Live Radio Live TV

Vragen over: Nieuwbouwproject Steenenbampt Ell 15-2-2017 20:53

Projectlogo Leudal Op 30 juni 2006 werd de exploitatieovereenkomst gesloten tussen Nieuwe Borg Ontwikkeling BV en de gemeente Hunsel voor het nieuwbouwproject Steenenbampt in Ell. De nieuwbouwwijk is op dit moment voor het grootste deel niet meer dan een groot stuk grasland met slechts enkele ‘steenen’ en slecht onderhouden wegen. De wijk doet zijn naam na meer dan tien jaar dan ook nog geen eer aan. Slechts de titel bampt of beemd, zou de status van het grootste deel van dit project beter omschrijven.  Jordi Custers van de fractie Ronduit Open heeft het college van B&W van Leudal dan ook gevraagd om tekst en uitleg te geven over de stand van zaken van het nieuwbouwproject, de kavels die in beheer zijn van de curator en het toekomstperspectief van Steenenbampt in Ell. Volgens de laatste informatie, inmiddels meer dan 1,5 jaar geleden, is er reeds tonnen verlies geleden en zorgt het plan voor een grote overcapaciteit aan woningbouwplannen in Ell en is het probleem met het aangrenzende garagebedrijf nog niet opgelost. Ook is het zo dat het totale gemeentebudget voor het plan op is.Virtueel gluren in 3D naar broedende sterns   Geplaatst op: 28-6-2017 17:00

Grote sterns Foto; The Fieldwork Company Regionieuws Natuurmonumenten lanceert een uniek 360 graden filmpje in 3D van de broedende grote sterns op vogeleiland Griend. Het is de eerste keer dat op deze manier broedende vogels zijn gefilmd. Met de filmpjes kunnen mensen met hun smartphone virtueel rondkijken in de broedkolonie. Wie een virtual reality-bril gebruikt ziet de vogels en hun kuikens zelfs in 3D. De beelden staan op http://www.nm.nl/3Dsterns en zijn gemaakt door de The Fieldwork Company tijdens onderzoek aan de grote sterns.


Westa Tafeltennis klaar voor het nieuwe seizoen Geplaatst op: 28-6-2017 16:54

 Wessem De eredivisieteams van Westa zijn compleet voor de start van het nieuwe seizoen. De Belgische spelers Nicolas Schenkel en Filip Cluyts maken de overstap naar de heren ploeg uit Wessem.  De 23-jarige Nicolas Schenkel speelt momenteel in het eerste team van TTC Hasselt en Filip Cluyts (24) speelde het afgelopen seizoen voor de Portugese club  ‘Ala de nun Alvares de Gondomar’.   Naast Schenkel en Cluyts bestaat het Wessemse herenteam komend seizoen uit Liu Qiang en Rino Alberts. De damesformatie van Anytime Fitness Westa blijft komend seizoen ongewijzigd. Het jeugdige damesteam, aangevuld met de ervaren Li Nan Sun, heeft afgelopen jaar veel ervaring opgedaan in de eredivisie. Coach Marc Bosman over komend seizoen: ‘Wij hebben de afgelopen twee seizoenen de meiden kennis laten maken met het grote werk en vaak in wisselende opstellingen gespeeld. Ontwikkeling stond centraal. Komend seizoen willen we de weg naar boven inzetten en onze huid zo duur mogelijk verkopen.’’


Provincie helpt toeristische ondernemers Geplaatst op: 28-6-2017 16:39

Verblijftoerisme Regionieuws De Provincie Limburg helpt ondernemers in de toeristische sector. Enerzijds om hun ondernemer- schap te versterken en anderzijds met het maken van goede bedrijfsplannen. Voor beiden is provinciaal geld beschikbaar. Het is een sector waar jaarlijks miljarden euro’s worden omgezet en waarin bijna 40.000 mensen hun brood verdienen. "Vanwege dat grote economische belang gaat de Provincie de ondernemers een handje helpen, zegt gedeputeerde Eric Geurts van Toerisme. "We doen dat met een programma dat met input van de ondernemers zelf is gemaakt."   Aan het actieplan ‘Versterken ondernemerschap’ zijn financiële middelen verbonden. Een deel van deze middelen is bestemd voor de uitvoering van twee subsidieregelingen die vanaf begin juli in werking treden. De eerste subsidieregeling is Stimuleren investeren in de toekomst door toeristische ondernemers en zet in op het versterken van de kwaliteit van de toeristische ondernemingen in Limburg. Terwijl de andere regeling Versterken kwaliteit toeristisch aanbod is. Vanaf begin juli kunnen ondernemers een subsidie aanvragen. Zie http://www.limburg.nl .


Robert Martens lijsttrekker D66 Leudal Geplaatst op: 27-6-2017 22:13

Robert Martens  Leudal De leden van D66 Leudal hebben Robert Martens (1962, Haelen) gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Hij won de verkiezing van Leo Schouten. Het bestuur heeft er vertrouwen in dat met Martens de afdeling Leudal kan doorgroeien naar volwassenheid. De komende periode zal gebruikt worden om het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen door te ontwikkelen. De kandidaten voor de overige plaatsen op de lijst kunnen zich kandidaatstellen van 5 augustus tot en met 20 september.


Boer en gemeenten aan de slag lokale kringloop Geplaatst op: 27-6-2017 22:05

Hans de Kinderen van de Rabobank Weerterland krijgt het rapport van Jeroen Versteegen, HASRegionieuws Donderdag 22 juni was het Symposium ‘Van Groenafval naar Vitale Bodem’ in het Stadhuis in Weert. De 8 Keyport gemeenten, Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Weert en Cranendonck, 3 agrarisch ondernemers en HAS Hogeschool zijn ervan overtuigd: we moeten groene reststromen gebruiken om de bodemvitaliteit te verbeteren. De meeste agrariërs telen één gewas per perceel. "Door dit intensieve gebruik en ook door de klimaatverandering raakt de bodem langzaam uitgeput. Daar móeten we op inspelen. Bij voorkeur met organisch materiaal zoals maaisel, bladeren en andere groene reststromen." Met dit idee meldden drie agrarisch ondernemers zich bij Keyport 2020. Een haalbaarheidsonderzoek volgde. Hergebruik van groene reststromen biedt alleen maar voordelen, zo concludeert het onderzoek van HAS Hogeschool. Agrariërs hoeven minder in te grijpen met pesticiden en kunstmest. Bij droogte hoeven ze niet zo snel te beregenen. Onze bodem kan dienen als opslagvat voor CO2 en zelfs de uitstoot aan broeikasgassen compenseren.


Forse drugsvangst LLTB Geplaatst op: 27-6-2017 21:43

Hennepplantje tussen de mais Regionieuws In een maïsperceel in Zuid-Limburg is de eerste hennep van dit jaar gevonden en geruimd met een straatwaarde van tenminste € 50.000. Er lijkt weer een nieuwe systematiek te worden toegepast. Vroeger ging het om grote vlakken hennep, enkele jaren geleden om kleinere vlakken verspreid in een perceel, maar nu slechts om één hennepplantje om de paar meter. Deze recente vondst toont echter aan dat ook die aanpak niet erg succesvol is. “Wij staan qua opsporingsmethoden natuurlijk ook niet stil”, meldt LLTB-voorzitter Léon Faassen. Verder weidt hij daar niet over uit, om lopende onderzoeken niet te frustreren. “Bovendien moeten we de criminelen niet wijzer maken dan ze zijn”, stelt Faassen. De inzet van de LLTB en zijn leden blijft onverminderd gericht op het hennep-vrij maken van alle Limburgse maïspercelen.


Waterschap stuwt extra in beken Geplaatst op: 27-6-2017 21:36

Beken hebben weinig of geen water Regionieuws Waterschap Limburg is momenteel extra alert op de gevolgen van de droogte in Limburg en doet wat mogelijk is om boeren en tuinders, industrie, natuur en andere watergebruikers van voldoende water te voorzien. Er wordt extra gestuwd in beken om water langer vast te houden, het maaibeheer is aangepast en waar mogelijk wordt water in beken gepompt waar vissterfte dreigt. Ook geldt er in Noord- en Midden- Limburg een onttrekkingsverbod uit oppervlakte- water. Het is erg droog in Limburg. Dit jaar hoort bij de 5% droogste jaren en nadert het recorddroge jaar 1976. Er is ruim 180 mm minder neerslag gevallen dan normaal. Het effect is duidelijk zichtbaar: beken hebben weinig water of zelfs helemaal niets. Reden voor Waterschap Limburg om een aantal stuwen in Noord- en Midden-Limburg hoger te zetten dan normaal in deze tijd van het jaar. In mei werden alle stuwen al op zomerpeil gezet, dat is vroeger dan normaal. Afgelopen maandag is een aantal stuwen in maximale stand gezet, dus boven het zomerpeil.


Internationale Maasfietsroute officieel geopend Geplaatst op: 26-6-2017 22:12

Arcen is een van de dorpen langs de route Regionieuws Wielerprominent Leontien van Moorsel opende op 22 juni in Venlo de Internationale Maasfietsroute op feestelijke wijze. Het is een nieuwe recreatieve grensoverschrijdende fietsattractie. De fietsroute begint bij van de oorsprong van de Maas vanaf het plateau van Langres in Frankrijk tot aan de monding van de Maas in Hoek van Holland de Maas. Ze is geschikt voor fietsers van elk niveau, voor zowel jong als oud. De route is herkenbaar bewegwijzerd en wordt ondersteund door de webportal http://www.maasfietsroute.eu . De website werd diezelfde dag gelanceerd. Op de website staan fietstrajecten met informatie en vele highlights die langs de route te beleven zijn. Speciaal voor de opening namen enkele leden van Provinciale Staten van Limburg alvast de proef op de som. Zij fietsten twee trajecten van de route, van Maastricht naar Venlo.


Vijf gewonden op de A2 bij Maasbracht Geplaatst op: 25-6-2017 21:07

Politie Regionieuws Bij een ongeluk op de A2 ter hoogte van Maasbracht (zuidelijke richting) zijn zondagavond rond 18.25 uur vijf mensen gewond geraakt. Op de snelweg kwamen een auto en twee motoren met elkaar in botsing. De inzittenden van de auto, een man en een kind raakten zwaargewond. De motorrijders, twee bestuurders en een passagier, raakten ook gewond. Een van hen is zwaargewond, de andere twee lichtgewond. Alle betrokkenen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De personenauto is op de kop op de rijbaan terechtgekomen. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. De snelweg was tijdens dat onderzoek afgezet en het verkeer werd omgeleid. Het ongeval veroorzaakte een file van zes kilometer.


Politie waarschuwt voor 'computerhulpen' Geplaatst op: 25-6-2017 20:06

'Iets' oudere computer is vaak traag Regionieuws In veel huishoudens is de computer in de loop der tijd 'traag' geworden en het duurt lang eer meer men b.v. in een programma iets kan uitvoeren. Het is dan verleidelijk om niet direct op te hangen en te blijven luisteren als er iemand belt die zegt dat hij van 'Microsoft' is . Hij vertelt dat u een probleem met de pc heeft en dat voor u kan oplossen. De beller probeert uw vertrouwen te winnen en biedt hulp aan. U krijgt het verzoek om een programma te installeren. Maar let op: met dit programma krijgt de beller toegang tot uw computer en kan er geld worden afgeschreven, zogenaamd voor de 'geboden hulp'. Ook wordt gevraagd om iTunes-betaalkaarten aan te schaffen en de codes hiervan door te geven. Nogmaals: trap er niet in, hang op! Bent u gebeld en hebt u op advies van de oplichters een programma geïnstalleerd en mogelijk ook reeds betaald? Neem dan, voor het doen van aangifte, contact op met de politie via 0900-8844.


Angely Waajen lijsttrekker CDA Roermond Geplaatst op: 24-6-2017 21:15

Angely Waajen-Crins Regionieuws Tijdens de algemene ledenvergadering van 22 juni heeft het bestuur van het CDA Roermond Angely Waajen voorgedragen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. De Algemene ledenvergadering heeft de voordracht unaniem bekrachtigd. Angely Waajen kan hierdoor als lijstaanvoerster van de Roermondse CDA-lijst de succesvolle weg, die is ingezet in de afgelopen raadsperiode voor het CDA Roermond, verder vervolgen. In het najaar wordt de verdere lijstsamenstelling bekend gemaakt. Angely Waajen is geen onbekende in de politiek. Sinds 2010 maakt zij deel uit van de gemeenteraadsfractie van het CDA. In het dagelijks leven is Angely Waajen (48 jaar) wethouder voor economische zaken en volkshuisvesting alsmede loco-burgemeester bij de gemeente Roermond. Zij is gehuwd en moeder van twee kinderen.  


VriendenLoterij verrast Ilse met 10.000 euro Geplaatst op: 24-6-2017 21:09

 Heythuysen Een grote verrassing voor Ilse uit Heythuysen. Zij won zaterdag € 10.000 euro, de Altijd Prijs Show in een met VriendenLoterij-winnaars afgeladen AFAS Live. Deze prijs is een van de ruim 3.400 prijzen die de VriendenLoterij tijdens de show uitreikte. Ilse (30), onderwijsassistent in het speciaal onderwijs, kon haar geluk niet op: "Dit is helemaal super! We hebben net de sleutel van ons nieuwe huis gekregen. We twijfelden nog of we wel moesten komen naar deze show vandaag, want we hadden ook kunnen klussen. Maar ik ben ontzettend blij dat we toch gekomen zijn."


Begeleider van St. Joseph motorrun verongelukt Geplaatst op: 24-6-2017 20:50

Traumahelikopter Foto: Ben DoensenRegionieuws Zaterdagmiddag rond 14.30 uur is op de Roerkade in Roermond een 57-jarige man uit Maasbracht verongelukt. De motorbegeleider en medeorganisator van de St. Josephrun, een motorrun met cliënten met een beperking van Daelzicht in Heel, ging met zijn motor onderuit. Hij kwam tegen een paal te recht. Eerste medische hulp werd verleend door een opgeroepen traumahelikopter. Ernstig gewond werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar hij later aan zijn verwondingen is overleden.


Provincie Limburg blijft investeren in muziekonderwijs Geplaatst op: 23-6-2017 21:31

Impressie van een bijzonder schoolconcert tijdens de  DOOR! Muziekdag op 23 juniRegionieuws Tijdens de Muziekdag DOOR! Zonder Grenzen 2017 in Adams Muziekcentrale in Ittervoort op vrijdag 23 juni maakte Ger Koopmans, gedeputeerde voor Cultuur in Limburg, bekend dat de Provincie structureel blijft investeren in muziekonderwijs op school. Het resultaat is dat in 2017 31 nieuwe scholen kunnen starten met muziekonderwijs op school. Daarnaast lanceerde Koopmans een nieuw DOOR! initiatief: ‘Geef je instrument DOOR!’, een Limburgs instrumentendepot dat kinderen en scholen de mogelijkheid biedt een instrument te lenen en te bespelen. DOOR! is een provinciale campagne die muziek- onderwijs in beweging zet, omdat muziekonderwijs van essentieel belang is voor de ontwikkeling van kinderen. Het creëert optimale kansen voor de leerkracht en leerling om hun talenten te gebruiken en te ontwikkelen voor muziek. Geef je instrument DOOR!, is ontstaan omdat scholen en muziek- verenigingen over te weinig instrumenten beschikken. Daarom is besloten om samen met Adams muziekcentrale en met hulp de philharmonie zuidnederland een Limburgs instrumentendepot op te richten.


Roelof Fransbergen: Ridder in Orde Oranje Nassau Geplaatst op: 23-6-2017 21:13

De versierselen behorend bij de Koninklijke onderscheidingMaasbracht Tijdens de opening van de Maasbrachter Havendagen heeft Roelof Fransbergen (64) uit Maasbracht vrijdagavond 23 juni uit handen van burgemeester Stef Strous de Koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje Nassau mogen ontvangen. De heer Fransbergen ontving de onderscheiding voor zijn grote verdiensten voor de scheepvaart, het behoud van het varend cultureel erfgoed, zijn inzet voor de (oud) schippersgemeenschap en zijn ondersteuning van lokale verenigingen. Hij was onder andere voorzitter van de Open Scheepvaartdagen (tegenwoordig Maasbrachter Havendagen), bestuurslid van de Stichting Sociëteit Harmonie St. Cecilia Maasbracht en bestuurslid van de Ondernemersvereniging Maasbracht, sectie havenondernemers. Voorzitter en lid van de Raad van Elf van Carnavalsvereniging De Hoonder Maasbracht, Prins Carnaval, bestuurslid van de Vereniging van Scheepsbevrachters en Logistieke Dienstverleners in de binnenvaart en voorzitter van het Maas Binnenvaartmuseum Maasbracht.


'Snel gesprek oppakken Roggelse verenigingen' Geplaatst op: 22-6-2017 14:28

Sportpark De Mössehook in Roggel Leudal Acht sport- en cultuurverenigingen uit Roggel hebben een toekomstvisie 'Samenwerking op en rond Sportpark de Mössehook' bij de gemeente Leudal ingediend. De verenigingen geven aan dat er aan acht van de negen kaders van het beleidskader accommodaties en subsidies voldaan wordt. Jordi Custers van de fractie Ronduit Open doet een oproep aan het college van Leudal om niet dezelfde fout te maken zoals dat in Neer is gebeurd met sportpark Leudal-Oost. Hij vraagt "het gesprek met de verenigingen zo snel mogelijk weer op te pakken en hen helderheid te geven."


'Dynamische burgerinitiatieven niet laten wachten' Geplaatst op: 22-6-2017 14:04

Gemeentehuis van Leudal Leudal Tijdens de 'Os dörp'- bijeenkomsten heeft de gemeente Leudal de burgers opgeroepen eigen initiatief te tonen en ontwikkelen. Pieke Houben van de fractie Samen Verder stelt dat de gemeente er voor heeft gekozen een andere rol in te nemen, een rol waarin de gemeente niet meer strikt bepaalt en verzorgt, maar juist burgers faciliteert om binnen ruime kaders het heft in eigen handen te nemen. Hij vervolgt: "Dynamische burgerinitiatieven kunnen niet wachten op een statische overheid." De fractie Samen Verder zal daarom tijdens de behandeling van de kadernota dan ook een motie/amendement indienen. Hierin wordt het college van B en W de opdracht geven om lopende burgerinitiatieven nog vóór de laatste raadsvergadering van dit kalenderjaar duidelijkheid te verschaffen over de haalbaarheid van hun initiatieven.


Archief oude bisdom Roermond geïnventariseerd Geplaatst op: 22-6-2017 13:31

Interieur van de kathedraal van Roermond Regionieuws De inventarisatie van het archief van de bisschop van Roermond ten tijde van het eerste bisdom Roermond (1569-1802) is afgerond. Door de inventarisatie is het archief optimaal toegankelijk voor onderzoek naar de geschiedenis van het oude bisdom en voor de bestudering van het geloof van alledag van de gewone gelovigen. De inventarisatie is uitgevoerd door historicus Gerard Venner van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL). Het eerste bisdom Roermond werd opgericht in 1559. Het gebied week af van dat van het huidige bisdom dat de provincie Limburg omvat. Het oude bisdom omvatte vrijwel geheel Midden- en Noord-Limburg en aangrenzend, nu Duits gebied met Kevelaer, Geldern, Straelen, Viersen en Erkelenz. Tot het eerste bisdom behoorden ook het Rijk van Nijmegen, Het land van Maas en Waal, het land van Cuijk en het land van Valkenburg in het zuiden. Het boek wordt op 28 juni aangeboden aan de huidige bisschop van Roermond mgr. Frans Wiertz. Daarna is de archiefinventarisatie ook online te raadplegen via http://www.bisdom-roermond.nl en http//www.rhcl.nl.


LLTB inventariseert situatie Limburgse fruittelers Geplaatst op: 21-6-2017 16:52

Appels Regionieuws De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg vragen Limburgse fruittelers een enquête in te vullen naar de situatie in de fruitteeltsector. Op deze manier willen ze het beeld helder krijgen hoe de fruitteeltsector er in Limburg bij staat. De sector heeft de afgelopen jaren met verschillende tegenslagen te maken gehad, waaronder de Ruslandboycot, de water- en hagelschade van vorig jaar en de vorstschade van dit voorjaar. Ze hebben gezorgd dat de sector financieel onder druk staat.


Jan, Jans en de Kinderpostzegels Geplaatst op: 21-6-2017 16:24

Jan, Jans en de kinderen Regionieuws Miljoenen Nederlanders zijn opgegroeid met de vaak herkenbare, grappige gebeurtenissen uit het leven van Jan en Jans, Catootje, Jeroen-poep-aan- je-schoen en de grote rode Je-weet-wel-kater. Al meer dan 40 jaar staat er wekelijks een strip in het tijdschrift Libelle. Als eerbetoon aan de in januari  overleden tekenaar Jan Kruis, schitteren de personages uit Jan, Jans en de Kinderen dit jaar op de kinderpostzegels. Op 27 september gaat de Kinderpostzegelactie van start. Met de opbrengst worden kinderen geholpen, in Nederland en in het buitenland.


Provincie en MKB Limburg: aanpak winkelleegstand Geplaatst op: 21-6-2017 16:20

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Regionieuws Gedeputeerde Hans Teunissen van Ruimte en Onderwijs, Monique Princen, voorzitter MKB Limburg en Paul Berden, voorzitter Commissie Retail van MKB Limburg, hebben op 20 juni een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een project van drie jaar voor de aanpak van winkelleegstand. Daarmee krijgt de samenwerking tussen de Provincie, gemeenten en retailers die anderhalf jaar geleden is gestart een extra impuls en wordt MKB Limburg behalve gesprekspartner ook uitvoerder. Beide partijen streven hiermee naar het terugdringen van het aantal m2 leegstaand winkeloppervlak en een sterke en toekomstbestendige Limburgse retailsector. Concrete acties die MKB Limburg in de gezamenlijke aanpak gaat uitvoeren zijn het opstellen van Kansenkaarten en daaruit voortvloeiende actieplannen om de kansrijke winkelgebieden te versterken. Aan de andere kant zullen er ook pilotprojecten worden opgezet gericht op afbouw en transformatie van kansarme winkelgebieden en solitair gevestigde retailers.


Missiebureau Roermond helpt getroffen Marawi Geplaatst op: 21-6-2017 16:13

Marawi Regionieuws Het Missiebureau van het bisdom Roermond geeft 20 duizend euro noodhulp aan het bisdom Marawi op de Filipijnen. De stad op het eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen wordt de laatste tijd ernstig getroffen door gevechten tussen IS-rebellen en het regeringsleger. De donatie is een reactie op een noodkreet om hulp van bisschop Edwin de la Peña van Marawi met wie het Missiebureau van het bisdom Roermond goede contacten onderhoudt.   Van het geld wordt vijfduizend gebruikt om op verschillende locaties directe noodhulp te kunnen geven. Daarnaast wordt er drie keer vijfduizend euro overgemaakt voor de aanschaf van onder meer 1400 medical kits. Deze worden gebruikt voor het verlenen van eerste hulp aan vluchtelingen, die in diverse opvangcentra in de regio zijn ondergebracht. Het Missiebureau Roermond is tevens een inzamelingsactie begonnen om meer hulp te kunnen verlenen via banknummerNL11 RABO 0144 1014 08.


Mensenketting voor sluiting kerncentrales Geplaatst op: 20-6-2017 17:02

Mensenketting op zondag 25 juni Regionieuws Op zondag 25 juni tussen 14.00 en 15.00 uur vindt de mensenketting plaats die de onmiddellijke sluiting van de kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 eist. Mensen uit drie landen, Nederland, België en Duitsland protesteren samen voor een gemeenschappelijk doel. Door met tienduizenden mensen tegelijk een ketting te vormen op het traject Tihange-Luik- Maastricht-Aken kunnen er problemen ontstaan in het kader van de doorstroming en veiligheid van het verkeer. Daarom worden er onder meer verkeersregelaars ingezet en wordt het verkeer op plaatsen omgeleid. Rijdend van Maastricht naar Vaals wordt de menselijke ketting gevormd op de linkerzijde van het fietspad langs N278 vanaf de Dorpsstraat in Cadier en Keer tot aan Vaals. Op die plaats worden (brom)fietsers omgeleid naar het fietspad aan de overzijde. Parkeren wordt op 25 juni toegestaan in de groenbermen langs het fietspad aan de linkerzijde, redenerend in de rijrichting van Maastricht naar Vaals.


Clubkampioenschappen TV Wimbledonck Geplaatst op: 20-6-2017 15:54

De huldiging Roggel Op zondag 11 juni werden de finales gespeeld van de clubkampioenschappen van Tennisvereniging Wimbledock in Roggel. De uitslagen: Heren enkel: 1. Bart Vaessen 2. Geert Verstappen Mix: 1. Saskia Hanssen en Peter van der Heijden, 2. Miriam en Jorn Bongaerts Heren dubbel: 1. Lowie Gisberts en Geert Verstappen, 2. Bob Houben en Dennis van Lier.


Bestudering 'cijfers' project Park Leudal Oost Geplaatst op: 20-6-2017 14:53

Ingang van gemeentehuis Leudal Leudal Afgelopen maandagavond stond voor de initiatiefnemers van het project Park Leudal Oost een belangrijke vergadering op de agenda. De commissie Sociaal van de gemeente Leudal sprak op deze avond over de mogelijke realisering van het burgerinitiatief: Park Leudal Oost. Een kleine twee weken geleden bracht het college van Burgemeester en Wethouders naar buiten om een negatief advies te geven voor het raadsvoorstel. De financiële cijfers van de gemeente Leudal, de rekenkamer van Leudal en Park Leudal Oost komen niet met elkaar overeen. Doordat er onenigheid bestaat over de financiële cijfers van het plan, gaat wethouder Stan Backus op zeer korte termijn om tafel zitten met de Rekenkamer en initiatiefnemers. Op maandag 3 juli komt (onder voorbehoud) de commissie Sociaal weer bij elkaar. Op deze avond zullen de cijfers van het initiatief nogmaals besproken worden. Eveneens wordt er dan een advies uitgebracht aan het presidium over het al dan wel of niet bespreken in de raadsvergadering van (waarschijnlijk) dinsdag 11 juli.


Nieuwe verkeersborden per 1 juli 2017 Geplaatst op: 20-6-2017 14:15

De nieuwe borden F11 en F12 Regionieuws Op 1 juli worden er nieuwe verkeersborden ingevoerd. Het was de bedoeling ze reeds is 2015 in te voeren. De veertien gebodsborden moeten deelnemers aan het verkeer meer duidelijkheid verschaffen. Ze gaan onder andere over tram- en busbanen of een combinatie daarvan. Daarnaast geven de nieuwe borden informatie over passeerstroken voor landbouwvoertuigen. Door de nieuwe verkeersborden zijn algemene gebodsborden met een onderbord in sommige situaties niet meer nodig zijn. Vanaf 1 oktober 2017 kunnen vragen over de nieuwe verkeersborden in de theorie- en praktijkexamens van het CBR terugkomen. Voorbeeld: Verkeersbord F11: verplicht gebruik passeerstrook of passeerbaan Verplicht gebruik passeerstrook (rijstrook om ingehaald te kunnen worden) uitsluitend bestemd voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h. Geldt ook voor heftrucks, graafmachines e.d. Verboden voor andere bestuurders.


Jubileumeditie Ciro Artwalk geopend Geplaatst op: 19-6-2017 21:20

Opening van de expositie Foto: Gerard HermansHorn Zondag 18 juni is de 10e editie van de Ciro Artwalk, een unieke kunstwandeling in het groen door gouverneur Bovens officieel geopend. Bezoekers kunnen tot en met 18 september dagelijks gratis een bijzondere route in en rondom het terrein van Ciro in Horn lopen. Bijna 200 kunstwerken van prominente beeldhouwers zijn hier de komende drie maanden te bewonderen. De expositie is gratis toegankelijk voor iedereen. De Ciro Artwalk in Horn is nog tot 18 september iedere dag gratis toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur. De wandelroute in het bos gaat over verharde paden en is daarmee ook geschikt als uitje voor mensen met een beperking. De start is bij de receptie/hoofdingang van Ciro, waar ook een gratis wandelbrochure verkrijgbaar is. Meer informatie: http://www.ciro-horn.nl/artwalk .


Keurmerk Veilig Ondernemen voor Windmolenbos Geplaatst op: 19-6-2017 21:13

 Haelen Bedrijventerrein Windmolenbos in Haelen heeft het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Basis Samenwerken behaald. Dit Keurmerk is een waardering voor bedrijventerreinen waar gestart is met de samenwerking om de veiligheid te verbeteren. Een belangrijke voorwaarde in het proces om een KVO-B-certificaat te behalen is dat ondernemers samen met gemeente, politie, brandweer en evt. andere partijen afspraken maken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer aan te pakken. Dit levert een veiliger omgeving op met als resultaat een groter gevoel van veiligheid en minder schade. Daar profiteert iedereen van. MKB- Nederland heeft dit proces begeleid. De schade die het bedrijfsleven jaarlijks lijdt door criminaliteit en onveiligheid wordt door deze en andere maatregelen fors verminderd.


Onttrekkingsverbod oppervlaktewater uitgebreid Geplaatst op: 19-6-2017 21:04

De Vlootbeek Regionieuws Het onttrekkingsverbod op oppervlaktewater in Noord- en Midden-Limburg, dat het waterschap op 29 mei heeft ingesteld, wordt uitgebreid met de Vlootbeek. Ook uit deze beek en alle overige beken die onderdeel uitmaken van het stroomgebied van de Vlootbeek mag vanaf 20 juni tot nadere berichtgeving geen oppervlaktewater onttrokken worden.  De periode van droogte neemt verder toe in onze provincie. Het waterschap verwacht dat we eind juni op een neerslagtekort van ruim 150 mm zitten in vergelijking met andere jaren. De Vlootbeek ontspringt in de gemeente Heinsberg, kruist de Duits-Nederlandse grens bij Karken tussen Voorst en Posterholt en mondt bij Linne uit in de Maas. De lengte bedraagt (op Nederlands gebied) ongeveer 17,5 km. Tot het stroomgebied van de Vlootbeek behoren de Vlootbeek, maar ook de Putbeek en Pepinusbeek en hun zijbeken in de gemeenten Echt-Susteren, Roerdalen en Maasgouw.


Team Pergamijn bereikt de top van Mont Ventoux Geplaatst op: 18-6-2017 17:22

Team Pergamijn heeft de top bereikt Regionieuws Woensdag 14 juni beklommen acht deelnemers die hun thuis vinden bij Pergamijn in Echt en Sittard de Mont Ventoux. Samen met hun buddy’s fietsten zij naar 1.912 meter hoogte. Met hun deelname aan Equipe Mont Ventoux zetten zij niet alleen een sportieve prestatie neer, maar werkten zij ook aan hun persoonlijke ontwikkeling. Equipe Mont Ventoux is een initiatief van Koraal Groep waarbij jaarlijks zo’n 400 deelnemers met een (lichte) verstandelijke beperking de Mont Ventoux beklimmen. Pergamijn sloot dit jaar voor de derde keer aan.
Zorgcentrum Sterrebosch Thorn zoekt vrijwilligers

Zorgcentrum Proteion Sterrebosch in Thorn is op zoek naar diverse vrijwilligers voor persoonlijke begeleiding en activiteitenondersteuning bij cliënten. Daarnaast willen ze graag in contact komen met vrijwilligers voor balie- /receptie- werkzaamheden en voor gastvrouwschap. Informatie en aanmelden: Gonny Tubee   06-57172633  of gonnytubee@proteion.nl. Het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw helpt zowel vrijwilligers aan een geschikte vrijwilligersplek als organisaties met het vervullen van vacatures. Zie: http://www.klikmaasgouw.nl .


HeelZo Zomermarkt Heel

 Zondag 16 juli wordt het weer gezellig in Heel tijdens de HeelZo Zomermarkt. U bent welkom tussen 11.00 en 17.00 uur in het centrum van Heel. Entree is € 2,00 inclusief een consumptiebon. Kinderen tot 12 jaar gratis. Langs de markt en op het Wilhelminaplein zijn de winkels geopend. Al slenterend kunt u genieten van ruim 180 kraampjes, bijzondere attracties, heerlijke hapjes, etc. Kleding, tassen, sjaals, riemen, wenskaarten, de nieuwste snufjes voor in het huishouden en nog veel meer. Kinderen kunnen zich laten schminken en genieten van een ritje in de draaimolen, de bungeetrampoline of knuffelen in de dierenweide. Zaterdagavond treedt de formatie Anderkovver op in de tent op het Catualiumplein. Een gedeelte van de opbrengst is voor harmonie De Vriendenkrans die zorgt voor het grote aantal vrijwilligers.


Toetsing molengidsen in Baexem

Het afgelopen seizoen heeft een aantal kandidaten de opleiding molengids gevolgd. De eerste toetsing was op 27 mei jl. Drie kandidaten sloten hun opleiding succesvol af; nu is het de beurt aan de twee overige kandidaten. Zaterdag 1 juli vanaf 10.00 uur is op de Aurora- molen te Baexem weer een toets. Deze zal tot ongeveer 12.00 uur duren. De geslaagde molengidsen gaan zich op diverse wind- en watermolens in de provincie inzetten als ondersteuning van de molenaar. De theorie lessen werden gegeven in het molenhuisje te Baexem; de praktijklessen op diverse wind- en watermolens in Midden-Limburg. De theorie omhelst molentechniek, veiligheid en organisatie, molentypes en historie. In de praktijk is iedere molen weer anders met zijn specifieke bouwwijze en eigenschappen. De cursus werd gegeven onder toezicht van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg. De opleiding werd gegeven door Thieu Tubee en Frans Verstappen.


Het 9e Tiener Vastelaovend Kónkoer 2018

Het TVK Het 9e Tiener Vastelaovend Kónkoer in successie vindt op vrijdag 19 januari 2018 plaats in Geleen. Stadscarnavalsvereniging de Flaarisse heet de tieners van Limburg welkom in zalencentrum De Hanenhof. De voorronde voor het TVK staat gepland op zondag namiddag 26 november in Doenrade in Gasterie Dobbelsteyn. De carnavalsvereniging de Pedaalridders is gastheer vanwege het 4 x 11-jarig bestaansfeest van de vereniging. Aanmelden en informatie over het TVK zie: http://www.tvk-limburg.nl


Activiteit Wesjo Wessem

Vrijdag 30 juni kun je bij Wesjo in Wessem chillen met gratis entree en gratis barbecue. Locatie: Jeugdhuis De Sprong, Thornerweg 4 te Wessem. Tijd: van 19.00 tot 21.00 uur. Voor alle leeftijden (kinderen tot en met groep 2 graag onder begeleiding). Bij goed weer spellen en springkussen op de Driehoek achter het jeugdhuis. Zie ook: http://www.wesjo.nl .


TOP Leudal te gast bij Dimass in Haelen

De ingang van Dimass, winnaar Ondernemersprijs Leudal 2017Op vrijdag 7 juli vindt van 15.00 tot 18.00 uur de volgende bijeenkomst van TOP Leudal plaats bij Dimass, Roermondseweg 28 in Haelen. Onder de naam Trefpunt Ondernemend & Politiek (TOP) Leudal ontmoeten ondernemers en politici elkaar tijdens een bedrijfsbezoek in Leudal. Dimass verzorgt alles wat er bij een aankoop via een webwinkel komt kijken: warehousing, order pick & pack, verzending, retourafwikkeling, betalingsafwikkeling en klantenservice. Daarnaast helpt Dimass buitenlandse partners om nieuwe markten in Europa te veroveren door een fijnmazig distributiesysteem te ontwikkelen. Directeur Peter Walraven zal alles vertellen over dit bijzondere bedrijf. Uiteraard krijgt men ook een rondleiding door het bedrijf. Politici en ondernemers kunnen zich tot 30 juni aanmelden bij Bas Schinck (via e-mail b.schinck@leudal.nl of via (0475) 85 97 10).


Ook dit jaar weer Dweijel-, Dreij- en Kweijelaovend    

Ook dit jaar staan ze weer op de kalender: de Remunjse Dweijelaovend op vrijdag 8 september; DreiJaovend op vrijdag 20 oktober en Kweijelaovend op vrijdag 24 november. In verband met de nationale verdenking bij het Indië Monument en de eerste editie van de Roermond City Swim op zaterdag 2 september, is de Dweijelaovend een week verschoven naar 8 september. Horeca-etablissementen die nog niet eerder hebben deelgenomen, maar die dit jaar wel willen, kunnen zich aanmelden via dweijele@home.nl