Live Radio Live TV

Natuurbeleving voor 650 jonge kinderen uit Leudal Geplaatst op: 20-6-2018 20:56

 Haelen Vorig jaar organiseerde Buddy van de Griendt voor leerlingen van Basisschool De Leerlingst in Haelen een kleinschalig natuurbelevingsproject bij het volkstuinencomplex De Wei in Haelen. Dat was zo succesvol dat het een jaarlijks evenement is geworden met een hele week natuurbeleving voor 650 jonge kinderen uit Leudal. Omroep 3ML was erbij toen leerlingen uit Hunsel, Neeritter en Ittervoort te gast waren in De Wei. Vanaf woensdag 20 juni ziet u op 3ML-TV waarom natuurbeleving voor kinderen zo belangrijk is.


Pupillen oefenden met teams van 8 tegen 8 Geplaatst op: 20-6-2018 16:47

Floor Derikx, Ralph Slots, Jordi van Gemert,  Milan  Lindelauf,Kim vd Leeden,Dani Raemakers,Tim RuttenRegionieuws De KNVB Juniorenraad van district Zuid II heeft woensdag 13 juni op het terrein van RKSVO in Ospel een toernooi georganiseerd voor aankomende JO-11 pupillen. Om deze pupillen alvast voor te bereiden op het nieuwe seizoen werd er gespeeld in de nieuwe 8 tegen 8 wedstrijdvorm waar vanaf komend seizoen alle Onder 11 en Onder 12 pupillen in gaan voetballen. "We wilden iets voor de jeugd doen", zegt Jordi van Gemert (18), zelf jeugdtrainer en een van de organisatoren. "Op deze manier konden de kinderen alvast oefenen met de nieuwe regels en wennen aan de wedstrijdvorm." Het toernooi bleek een schot in de roos want in de regio leefde bij de clubs sterk de behoefte om een keer te oefenen met de nieuwe wedstrijdvorm. En een wedstrijdje tegen een echte tegenstander is toch anders dan een training. Juniorenraad had het toernooi strak georganiseerd en de taken waren goed verdeeld onder de zeven leden: Floor Derikx (RKSVN), Ralph Slots (Veritas), Jordi van Gemert (RKSVO), Milan Lindelauf (Veritas), Kim van der Leeden (RKSVN), Dani Raemakers, Tim Rutten (beiden SV Heythuysen).


Stephan Bodde nieuwe bestuurder PSW Geplaatst op: 20-6-2018 16:27

Stephan Bode Regionieuws Stephan Bodde is per 1 september benoemd als bestuurder van PSW. Hij volgt Marc van Ooijen op, die per 1 augustus is benoemd als voorzitter raad van bestuur van De PSW biedt zorg en ondersteuning aan kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking of een aanverwante problematiek in Noord- en Midden-Limburg. PSW werkt voor ongeveer 2000 cliënten en heeft ruim 1000 medewerkers en 450 vrijwilligers. Zij bieden ondersteuning bij wonen, dagbesteding, werk, onderwijs en vrije tijd.


Drie wethouders-kandidaten in Nederweert Geplaatst op: 20-6-2018 16:23

V.l.n.r. Frank Voss, Henk Cuijpers en Peter Koolen Regionieuws Op dinsdagavond 19 juni ondertekenden de partijen JAN, Nederweert Anders en D66 het coalitieakkoord ‘Samen, Duurzaam, Verbinden. Aan de slag voor een gezonder Nederweert’. Tijdens deze bijeenkomst zijn ook de namen van de drie wethouders-kandidaten bekend gemaakt. Henk Cuijpers (JAN), Frank Voss (Nederweert Anders) en Peter Koolen (D66 Nederweert) worden door de drie partijen voorgedragen voor een wethouderspost in het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders. De benoeming van de drie kandidaten vindt plaats in een extra vergadering van de gemeenteraad op 5 juli om 19.00 uur in de Haazehoof in Ospel. Er is gekozen voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen. De nieuwe coalitie wil namelijk niet al aan de voorkant vastleggen hoe zij in de periode 2018-2022 invulling geeft aan thema’s zoals het buitengebied, sport en bewegen en het sociaal domein. De drie partijen willen ruimte geven aan de inbreng vanuit de samenleving. Jaarlijks stellen de partijen een jaaragenda op.


Aanbod verruimde examenmogelijkheden succes Geplaatst op: 20-6-2018 16:13

De vlag uit... Foto: Neers NieuwsHorn Sinds enkele jaren hebben leerlingen die uitblinken in één of meer vakken de mogelijkheid om daarin op een hoger niveau examen te doen. Ook kunnen middelbare scholieren ervoor kiezen om in het voor- examenjaar alvast een of meer vakken af te sluiten. De overheid wil scholen aanmoedigen om maatwerk te leveren en stimuleert dan ook deze manieren om individuele trajecten aan te bieden. Toch stellen nog maar weinig scholen hun leerlingen in de gelegenheid om op verschillende niveaus en verschillende tijdstippen examen te doen. Als een van die weinige scholen in Nederland en als enige school binnen Stichting Onderwijs Midden- Limburg (SOML) heeft Sint Ursula locatie Horn dit jaar aan een aantal havo-leerlingen de kans geboden om een vak op vwo-niveau af te sluiten. Vier leerlingen hebben deze kans gegrepen. Zij schoven in mei aan bij de vwo’ers en slaagden er allen in om het afgelegde examen – in de vakken Nederlands, Engels, Duits en Frans - met een voldoende af te sluiten. Ook legden twee 5 vwo’ers een jaar eerder dan normaal gesproken het geval zou zijn geweest met succes het examen Duits af.


€100.000 voor mobile kogelvangers Geplaatst op: 20-6-2018 16:03

Plaatsing mobile kogelvangers bij schuttersfeest in Heythuysen in juni 2017Regionieuws De Provincie Limburg draagt € 100.000,- bij aan de Oud Limburgse Schutterfederatie voor de aanschaf van 20 nieuwe mobiele kogelvangers. Hiermee wordt de schutterstraditie gehandhaafd en blijft het folklore in het Limburgs landschap voortbestaan. Schietwedstrijden zijn een onlosmakelijk onderdeel van de traditionele schuttersfeesten. Bij het traditioneel schieten dient een ‘kogelvanger’ of ‘ricochetvanger’ te worden toegepast. Een kogelvanger is een voorziening, waarmee alle afgeschoten kogels dienen te worden opgevangen. Mobiele kogelvangers zijn een structurele oplossing voor de schutterijen die hun bondsfeesten organiseren en voor deze evenementen moeten woekeren met hun schootsveld en de raapverplichting voor het verwijderen van de kogels uit de bodem. Gedeputeerde Eric Geurts (Schutterijwezen): “Het gaat hier om een innovatie die het organiseren van succesvolle evenementen kansrijker maakt. Schutterijen dragen bij aan de Limburgse folklore en dat koestert de Provincie Limburg.”


'Leudal sluit 2017 af met positief resultaat' Geplaatst op: 20-6-2018 15:52

 Leudal De gemeente Leudal sluit 2017 af met een positief resultaat van ruim 1,5 miljoen euro. Dit blijkt uit de (voorlopige) jaarrekening 2017 die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden. Daarmee toont de gemeente dat ze haar stevige financiële positie behoudt. De bespreking van de jaarrekening is in de raadsvergadering van dinsdag 3 juli. De wethouder Financiën, Piet Verlinden, is tevreden over de jaarcijfers 2017 van Leudal. “Leudal krijgt weer wat vet op de botten. De nieuwe coalitie kan door de financiële ruimte met vertrouwen verder bouwen aan een mooie toekomst.” De belangrijkste meevallers in 2017 waren hogere opbrengsten toeristenbelasting (€145.000) en pacht landbouwgronden (€37.000). Minder kosten aan '10 jaar Leudal' (€31.000) als gevolg van hogere sponsorbijdragen en minder schadeclaims (€55.000). Er waren ook tegenvallers: Lagere opbrengsten uit Onroerende Zaak Belasting (OZB), € 35.000,-. Extra inhuur van jobcoaching voor het Mensontwikkelbedrijf (€ 55.000,-) en hogere onderhoudskosten software (€ 60.000,-) onder meer door investeringen in informatieveiligheid.


Succesvolle judoka Lizan Kivits Geplaatst op: 19-6-2018 19:51

Lizan met oorkonde derde dan Judo Grathem Afgelopen zondag 17 juni behaalde Lizan Kivits uit Grathem met judopartner Frank Coumans de derde dan Judo. In een volle Jo Gerrishal te Roermond wist Lizan als enige kandidaat deze graad te behalen. Vijf jaar geleden behaalde zij de tweede dan. Intensief oefenen bij judo en jiu jitsu school Dantai te Ittervoort werd bekroond met deze waardering.


Geslaagde actiedag buitengebied Nederweert Geplaatst op: 19-6-2018 19:43

Materialen voor hennepteelt Regionieuws Op maandag 18 juni zijn in negen panden in het buitengebied van de gemeente Nederweert bestuurlijke controles uitgevoerd. Diverse overheidsdiensten, waaronder de gemeente Nederweert, het Team Ondermijning Limburg, lokale politie, het RIEC, het Openbaar Ministerie, de belastingdienst en de Voedsel en Warenautoriteit, werkten samen. Er zijn onder meer materialen aangetroffen voor de hennepteelt. De Voedsel en warenautoriteit constateerde bij een bedrijf dat er sinds 2015 dieren worden gehouden zonder de vereiste dierenrechten.


Brandweer Roggel naar landelijke finale Geplaatst op: 18-6-2018 21:30

Een slachtoffer wordt verzorgd Roggel Brandweer Roggel heeft tijdens de 2e ronde in de gewestelijke 112 klasse wedstrijd te Belfeld op zaterdag 16 juni de derde plaats behaald. Door dit resultaat heeft de Roggelse brandweer een plek weten te bemachtigen voor de landelijke finale die op zaterdag 15 september zal gaan plaatsvinden in Friesland.


Vier Limburgse talenten naar EJK 2018 in Cluj Geplaatst op: 18-6-2018 21:14

Karlijn van Lierop Wessem Van 15 tot en met 24 juli wordt in het Roemeense Cluij het Europees Jeugd Kampioenschap 2018 gehouden. Het Limburgse tafeltennis is met vier geselecteerde deelnemers goed vertegenwoordigd in Team NL. Deelnemers uit onze provincie zijn Rachel Gerarts (Heerlen) en de voor Westa spelende talenten Karlijn van Lierop (Weert), Barry Berben (Wessem) en Emma van der Zanden (Venray).


De Molshoof Kelpen-Oler bestaat 175 jaar Geplaatst op: 17-6-2018 11:00

 Kelpen Oler Café-Restaurant De Molshoof in Kelpen-Oler is al sinds 1843 een familie-horecabedrijf. De vijfde generatie vierde op vrijdag 15 juni op feestelijke wijze het 175-jarig bestaan. Vanaf maandag 18 juni is een impressie te zien op 3ML-TV.


KERNgezonde afsluiting op De Leistert Geplaatst op: 14-6-2018 21:23

Het gezamenlijk verplaatsen van banden Roggel In het kader van het project KERNgezond waren de kinderen van de groepen 5 en 6 van basisschool De Zjwiek uit Roggel op 13 juni te gast op recreatiepark De Leistert. Hier beleefden ze in twee groepen een hele leuke en actieve afsluiting van een schooljaar KERNgezond. Voordat er begonnen werd met de activiteiten werd eerst Ilyna in het zonnetje gezet. Zij won namelijk een trofee voor haar foto van de maand. De kinderen werden in twee groepen verdeeld. De ene groep begon in het zwembad en de andere groep in de speeltuin en bij het meertje. In het zwembad kregen de kinderen een les AquaLatin, dit zijn oefeningen in het water op muziek. Buiten werd een bootcamp afgewerkt. Hierbij moesten de kinderen als groep zware banden verplaatsen, samen een parcours moesten rennen, klimmen en samen een toren van jerrycans moesten bouwen. Daarrnaast werd nog een waterspel gespeeld waarbij de kinderen als groep zo snel mogelijke lekkende jerrycans naar een afgesproken punt moesten brengen. Samenwerken stond hoog in het vaandel.


Gevolgen van een val kunnen enorm groot zijn Geplaatst op: 14-6-2018 21:10

Verlichting boven de plint Regionieuws Bijna de helft van de ouderen geeft aan de route naar het toilet niet goed te hebben verlicht. Hiermee lopen zij onnodig risico om ’s nachts ten val te komen. In 2016 overleden 3.883 ouderen aan de gevolgen van een val. 38% van de 65-plussers is de afgelopen twee jaar een of meerdere keren gevallen. Meer dan een kwart van hen moest medische hulp inroepen en ondervindt nog dagelijks klachten als gevolg van hun val. In enkele gevallen zijn de gevolgen zelfs zo groot dat er niet meer zelfstandig thuis gewoond kan worden. Of dat er voortaan een rollator of rolstoel aan te pas moet komen. Om nachtelijke valpartijen te voorkomen, is goede verlichting van essentieel belang. Door lampen met een bewegingssensor te plaatsen, ziet men ’s nachts goed waar men loopt. Bijna 12% van de ouderen heeft geen toilet op dezelfde verdieping als de slaapkamer. Om het risico van vallen op de trap in het donker te verkleinen, is het goed te overwegen een toilet te bouwen op dezelfde verdieping als de slaapkamer.


Politie Leudal verhuist naar gemeentehuis Leudal Geplaatst op: 14-6-2018 16:46

Het huidige bureau aan de Biesstraat 21 Leudal Het politiebureau van Leudal aan de Biesstraat 21 in Heythuysen sluit per 1 juli aanstaande haar deuren voor publiek. Vanaf dan kunnen inwoners van de gemeente Leudal terecht bij het Politieservicepunt in het gemeentehuis aan het Leudalplein 1. Het gemeentehuis heeft voldoende gratis parkeer- gelegenheid. Na een afspraak via 0900-8844 kan men daar terecht voor de aangifte. Verder kunnen andere politiebureaus in de regio ook door het publiek bezocht worden, zoals het politiebureau in Weert of Roermond. Ook hier geldt dat een afspraak voor een aangifte moet worden gemaakt.


Devy Hendrikx gescout door VVV Geplaatst op: 14-6-2018 12:16

Sjuul Jenniskens interviewt Devy Hendrikx Heel Devy Hendrikx is 11 jaar en zit in groep 8 van Basisschool De Sleye in Heel. Hij voetbalt bij HEBES in Beegden en kan dat zo goed dat hij is uitgekozen om bij VVV te mogen voetballen. Komend schooljaar gaat hij naar de Topsport Talentschool Den Hulster in Venlo. Op deze middelbare school houden ze goed rekening met jonge topsporters zodat ze school en sport goed kunnen combineren. Vanaf donderdag 14 juni is op 3ML-TV een reportage te zien van deze jeugdige VVV-speler.


Afname DNA in onderzoek Nicky Verstappen Geplaatst op: 13-6-2018 19:45

Monumentje in Brunssum en Nicky Verstappen Regionieuws Het grootschalige deel van het DNA-verwantschaps- onderzoek in de zaak Nicky Verstappen is grotendeels afgerond. Toch worden er nog mannen benaderd met de vraag of ze vrijwillig hun DNA willen afstaan. Uit de analyse van de opkomst in het grootschalige verwantschapsonderzoek is gebleken dat nog niet alle familielijnen, van families die in 1998 in het doelgebied woonden, afgedekt zijn door de mannen die tot nu toe hun DNA hebben afgestaan. Uit de analyse die onlangs is afgerond, is gebleken dat een groep van 3000 mannen nog moet worden benaderd. Op dit moment wordt gekeken door wie en op welk moment welke mannen worden benaderd. Een groep rechercheurs van het onderzoeksteam benadert deze mannen telefonisch, waarna een afspraak voor afname gemaakt wordt. De afname vindt dan plaats bijvoorbeeld in een politiebureau of bij de mannen thuis. De afnames vinden in heel Nederland plaats.


Dodelijk ongeval op Napoleonsweg Geplaatst op: 13-6-2018 19:27

 Haelen Een 42-jarige man uit Grathem is woensdag 13 juni om het leven gekomen bij een verkeersongeval in Haelen. Het slachtoffer is leerkracht aan Basisschool De Kwir in Neer. Het ongeval vond omstreeks 08.00 uur plaats tussen vier personenauto’s en twee vrachtwagens op de randweg N273 ter hoogte van Haelen. De bestuurder van een personenauto kwam bij de aanrijding met zijn voertuig klem te zitten tussen twee vrachtauto’s. Ondanks de inspanningen van de hulpdiensten is het slachtoffer ter plaatse overleden. De andere weggebruikers raakten niet gewond bij de aanrijding. De politie heeft voor een technisch onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding de N273 voor langere tijd afgesloten. Ook werd een politiehelikopter ingezet om vanuit de lucht overzichtsbeelden te maken. De toedracht van het ongeval is nog niet bekend. Vermoedelijk heeft een bestuurder van een van de betrokken voertuigen het stilstaande verkeer te laat opgemerkt, waardoor een aanrijding is ontstaan.


Retail Duits op het vmbo in Heythuysen Geplaatst op: 11-6-2018 19:47

 Heythuysen Voormalig Tweede Kamerlid Karin Straus, sinds vorig jaar Ambassadeur Euregionaal Onderwijs namens de Provincie Limburg, was onlangs op werkbezoek bij VMBO St. Ursula in Heythuysen. De provincie Limburg heeft de laatste jaren hard gewerkt aan een agenda voor Euregio Onderwijs. Met deze agenda wil zij in het onderwijs en in de samenleving bewustwording voor het belang van grensoverschrijdend leren in Limburg creëren en vergroten. St. Ursula Heythuysen geeft op hun manier invulling aan Euregio Onderwijs. Alle leerlingen in de Sector Economie & Ondernemen krijgen 1 uur per week 'Retail Duits', niet omdat ze er per se examen in moeten doen, maar omdat ze het nodig hebben voor hun latere beroep. De lessen zijn vooral gericht op mondelinge communicatie en zoveel mogelijk op praktische situaties zoals in winkels en in de detailhandel. Vanaf volgend school jaar krijgen de leerlingen van de sector Zorg & Welzijn ook op deze manier Duits.


Ron Coenen, deelnemer 'eigen Brainwalk' Geplaatst op: 11-6-2018 19:33

Ron voor de aanvang van zijn 10 kilometer Heythuysen De officiële Brainwalk 2018 op de atletiekbaan in Heythuysen op 9 juni werd afgelast vanwege te weinig aanmeldingen. Echter de in Heythuysen woonachtige Ron Coenen liet zich niet uit het veld slaan. Hij regelde dat de atletiekbaan alsnog open was die dag en ging de uitdaging met zichzelf aan: 10 kilometer. De Heythuysenaar was voor zijn beroerte in 2010 een fanatieke sporter. Een reportage is te zien vanaf 10 juni bij omroep 3ML-TV.


Barry Berben winnaar Nationale Jeugd Meerkampen Geplaatst op: 11-6-2018 19:24

Barry Berben (tweede van rechts) Wessem Barry Berben is voor het tweede achtereenvolgende jaar winnaar geworden van de Nationale Jeugd Meerkampen 2017/2018 bij de jongens kadetten. Tweede en derde werden resp. Floris ZurMuhlen en Gabrielius Camara. Jelle Moris werd vijfde en Jim Hendrix zevende in deze categorie. Bij de meisjes junioren werden Westa speelsters Karlijn van Lierop derde en Emma van der Zanden vierde. Winnares werd Shuoi Han Men voor Emine Ernst. Bij de meisjes welpen werd Tara Iravani zesde. De finales van de NJM werden zaterdag 9 en zondag 10 juni gespeeld in Panningen. In alle categorieën werd de finale gespeeld in een meerkamp met in elke categorie de twaalf beste tafeltennissers van Nederland bij de meisjes en de jongens. Op zaterdag werden zes ronden gespeeld en op zondag de volgende vijf ronde


Glasvezel in buitengebied van Noordwest Limburg Geplaatst op: 11-6-2018 19:09

De wethouders van de 5 gemeentes en   Hans Teunissen, gedeputeerdeRegionieuws Het buitengebied van Noordwest Limburg krijgt glasvezel. Maandagmiddag 11 juni werd het eindpercentage bekendgemaakt in het bijzijn van de wethouders van de gemeenten Peel en Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert en gedeputeerde Hans Teunissen van de provincie Limburg. Maar liefst 55,5% van de inwoners heeft een glasvezelabonnement afgesloten. Hiermee is ruimschoots voldaan aan de belangrijkste voorwaarde van Glasvezel buitenaf, minimale deelname van 50%, om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. Goed nieuws dus voor de inwoners van het buitengebied van Noordwest Limburg. Inwoners die nu alsnog kiezen voor glasvezel betalen minimaal € 995, afhankelijk van de werkelijke aansluitkosten. Najaar 2018 starten de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Verwachting is dat najaar 2019 iedereen die een abonnement heeft afgesloten, dan ook een glasvezelaansluiting heeft. Meer informatie: glasvezelbuitenaf.nl. Vanaf dinsdag 12 juni zendt omroep 3ML-TV een reportage uit van de bijeenkomst in Nederweert.


Symposium Limburg: de gezondste tuinbouwregio Geplaatst op: 11-6-2018 17:12

Impressie van het symposium in Venlo Regionieuws Brightlands Campus Greenport Venlo en de LLTB organiseerden samen het symposium ‘Limburg: de gezondste tuinbouwregio’. Het symposium vond plaats op donderdag 7 juni op de Brightlands Campus Greenport Venlo. “Als de tuinbouw de ruimte krijgt verder door te ontwikkelen, profiteren alle inwoners van Limburg”, zei Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) tijdens het symposium. Brightlands Campus Greenport Venlo en de LLTB willen gezondste tuinbouwregio. Een gezonde tuinbouw biedt namelijk kansen voor heel Limburg.


Neeritter onderscheidt twee inwoners Geplaatst op: 11-6-2018 16:50

Lei Corstjens en Huub Schroijen met  onderscheiding en oorkondeNeeritter Zondag 10 juni is in aansluiting op de belevingstocht Kal euver de Wal, ‘t Itterke uitgereikt aan Lei Corstjens en Huub Schroijen. De uitreiking vond plaats in het schoolgebouw. Het is een onderscheiding, die vanaf 2014 wordt uitgereikt aan mensen die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de Itterse samenleving. Beiden kregen de onderscheiding wegens hun grote inzet bij de vele jaarlijkse dorpsactiviteiten in Neeritter zoals de Historische dag, Belevingstocht, Monumentendagen en Cultuurweken.


Nieuwe naam voor sportpark in Neer onthuld Geplaatst op: 10-6-2018 21:38

De nieuwe naam en logo onthuld door wethouder Martens van LeudalNeer Op zondag 10 juni werd tijdens Gaer door Naer op de parkeerplaats van het huidige sportpark in Neer een bord met de nieuwe naam en het nieuwe logo voor Park Leudal-Oost onthuld. De nieuwe naam is 't Maasveld. Tot voorkort was Park Leudal-Oost de werknaam. Om 14.00 uur werd letterlijk het doek van het bord getrokken en werd iedereen uitgenodigd om het glas te heffen op deze nieuwe start. Er is ook een nieuwe website gelanceerd: https://www.hetmaasveld.nl . Een impressie is te zien vanaf maandag 11 juni bij Omroep 3ML-TV.


Vragen van Ronduit Open over Mariabosch Geplaatst op: 10-6-2018 21:31

Voormalige kapel van Mariabosch Leudal Namens de fractie Ronduit Open heeft raadslid Thieu Wagemans bij het college van B&W van Leudal geïnformeerd naar de stand van zaken en voortgang rondom het voormalig klooster Mariabosch in Baexem waarin het Samen Zorgen Huis wordt gevestigd. De fractie realiseert dat het een complex traject is waarbij meerdere partijen, ieder vanuit eigen verantwoordelijkheden en belangen is betrokken. Daarom beperkt de fractie zich tot vragen over de rol en positie van de gemeente Leudal en wat de risico’s zijn van de gemeente bij het totale project. Wagemans vervolgt: "Bestaat er intussen, na eerdere berichtgeving die vragen opriep, voldoende vertrouwen dat er een sluitende exploitatie zal kunnen worden gerealiseerd van het Samen Zorgen Huis?" De fractie wil verder weten hoe staat het met de realisering van de woningbouwplannen in en rond Mariabosch. En tenslotte wil zij weten of er intussen zicht is op een aanvaardbare oplossing rond de ontsluiting en of er nog feiten of ontwikkelingen zijn, waarvan de raad op de hoogte zou moeten zijn.


Bevolkingsonderzoek borstkanker in Maasbracht Geplaatst op: 10-6-2018 19:37

 Maasbracht Van 25 januari tot 6 maart 2018 heeft Bevolkingsonderzoek Zuid in Maasbracht het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgevoerd. Voor dit onderzoek worden alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar uitgenodigd. Er zijn 2.453 vrouwen uit Maasbracht uitgenodigd en er hebben 1.995 vrouwen deelgenomen aan het onderzoek. Dit betekent een opkomstpercentage van 81.3%. Er zijn 32 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek omdat er een verdachte afwijking is gevonden. Pas na verder onderzoek in het ziekenhuis zal blijken of het gaat om een goedaardige of kwaadaardige afwijking. Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Voor meer informatie kunt u kijken op http://www.bevolkingsonderzoekzuid.nl


Zonta Ruremonde steunt ‘Look Good Feel Better’ Geplaatst op: 8-6-2018 21:20

Uitreinking van de cheque Regionieuws De Roermondse serviceclub Zonta Ruremonde ondersteunt ieder jaar een project in de regio gericht op het welzijn van vrouwen. De ambitie van Zonta sluit mooi aan bij ‘Look Good Feel Better’, één van de projecten van de stichting Vrienden van Laurentius. Look Good Feel Better is een initiatief waarbij vrouwen met kanker een workshop uiterlijke verzorging krijgen aangeboden. Onlangs mocht de stichting een cheque van maar liefst € 2.000,- in ontvangst nemen uit handen van mevrouw Wies van der Varst namens Zonta Ruremonde.


Eric Rikkert stopt als algemeen directeur van SJG Geplaatst op: 7-6-2018 19:35

De vertrekkende algemeen directeur van SJG Regionieuws In verband met het aanvaarden van een andere functie, zal algemeen directeur Eric Rikkert zijn functie bij SJG Weert per 31 augustus neerleggen. Hij zal met ingang van 1 september a.s. toetreden tot de Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente (MST) en verantwoordelijk zijn voor onder meer de portefeuilles Financiën, ICT, Inkoop en Logistiek. Eric Rikkert trad per 1 januari 2015 aan als bestuurder van SJG Weert en was daarvoor, sinds 2012, al werkzaam in het ziekenhuis als manager Informatie & Automatisering. Karel van Esch, voorzitter van de Raad van Toezicht: "Eric Rikkert heeft tijdens zijn bestuursperiode met veel inzet het ziekenhuis verder vormgegeven. De nieuwe Spoedeisende Hulp, een nieuwe Intensive Care en de nieuwe energiecentrale zijn enkele in het oog springende resultaten. Daarbij heeft hij steeds een gezonde financiële basis voor SJG Weert weten te borgen, zijn er in de organisatie belangrijke stappen gezet en is met de vestiging van de huisartsenpost in het ziekenhuis de samenwerking met de eerste lijn geïntensiveerd."


Orkest wint €1000,- met Gouden Caleidoscoop Geplaatst op: 7-6-2018 19:27

Aanbieding van de cheque Regionieuws Het project Roermonds Volwassenen en Senioren Orkest is de winnaar van de Gouden Caleidoscoop in Limburg. Omdat het Fonds voor Cultuurparticipatie 10 jaar bestaat, reikt het dit jaar eenmalig twaalf provinciale Gouden Caleidoscopen uit aan bijzondere cultuurprojecten. In Limburg is dat het Volwassenen en Seniorenorkest van de Koninklijke Harmonie Roermond. Dit orkest wil ouderen activeren door samen muziek te maken. Onder leiding van ervaren muziekdocenten komen de muzikanten elke week samen om muziek te leren en een sociale dynamiek te creëren. Ambitieuze en talentvolle ouderen kunnen vervolgens doorstromen naar het jongerenorkest. De prijs werd uitgereikt door wethouder Ferdinand Pleyte en Nicolle van Lith-Hermans van de provincie Limburg.
Accordeonvereniging Spelo bij De Pelen

Accordeonvereniging Spelo Het Peelpodium bij Buitencentrum De Pelen biedt muziek uit de omgeving van Nationaal Park De Groote Peel. Op zondag 17 juni komen de muzikanten van héél dichtbij, namelijk uit het Peeldorp Ospel. Die Ospelse roots komen ook tot uiting in hun naam: Accordeonvereniging Spelo. Ze spelen twee sets: om 13.30 en 15.00 uur. Het Buitencentrum ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Het optreden van Spelo is voor iedereen toegankelijk. Reserveren is niet mogelijk en vol is vol. Entree is een vrijwillige bijdrage die ten goede komt aan de muzikanten en aan de organisatie van het Peelpodium. Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/peelpodium . Spelo bestaat uit een hechte groep trouwe spelers die in een gemoedelijke sfeer aan leuke, uitdagende muziek werkt. Het orkest bestaat uit meerdere partijen. Ze spelen altijd met vier verschillende stemmen met daarbij nog een basaccordeonist. Bij optredens komt er nog een slagwerker bij.


Nationale Ouderen Songfestival 2018 in Swalmen

Zondag 10 september 2017 kende Swalmen de primeur. Zestien kandidaten traden voor het voetlicht tijdens het Nationale Ouderen Songfestival. In de puike ambiance van Sint Jan Baptist werd voor de allereerste keer een voorronde afgewerkt in het zuiden des lands. Zondag 12 oktober is van 14.00 tot 16.00 uur Zorgcentrum Sint Jan Baptist in Swalmen andermaal gastheer voor talenten uit Limburg. Inschrijven kan via www.ouderensongfestival.nl en informatie via: chrisvangoch@ziggo.nl


Extra inschrijfavond Gilde Opleidingen

Woensdag 20 juni Gilde Opleidingen organiseert op woensdag 20 juni een extra inschrijfmoment. Deze avond is speciaal bedoeld voor geslaagde vmbo- en havo-leerlingen die een mbo-opleiding willen gaan volgen en voor leerlingen die gezakt zijn en kiezen voor een opleiding bij Gilde Opleidingen. Het is een kans voor leerlingen en hun ouders zich te oriënteren, gerichte vragen te stellen en zich aan te melden. De locaties zijn open van 17.00 tot 19.00 uur. Leerlingen en hun ouders kunnen op de locatie van hun keuze vragen stellen over alle opleidingen. Aanmelden is op iedere locatie mogelijk. De volgende locaties openen hun deuren: Hagerhofweg 15 in Venlo; Drakesteyn 5 in Weert; Bredeweg 235 in Roermond; Henri Dunantsraat 40 in Venray; Dr. H. van der Hoffplein 1 in Geleen; Gebr. Van Doornelaan 63 in Horst (alleen bouwopleidingen).


25e Beeselse wandelvierdaagse

Wandelvierdaagse Van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 juni organiseert de Stichting Wandelvierdaagse Beesel voor de 25e keer de wandelvierdaagse. De deelnemers kunnen dan een keuze maken uit drie routes met een lengte van 5, 10 en 15 kilometer. De wandelingen beginnen en eindigen op Sport- en Spelcentrum de Solberg, Sint Antoniusstraat 17 te Beesel. Het inschrijflokaal is in de kantine van het complex gevestigd. Het is dagelijks van 17.30 tot 19.00 uur geopend. Het inschrijfgeld bedraagt € 7,50 voor de vierdaagse en € 2,50 voor een dagtocht. Kinderen jonger dan 12 jaar lopen mee voor € 5,- (vierdaagse) en € 1,50 (dagtocht). Het jubileum wordt met enkele speciale attracties voor jong en oud gevierd. De wandelvierdaagse wordt op vrijdag 22 juni met een feestavond en een gratis loterij afgesloten. Joekskapel de Dorsvlaegels uit Reuver zorgt dan voor de muzikale omlijsting. Meer informatie: www.wandel4daagse.com


Bonsai tentoonstelling Weert

Bonsai Zondag 24 juni van 13.00 tot 17.00 uur organiseert Bonsai Vereniging Noord- en Midden-Limburg weer de jaarlijkse Bonsai tentoonstelling in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 in Weert. De entree is gratis. Er worden kleine boompjes (shohin) als ook grote bomen (dai of omone) gepresenteerd. Ook zijn er enkele demo’s en kunt u vragen stellen. Er is een verkoopstand aanwezig.


Boeken- en platenmarkt in de Ursulakapel

Een groot assortiment De jaarlijkse boekenmarkt in de Ursulakapel - Voogdijstraat 24 te Roermond - vindt weer plaats op vrijdag 29 juni van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag 30 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Gratis toegang. Tevens wordt er een aantal schilderijen, kunstvoorwerpen en curiosa voor de verkoop aangeboden. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de Ursulakapel, een kerk van de Roermondse architect Joseph Cuypers uit 1905, een rijksmonument. Er is weer een enorm aanbod van ingebrachte boeken, lp's, dvd’s en cd's. Ook zijn er nieuwe boeken en plaatwerken van internetboekwinkeltje Hertensia aanwezig. Beide dagen kan men naar hartenlust snuffelen tussen jeugdboeken, romans, thrillers, fiction, literatuur en dichtbundels; of tussen kookboeken, tuinboeken, geschiedenisboeken, Limburgensia, religieuze boeken, dierenboeken, kunstboeken, oorlogsboeken, reisboeken, alles gesorteerd in zo'n 40 rubrieken.


Open Tuin en Atelier in Wessem

Knipoog Zondag 24 juni van 11.00 tot 16.30 uur kun je in Wessem, Molenweg 12 de open tuin en glasatelier van Dian Hornstra bezichtigen en andere glaskunst bekijken. Entree: € 2,50 inclusief kop koffie/ thee. Honden hebben geen toegang tot de tuin. Een intieme tuin met glaskunst en plantenborders in mooie kleurcombinaties. De tuin (1100 m²) heeft een enorme variatie aan vaste planten en bloemen. De vele glasobjecten gemaakt door glaskunstenares Dian Hornstra geven een extra dimensie. Zie ook: www.dianhornstraglasobjecten.nl .


De toekomst van het landschap: denk mee!

Watermolen Stichting IKL nodigt u graag uit om in een drietal sessies mee te denken over de landschapsbiografie voor het gebied Neeritter/Ittervoort. Een dergelijke biografie beschrijft het landschap waarin u woont, werkt en recreëert. Wij gaan de komende maanden samen met u in beeld brengen wat u zo waardeert aan het landschap en wat u belangrijk vindt om in de toekomst te behouden en te versterken. We starten op woensdag 4 juli om 20.00 uur tijdens een eerste bijeenkomst om een toelichting te geven wat de opzet is van een landschapsbiografie en wat het belang hiervan is. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via s.dejong@Ikl-limburg.nl o.v.v. landschapsbiografie Leudal. Daarna willen we iedereen uitnodigen om op dinsdag 10 juli om 20.00 uur op het plein van Neeritter met ons het landschap op de fiets te gaan bekijken. Tijdens de fietstocht bezoeken we de in de eerste sessie benoemde locaties en geven een waardering. Op woensdag 12 september om 20.00 uur komen wij weer bijeen en delen met jullie wat het gezamenlijke resultaat van de biografie is.


MS inloopmiddag

 De Multiple Sclerose Vereniging Nederland houdt bij de poli neurologie van het Laurentius ziekenhuis in Roermond een inloopmiddag voor mensen met MS en (in)direct betrokkenen. De inloopmiddag vindt plaats op donderdag 28 juni bij de poli neurologie Laurentius Ziekenhuis Roermond, van 14.00-16.00 uur. Vrijwilligers van de MS-vereniging staan u graag te woord. U kunt tijdens de inloopmiddag terecht voor praktische informatie, maar ook voor een kopje koffie met lotgenoten. U hoeft zich niet aan te melden. U bent van harte welkom.


Feest rondom de zonnewende

Zaterdag 23 juni in Thorn Op zaterdag 23 juni is de 1e editie van het feest rondom de zonnewende, georganiseerd door Stichting Popmuziek Thorn en Cafézaal D'n Ingel in Thorn. Aanvang 17.00 uur en gratis entree. In een knusse setting nabij Café-zaal d’n Ingel in Thorn, trakteren wij jullie op diverse liveoptredens en naast de muziek, is er natuurlijk ook gedacht aan de innerlijke mens en kunnen jullie genieten van een BBQ en ons aanbod van craft & speciaal bier. De Zonnewende die plaatsvindt op 21 juni en is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden en de Steenbokskeerkring in het zuiden. Er is dan sprake van een equinox of dag-en- nachtevening. Dag en nacht zijn dan overal op aarde even lang.


Muziek en wandelen bij Buitencentrum De Pelen

Heisa uit Heibloem Bij Buitencentrum De Pelen is er op zondag 24 juni een optreden van Heisa, een gemengd koor uit Heibloem. Ze zingen op het Peelpodium, het overdekte Amfitheater van De Pelen. Er zijn twee voorstellingen: om 13.30 en 15.00 uur. Entree is een vrijwillige bijdrage die ten goede komt aan de organisatie van het Peelpodium. Voor de wandelliefhebber is er die zondag de maandelijkse Verrassende Veentocht in Nationaal Park De Groote Peel. Alle activiteiten starten bij het Buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Informatie: www.staatsbosbeheer.nl/peelpodium


Zaterdag 23 juni: ZON-tocht in Roggel

Ger Frenken als Johan Derksen in 2014 Op zaterdag 23 juni vindt de ZON-tocht weer plaats. Deze fietsactiviteit door Roggel en omstreken start vanaf 18.00 uur op sportpark De Mössehook in Roggel. De deelnemers worden weer vermaakt met opdrachten en natuurlijk prominente Roggelnaren die haast onherkenbaar vermomd zijn. Benieuwd of jij ze herkent? Geef je op bij Desirée Goeden via 06-25400992 of desireegoeden@hotmail.com


Voorinschrijving Fiets4Daagse De Peel

Voor jong en oud Fiets4Daagse De Peel vindt dit jaar plaats van 10 t/m 13 juli met als startplaatsen Deurne, Meijel, Stiphout en Weert. Er zijn routes van 30, 45 en 60 km per dag, uitgepijld, duidelijk beschreven of GPS. Routes die leiden langs en door bosrijke en unieke natuurgebieden, schilderachtige dorpjes en zoveel mogelijk over rustige wegen. Voorinschrijven met een korting van € 2, - voor 4 dagen kan van 1 mei tot 4 juli bij het VVV-kantoor in Panningen aan het Raadhuisplein, gemeenschapshuis d’n Binger in Meijel of online via de website: http://www.fiets4daagsedepeel.nl


Midzomeravondwandeling: viering van de zonnewende

Op vrijdag 22 juni organiseert Groen Hart Leudal de midzomeravondwandeling. Vanaf Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 in Haelen wandel je, zonder gids, in kleine groepjes over het Elisabethpad. De route is ongeveer 2,5 km lang en dus ook geschikt voor kinderen. Verzamelen is om 19.00 uur waarna er om de 10 minuten een groepje vertrekt. De wandeling duurt tot maximaal 22.00 uur. Graag van tevoren aanmelden via: ghl.balieteam@gmail.com of: 0475-497 010. De kosten bedragen € 5,00 per persoon, kinderen tot 5 jaar gratis, kinderen van 5 tot 12 jaar € 2,50. Onderweg word je verrast met verhalen, muziek, mythische activiteiten en een zomerse verfrissing. De viering van midzomernacht werd in vroegere tijden gelinkt aan de zomerzonnewende op 21 juni. De mensen geloofden dat planten tijdens deze nacht geneeskrachtige en magische krachten hadden en daarom werden ze volop geplukt.


Themawandeling: Stront, mest en levensvormen

Vrijdag 22 juni Op vrijdag 22 juni van 10.00 tot 12.00 uur organiseert Groen Hart Leudal een wandeling met een opmerkelijke thema. Wat gebeurt er allemaal met dierlijk poep? Wat leeft erop en erin? Wat verbergen deze biotopen? Start vanaf café-restaurant de Busjop, Busschopsweg 9 in Heythuysen. Deelname € 3,50; kinderen tot 12 jaar € 1,00.


Toon Hermans Huis in Roermond

Het Toon Hermans Huis Roermond, Willem II Singel 17 in Roermond is geopend: maandag van 13.00 tot 17.00 uur; dinsdag tot en met donderdag van 9.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.30 tot 13.00 uur. Voor het programma verwijzen wij u naar de website: http://www.toonhermanshuisroermond.nl of 0475- 856 801.


Ontmoetingscentrum De Gunnerij opent

De Gunnerij tijdens de verbouwing De panden aan de Lambertushof in Nederweert zijn flink onder handen genomen. Op vrijdag 29 juni, tijdens de Zomerbraderie, wordt het Ontmoetingscentrum De Gunnerij open gesteld voor publiek. De Gunnerij is een ontmoetingsplek in Nederweert waar iedereen welkom is: jong en oud, mensen met een beperking, mensen die iets voor de samenleving willen betekenen, mensen die behoefte hebben aan contact met anderen. Tijdens de open inloopuren kunnen bezoekers binnenlopen om een praatje maken of een kaartje leggen.


SamenDOOR! spectakel bij Muziekcentrale Adams

Het grote DOOR!koor Op woensdag 27 juni is Adams Muziekcentrale in Ittervoort, Aziëstraat 17-19, hét decor voor SamenDOOR! 2018. De SamenDOOR!dag wordt georganiseerd door DOOR! masterplan muziekonderwijs Limburg in samenwerking met de stichting Méér Muziek in de Klas. Op deze dag is o.a. het tekenen van het convenant, waarbij partijen met elkaar afspreken zich in te zetten voor het verduurzamen van muziekonderwijs, een concert met een groots kinder- en Pabokoor, philharmonie zuidnederland en workshops. De presentatie is in handen van Lex Uiting. De dag start met het spectaculaire SamenDOOR! concert in samenwerking met philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Sander Teepen. Meer dan 300 kinderen van diverse basisscholen en 100 Pabo-studenten zingen uit volle borst de ingestudeerde liedjes. Tevens wordt het SamenDOOR!lied, gemaakt door Guido Dieteren (muziek) en Bart Storcken (tekst), voor het eerst ten gehore gebracht. Hare Majesteit Koningin Máxima is, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, getuige van de ondertekening van het Limburgse convenant.


‘Alle kinderen naar buiten’

Lekker uitleven Woensdag 27 juni trekken de gidsen van Groen Hart Leudal er weer op uit met de kinderen. Het thema is: Lekker Uitleven! De deelnamekosten zijn € 3,50 per kind. Vertrek vanaf Café-Restaurant St. Servaas, St. Servaasweg 46 in Nunhem rond 14.00 uur. Hier kom je ook weer terug rond 16.00 uur. Graag aanmelden via: ghl.balieteam@gmail.com of: 0475-497 010. Trek dus oude en makkelijke kleding aan want je gaat heerlijk avonturen in de natuur.


Lezing en excursie over vleermuizen

Vleermuizen In het kader van de thans lopende tentoonstelling ‘Vleermuizen, in de natuur en in de cultuur’ organiseert stichting IKL in samenwerking met de Studiegroep Leudal e.o. op donderdag 28 juni een lezing over vleermuizen met aansluitend een korte buitenexcursie. Lezing en excursie worden verzorgd door vleermuizen- kenner en IVN-er Jan Kluskens. Voor de excursie geldt een maximum van 20 personen en moet u zich vooraf aanmelden op: www.buitenkrachtlimburg.nl . Voor de lezing is aanmelden niet nodig. De activiteit begint om 20.00 uur en vindt plaats in het Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 in Haelen. De zaal en tentoonstelling zijn open vanaf 19.30 uur. Kosten: € 2,50 per persoon; donateurs Studiegroep en kinderen tot en met 12 jaar gratis. In de lezing bekijk je het leven van vleermuizen, waar ze voorkomen, hoe ze vliegen, jagen en slapen. Na de lezing ga je naar buiten en probeer je met behulp van een bat-detector contact te krijgen met vleermuizen.