloop € 2,00; leden van AL gratis. Meer info: Annemiek Gielen: 0475-493 857 of http://www.atletiekleudal.nl


Vogelbeurs in Ittervoort

Op zondag 26 maart is een vogelbeurs van vogelvereniging de Grensvogels in CC De Mortel, Leliestraat 2 te Ittervoort en is geopend van 9.00 tot 11.30 uur. Voor de vogelbeurs kan iedereen vogels meebrengen, wel in tentoonstellingskooien en die te ruil en te koop aanbieden. Er is een grote collectie vogels aanwezig, o.a. kanaries, postuurkanaries, tropen en alle soorten parkieten. Kwartels zijn niet toegestaan. Ook kan men tt- kooien en alle soorten broedblokken kopen, kortom ook alles voor de kweek.


Landelijke pelgrimstocht Vastenactie

Samen onderweg De landelijke Vastenactie houdt haar jaarlijkse pelgrimstocht dit jaar in Limburg. Van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 april vindt een driedaagse bezinnende en fondswervende wandeltocht door Zuid-Limburg plaats. Iedere dag vertrekken de wandelaars rond half tien ’s morgens vanaf Abdij Rolduc in Kerkrade voor een wandeling van ongeveer 20 kilometer. Ook hulpbisschop Everard de Jong zal op zaterdag meelopen. Iedereen kan deelnemen: 1, 2 of 3 dagen. Meer informatie: http://www.vastenactie.nl/pelgrimstocht/pelgrimsto cht2017


Kienen Schutterij Sint Petrus Roggel

Zaterdag 25 maart organiseert Schutterij St. Petrus uit Roggel het ‘Fiëst Kiene’. Een serie van 6 kien- kaarten kost € 10,00. Locatie: Café ‘Goeden’ Dennenoord, Op de Bos 6 in Roggel. Zaal open: 19.00 uur; aanvang: 20.00 uur. Er wordt op een ludieke manier gekiend en er zijn mooie prijzen te winnen. De hoofdprijs van de loterij is een vat bier. De presentatie is in handen van Baer en Rie vanne Sjötterie. DJ Jannie maakt er een spetterend feest van. Verder treden op de Non- dejuukes uit Roggel en De Bubs uit Meijel.


Uitstekende resultaten Westa talent

Tafeltennis Zondag 17 maart vond in Den Haag het A-Jeugdranglijst toernooi 2017 plaats. Westa talent was bij de A-licentiehouders breed vertegenwoordigd met zeven jeugdspelers tijdens dit toernooi. Door de Westanen werden prima resultaten behaald. De beste Westaan was Jelle Moris. Hij verloor in de finale van Lode Hulshof en werd daardoor tweede bij de jongens kadetten.


Toneelvoorstelling: Schone Schijn

Schone Schijn Toneelgroep Spot-Licht Haelen speelt het toneestuk Schone Schijn op vrijdag 31 maart, zaterdag 1 en 8 en zondag 9 april in Trefcentrum Aldenghoor in Haelen. De kaarten kosten € 11,- ; voorverkoop € 10,-. Voorverkoop bij Ymotion, Trefcentrum Aldenghoor, Schepenbank 10, Haelen, Verheggen mode in Heythuysen en op http://www.spot-licht.nl . Het verhaal: Hyacinth Bucket of beter gezegd Miss Bouquet schrijft zich in voor een wedstijd rozen kweken. Wanneer ze uitgenodigd wordt in Kensington Palace voor de bekendmaking van de winnaar, zet ze alles op alles om zich in de gunst te werken van His Royal Highness, Prince Charles himself! Als heel de familie daarbij present is, loopt gegarandeerd het één en ander mis. Natuurlijk zullen Richard, haar man, haar neurotische buurvrouw Elisabeth, de zussen Rose en Daisy en de onvolprezen schoonbroer Onslow in dit stuk ook niet ontbreken.


Landelijke Opschoondag op zaterdag 25 maart

Kinderen in actie Zaterdag 25 maart houden tienduizenden Supporters van Schoon hun traditionele buurtschoonmaak tijdens de Landelijke Opschoondag. Iedereen die graag in een schone omgeving woont, werkt of vrije tijd doorbrengt, steekt tijdens deze 15e editie de handen uit de mouwen voor een zwerfafvalvrije buurt. In 2016 staken meer dan 100.000 vrijwilligers op zo’n 1750 locaties in Nederland de handen uit de mouwen tijdens de Landelijke Opschoondag. Ook voor 2017 zijn alweer honderden opruimacties aangemeld via http://supportervanschoon.nl . Zo gaan vrijwilligers, scholen, sportclubs, ondernemers en supermarktketens ook dit jaar weer aan de slag met aanstekelijke initiatieven om samen met de buurt de omgeving afvalvrij te maken. Het thema voor dit jaar: "Eén buurt, één missie".


Lentewandeling langs stedelijke Maasnielderbeek

De schaatsvijver in lentetooi Foto: René FrenckenZaterdag 25 maart organiseert de Werkgroep Promotie Roermondse Veld een Lentewandeling langs de Maasnielderbeek en zijn vijvers. Vertrek om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats van Gilde Opleidingen (gratis parkeren) aan de Kasteel Hillenraedtstraat 1 in Roermond. Kosten € 2,00; op eigen risico. Info: www.veldpromotie.weebly.com . De wandeling duurt ongeveer twee uur. Zorg voor goede wandelschoenen die ook vies mogen worden.


Kienen Seniorenvereniging Roggel

Maandag 3 april kan er weer gekiend worden in La Rochelle in Roggel. Aanvang 13.30 uur. Een gezellig trefpunt voor veel dorpsgenoten en voor mensen uit andere kernen van Leudal. Iedereen is van harte welkom. De koffie/thee is nog steeds gratis.


‘Zjwamergalmsjpektakel’ in Swalmen

Zondag 26 maart Zondag 26 maart van 14.00 tot 18.00 uur vindt in ‘Break Out’, Oudebaan 9 in Swalmen het derde ‘Zjwamergalmsjpektakel plaats.’ Zanggroep ‘Zjwamer Galm’ ontvangt de ‘Linner Zengers’ uit Linne. Zij brengen een veelal nostalgisch, herkenbaar repertoire. Voor een bijzondere noot zorgt ‘A Djambo’. Dit gemengd Venrayse koor zingt a capella; soms begeleid met djembe. Het repertoire is overwegend Afrikaans gekleurd met soms invloeden vanuit de Balkan. Zanggroep ‘Zjwamer Galm treedt op meteen mix van shanties, evergreens en Limburgs dialect.


Zaterdag 25 maart: Landelijke compostdag

Compost van RD Maasland: zaterdag 25 maart Groen scheiden? Daar krijgt u iets voor terug! Tijdens de landelijke compostdag op zaterdag 25 maart stelt Reinigingsdienst Maasland gratis compost ter beschikking. Inwoners van Leudal en Maasgouw kunnen op vertoon van hun Afvalpas tussen 8.30 en 12.00 uur compost komen scheppen. Dit kan bij de oude stortplaats aan de Conenweg in Baexem en op de parkeerplaats van het sportpark Mortelskoel, Sint Joosterweg in Maasbracht Het is een eenmalige actie, dus op is op! Gemengd met tuinaarde is compost heel geschikt voor al uw tuinplanten. Het is een natuurlijke bodemverbeteraar. Compost stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Zeker de moeite waard dus om wat compost te komen halen.


Samenwerking 13 Limburgse Jeugdwedstrijden

 Maar liefst 13 Limburgse jeugdwedstrijden hebben de krachten gebundeld en gaan hun wieler- wedstrijden in 2017 verrijden binnen het circuit dat de naam Limburg Cycling Jeugd Cup heeft gekregen.  Op zaterdag 17 juni is in Neer de 2e jeugdronde De Rooëjbes. Het doel van de samenwerking is onder andere om deze Limburgse wedstrijden nog interessanter te maken voor jeugdige wielrenners uit Limburg én buiten Limburg.  Naast de reguliere uitslagen per wedstrijd komen er aparte klassementen voor de bolletjestrui in de heuvelachtige wedstrijden en de groene trui bij vlakke wedstrijden. Tenslotte roept de lokale organisatie bij elke wedstrijd ook een ‘Renner van de Dag’ uit. Meer informatie is te vinden www.facebook.com/limburgcyclingjeugdcup


Bever in het avondlicht

Beversporen Foto: Willy de Koning-NatuurmonumentenVrijdag 31 maart biedt Natuurmonumenten een unieke kans om van 19.00 uur tot 21.30 uur op onderzoek te gaan in de natuurgebieden bij Ohé en Laak. Vertrekpunt is de Hompesche Molen, Molendijk 6 te Stevensweert. Kosten voor leden van Natuurmonumenten € 7,50; niet- leden € 10,00; kinderen betalen speciale tarieven (inclusief consumptie). Deelname alleen mogelijk via vooraanmelding op: www.natuurmonumenten.nl/agenda . Deze activiteit is prima geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Graag een kwartier voor aanvang aanwezig zijn. Draag stevige, waterdichte schoenen en bedekkende kleding. Denk aan een verrekijker en krukje voor de extra observatie. Beverexpert Willy de Koning verzorgt een boeiende foto-/filmpresentatie over het leven van dit knagende zoogdier. Aansluitend ga je het veld in waarbij Willy je in een speurtocht naar beversporen zoals afgeknaagde bomen en hun beverburcht leidt.


Schoonmaakactie Maas in Buggenum

Vrijdag 31 maart Vrijdag 31 maart organiseert IVN Roermond e.o. een schoonmaakactie afval verzamelen op de sterk vervuilde oevers langs de Maas bij Buggenum. Startpunt: picknickplaats hoek Dorpstraat/Groeneweg in Buggenum. Aanvang 09.00 uur; duur 3,5 uur. Het is onvoorstelbaar hoeveel afval er -na het hoogwater in de winter- op de oevers van de Maas is achtergebleven. Voor deze schoonmaak worden handschoenen en andere materialen ter beschikking gesteld. Iedereen is van harte uitgenodigd.