Live Radio Live TV

Sjuul wil meer weten over het beroep cameraman Geplaatst op: 23-5-2018 22:07

Sjuul interviewt Frits gefilmd door cameraman Leon Foto: Omroep 3MLBeegden Sjuul Jenniskens is 9 jaar oud en zit in groep 5 van Basisschool St. Martinus in Beegden. De leerlingen van groep 5 hebben in de les de opdracht gekregen om iemand te interviewen die een beroep heeft waarover ze meer willen weten. Sjuul wil heel graag meer weten over het beroep cameraman. Cameraman Frits Peeters van Omroep 3ML wil graag de vragen van Sjuul beantwoorden. Hoe dit allemaal gegaan is, is te zien vanaf donderdag 24 mei bij Omroep 3ML-TV.


Samen Verder, Ronduit Open en D66 akkoord Geplaatst op: 23-5-2018 21:06

Gedeelte van de raadszaal van Leudal Leudal Samen Verder, Ronduit Open en D66 zijn tot een coalitieakkoord gekomen. De afgelopen week heeft de ambtelijke organisatie van de gemeente Leudal de eindredactie en vormgeving van het akkoord voor hun rekening genomen. Michel Graef, coördinator van de onderhandelingen maakte woensdag bekend dat het akkoord openbaar gemaakt is en tijdens de raadsvergadering van 29 mei wordt besproken. Verder staat de benoeming van de wethouders op de agenda en komt de invulling van de vrijgekomen raadszetels bij Samen Verder, Ronduit Open en D66 aan de orde. De nieuwe coalitie zal bestaan uit vijf wethouders (4,25 fte) en hiervoor zijn kandidaat gesteld: Arno Walraven, Samen Verder (1 fte); Piet Verlinden, Samen Verder (0,75 fte); Stan Backus, Ronduit Open (1 fte); Mart Janssen, Ronduit Open (0,7 fte); Robert Martens, D66 (0,8 fte). Na de benoeming op 29 mei gaat het nieuwe college samen met de burgemeester aan de slag met de portefeuilleverdeling. Graef spreekt tevens dank uit aan de ambtenaren voor de ondersteuning bij de totstandkoming van het akkoord.


Contouren akkoord in Nederweert duidelijker Geplaatst op: 22-5-2018 21:24

 Regionieuws Op zaterdag 19 mei hebben de fracties van JAN, Nederweert Anders en D66 verder gewerkt aan een akkoord voor de komende vier jaren. Dit gebeurde tijdens een tweede openbare bijeenkomst. De contouren van een nieuw akkoord worden steeds duidelijker. De volgende stap is een verdieping op een aantal risicodossiers. Vanwege de mogelijke gevoeligheid van gegevens vindt de bespreking hiervan in beslotenheid plaats. De volgende openbare vergadering is op zaterdag 2 juni om 15.00 uur in gemeenschapshuis De Reigershorst in Nederweert-Eind. Iedereen is welkom.


Sianne Vissers uit Neer wordt Sjpringlaevend! Geplaatst op: 21-5-2018 15:06

Het nieuwe duo Sjpringlaevend Foto: Studio HellenbrandNeer Onlangs was de finale van ‘Wae weurd Sjpringlaevend’. Dwayne Horbag ging in dit programma op zoek naar een nieuwe zangpartner om zo het duo Sjpringlaevend weer compleet te maken. Sianne Vissers uit Neer heeft deze zoektocht gewonnen en mag zich vanaf nu officieel lid noemen van het zangduo Sjpringlaevend. De zoektocht is een hele tijd geleden begonnen met audities. In de rondes die hierop volgden, zijn de kandidaten uitgebreid getest op zang, dans en doorzettingsvermogen. Sianne wist de finaleronde te bereiken en was de beste van de drie finalisten.


Koninklijke onderscheiding voor Piet Emonts Geplaatst op: 21-5-2018 14:55

Lid in de Orde van Oranje Nassau Neer Zondag 20 mei werd aan Piet Emonts (64 jaar) uit Neer een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De versierselen werden opgespeld door locoburgemeester Arno Walraven van de gemeente Leudal. Dit vond plaats in de kantine van de voetbalvereniging RKSVN op het sportveld het Ligteveld. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Piet Emonts zet zich vanaf 1975 in voor de voetbalvereniging Neer (RKSVN) die 450 leden heeft. Zo was hij penningmeester van de jeugd- commissie en voorzitter van de jeugdafdeling. Verder leider van jeugdteams en wedstrijdleider van de senioren. In 1990 werd hij bestuurslid en in 2011 werd hij benoemd tot voorzitter welke rol hij tot heden vervult. Ook is hij stadionspeaker en belast met het project Park Leudal Oost. Tot voor kort was hij bij de lokale omroep 3ML radio- verslaggever van de wedstrijden van RKSVN. In de zeventiger jaren was Emonts actief lid van de Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ) en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. In de tachtiger jaren was hij raadslid van de voormalige gemeente Neer.


Automoblist ramt vijf geparkeerd auto's Geplaatst op: 21-5-2018 14:35

 Heythuysen Zondagavond 20 mei heeft een automobilist in de buurt van de kruising Dorpstraat / Sportlaan in Heythuysen vijf geparkeerde auto's geramd. In tegenstelling tot eerdere berichten meldt de politie dat veroorzaker van de aanrijdingen niet naar het ziekenhuis is gebracht maar aangehouden voor doorrijden na aanrijding en alcoholgebruik.


ToonBeeld Thorn Geplaatst op: 21-5-2018 11:00

'Levende' Standbeelden Thorn Pinksterzondag was Thorn het levende decor van de tiende editie van ToonBeeld Thorn. Tijdens deze jubileumeditie was van alles te zien en te beleven: veel levende standbeelden, men kon een workshop volgen om zelf een levend standbeeld te worden en de Limburgs Kampioen ‘Living Statue’ werd uitgeroepen. Teveel om op te noemen. Vanaf maandag 21 mei kunt u kijken naar een sfeerimpressie vanuit het Witte Stadje op RTV Roermond en 3ML-TV.


Auditieronde Lang Leve de Muziek Show Geplaatst op: 19-5-2018 19:59

Lang Leve de Muziek Show 2018 Regionieuws Meedoen aan een tv-programma van NPO 3, dat lijkt veel basisschoolklassen natuurlijk geweldig. Op vrijdag 18 mei kregen 23 basisschoolklassen uit Limburg en Brabant hun kans. Zij mochten auditie doen voor het TV-programma tv-programma Lang Leve de Muziek Show dat vanaf eind september op NPO 3 wordt uitgezonden. Omroep 3ML en RTV Roermond zijn een kijkje gaan nemen toen BS De Sleye uit Heel en OJBS De Triolier uit Reuver hun beste beentje voorzetten. Een impressie is te zien vanaf maandag 21 april bij beide omroepen.


Nieuw college van B&W in gemeente Maasgouw Geplaatst op: 19-5-2018 19:42

 Maasgouw Formateur Johan Lalieu (Lokaal Belang) maakt bekend dat de beoogde coalitiepartijen in de gemeente Maasgouw (Lokaal Belang, CDA en VVD) overeenstemming hebben bereikt over de formatieomvang van het nieuwe college van B&W. Door Lokaal Belang worden de huidige wethouders Johan Lalieu en Math Wilms voorgedragen voor de wethoudersposten. Door het CDA wordt Tim Snijckers voorgedragen voor de wethouderspost in het nieuwe college. Hij volgt Jessie Smeets-Palmen op; zij blijft het CDA wel vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Door de VVD wordt Carla Peters voorgedragen voor de wethouderspost. Zij is sinds 2014 raadslid en was bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 lijsttrekker voor de VVD in Maasgouw. De benoeming van de wethouders staat gepland voor de raadsvergadering van dinsdag 29 mei. De coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over een ontwerp-coalitieakkoord. Allle niet coalitiepartijen hebben de kans om op het ontwerp- coalitieakkoord te reageren en het wordt op 29 mei ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.


Wethouder wissel bij het CDA in Maasgouw Geplaatst op: 19-5-2018 19:29

 Maasgouw Na ruim 12 jaar wethouderschap in de gemeente Maasgouw en daarvoor in Maasbracht, heeft Jessie Smeets-Palmen aangegeven de komende periode geen zitting te nemen in het College. Tim Snijckers die nu functioneert als fractievoorzitter wordt door het CDA voorgedragen om haar op te volgen. Jessie Smeets-Palmen is in december 2005 in de toenmalige gemeente Maasbracht aangetreden als wethouder. Na de gemeentelijke herindeling van 2007 heeft zij voor het CDA drie periodes in het College gezeten en had zij onder andere de volledige zorgportefeuille. “De samenwerking in de regio met het daarbij ontwikkelde regionale beleid en ook de goed ingevoerde decentralisaties zijn ontwikkelingen waar ik met een goed gevoel op terugkijk,” aldus Smeets-Palmen. Tim Snijckers heeft in ruim 12 jaar raadslidmaatschap een veel politieke ervaring opgebouwd waarvan de laatste 4 jaar als fractievoorzitter. "De CDA fractie zal onder aanvoering van Erwin Dehing, doorgaan met het enthousiasme en de energie van de laatste 4 jaar met Koen Hawinkels als vice-fractievoorzitter, " aldus Tim Snijckers.


Wake voor verbrande kippen Geplaatst op: 17-5-2018 20:33

 Heythuysen Maandagnacht 14 mei zijn bij een hevige brand in Heythuysen 11500 kippen om het leven gekomen. Burning Souls organiseerde om die reden op donderdagmiddag 17 mei een wake bij het gemeentehuis in Heythuysen om deze dieren te herdenken. De landelijke actiegroep wil dat er veel meer aandacht wordt besteed aan de brandveiligheid van stallen. Vanaf vrijdag 18 mei is een reportage te zien op 3ML-TV.


Landbouwnetwerk Leudal Geplaatst op: 17-5-2018 20:03

Landbouwverkeer Leudal Samen met haar partners werkt Leudal aan een routenetwerk voor het doorgaande landbouw- verkeer. Tussen vertegenwoordigers van Cumela en LLTB, gemeenten en de provincie Limburg zijn afspraken gemaakt over welke wegen deel uitmaken van het netwerk. De gemeente Leudal heeft de agrarische bedrijven in Leudal uitgenodigd om melding te maken van knelpunten die ze ervaren op het netwerk en gaat oplossingen hiervoor realiseren. Alle informatie over het landbouwroutenetwerk in Leudal, de inventarisatie van knelpunten en het uitvoeringsprogramma om die knelpunten op te lossen, vindt u op ‘Landbouwscan Leudal’. Deze website is speciaal voor dit project gemaakt. Meer informatie: p.stevens@leudal.nl.


Kiwanis maakt Virtual Reality-toepassing mogelijk Geplaatst op: 17-5-2018 13:43

VR-bril Regionieuws Serviceclub Kiwanis Roermond maakt het met haar financiële steun aan de stichting Vrienden van Laurentius mogelijk om de kinderafdeling van het ziekenhuis vijf jaar lang te voorzien van een Virtual Reality bril en toebehoren. Deze VR-bril wordt gebruikt om kinderen goed voor te bereiden op een operatie of onderzoek in het ziekenhuis. Door kinderen vooraf al virtueel een kijkje te laten nemen op bijvoorbeeld de operatiekamer zullen ze minder angstig zijn wanneer ze daadwerkelijk geopereerd gaan worden. Het ziekenhuis wil de VR-brillen niet alleen gaan gebruiken bij de voorlichting van kinderen, maar ook om pijn te reduceren en ter afleiding tijdens een behandeling of opname in het ziekenhuis. De brillen zullen ook buiten de kinderafdeling worden gebruikt op bijvoorbeeld de Spoedeisende Hulp en de radiologie.


Startbijeenkomst herinrichting N280 Geplaatst op: 17-5-2018 11:28

 Regionieuws Na jaren voorbereiding staat het sein op groen voor de reconstructie van de N280 Roermond: aannemer Heijmans heeft de opdracht gekregen om de herinrichting van deze belangrijke verkeersader in Midden-Limburg uit te voeren. Op dinsdag 15 mei werd de start van de samenwerking tussen Provincie Limburg, gemeente Roermond en Heijmans gemarkeerd door het ondertekenen van de basisovereenkomst en het onthullen van het bouwbord. Een reportage is tot maandag 21 mei te zien op RTV Roermond en 3ML-TV.


Kleine Parels in Leudal Geplaatst op: 17-5-2018 11:00

 Leudal Leudal heeft veel om trots op te zijn. In 2017 bestond de gemeente Leudal 10 jaar en dat wilde de gemeente graag vieren samen met de inwoners. Daarom deed zij een oproep om met initiatieven te komen die 2017 kleur zouden geven en daar is met diverse activiteiten ook gehoor aan gegeven. Een van de initiatieven heeft qua organisatie wat meer tijd gekost. Het betreft het project Kleine parels van Leudal. Geschiedenisconnaisseur Leon Moonen uit Roggel kwam met het idee om mooie maar onbekende gebouwen, beelden en gedenkstenen met een bijzonder verhaal onder de aandacht te brengen van burgers en toeristen. Deze plekken zijn verwerkt in een Parelroute, die op woensdag 16 mei werd gepresenteerd. Er zijn 34 parels in beeld gebracht en uitgewerkt op fietskaarten. Vanaf donderdag 17 mei is een reportage te zien op 3ML-TV.


Diana Noppers vertrekt bij de gemeente Leudal Geplaatst op: 16-5-2018 21:23

Gemeentehuis van Leudal Leudal Aan Diana Noppers is per 15 mei 2018 eervol ontslag verleend als gemeentesecretaris van de gemeente Leudal. Zij wordt tot 15 januari 2019 via een mobiliteitsbureau te werk gesteld. De gemeente Leudal draagt voor een kortdurende periode nog de kosten die voortvloeien uit deze overeenkomst, waarbij de inkomsten van een detachering of externe werkzaamheden zullen terugvloeien naar Leudal. Noppers werd medio 2017 door Leudal geschorst naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend. Desalniettemin heeft de gemeente Leudal In de afgelopen periode de arbeidsrechtelijke opties jegens Noppers afgewogen. “De overeenkomst die er nu ligt is een bedrijfsmatige keuze die - gezien de onbekende duur van het verdere strafrechtelijk traject - de best passende overeenkomst voor Leudal is en die de instemming van mevrouw Noppers heeft”, aldus een woordvoerster van de gemeente. “


Locatie van de 'wake' in Heythuysen gewijzigd Geplaatst op: 15-5-2018 22:36

Gemeentehuis van Leudal Heythuysen Burning Souls had het voornemen om op donderdag 17 mei een wake te houden op de locatie aan de Bergen in Heythuysen. Ze houdt de wakes het liefst in de omgeving van de plek waar de dieren zijn omgekomen bij een stalbrand. Omdat er asbest is vrijgekomen bij deze brand en de omgeving is afgezet, is burgemeester Arno Verhoeven met een alternatief voorstel gekomen. Burning Souls is uitgenodigd de wake op het plein voor het gemeentehuis, Leudalplein 1 in Heythuysen te houden. Burning Souls heeft deze uitnodiging geaccepteerd omdat ze het belangrijk vindt haar stem voor de omgekomen dieren te laten horen en aandacht te blijven vragen om de vele stalbranden een halt toe te roepen. Tevens maakt ze van de gelegenheid gebruik om een brandbrief aan te bieden aan de plaatselijke politiek.


N280 wordt versierd met te­ke­nin­gen Pier­re Cuy­pers Geplaatst op: 15-5-2018 17:14

Verdiepte ligging N280 met tekening van Cuypers Regionieuws Wie straks op de nieuwe N280 in Roermond rijdt, wordt getrakteerd op een ontwerp van bloem- en plantmotieven gebaseerd op schetsen van de beroemde Roermondse architect en rijksbouw- meester Pierre Cuypers (1827-1921). Wanden van de viaducten en de verdiepte ligging worden versierd met ontwerpen van ornamenten, die Cuypers ooit tekende. Dat heeft Limburgs gedeputeerde Eric Geurts dinsdag 15 mei bekendgemaakt tijdens de startbijeenkomst van de N280 Roermond. Provincie Limburg en gemeente Roermond trekken samen ruim twee miljoen euro uit voor de uitvoering ervan. Dinsdag 15 mei werd met Heijmans de basisovereenkomst ondertekend voor de herinrichting van de N280 Roermond. De reconstructie van de provinciale weg in de bisschopsstad kost in totaal bijna € 40 miljoen Begin 2019 starten de werkelijke bouwwerk- zaamheden. De planning is dat deze in 2021 zijn afgerond. Door een verdiepte ligging in Roermond wordt de weg veiliger en kan het verkeer vlotter doorstromen.


Burning Souls houdt wake in Heythuysen Geplaatst op: 14-5-2018 16:59

Foto: Facebook Burning Souls Heythuysen Maandagnacht 14 mei zijn bij een hevige brand in een kippenfarm in Heythuysen 11.500 kippen omgekomen. Donderdag 17 mei van 15.00 tot 16.30 uur organiseert Burning Souls een wake om deze dieren te herdenken. Hetty van Wijk: "Wij weten dat het kort dag is maar hopen op jullie aanwezigheid. Blijf altijd rustig, vreedzaam, positief en geweldloos. Het betreft een vreedzame wake, elke vorm van agressie, geweld, racisme wordt niet geaccepteerd!" De wake vindt plaats op de openbare weg en het is niet toegestaan het erf te betreden. Locatie: Aan de Bergen 7 Heythuysen.


Grote brand in uitloopkippenstal in Heythuysen Geplaatst op: 14-5-2018 16:42

Veel korpsen uit de regio verleenden assistentie Heythuysen In de nacht van zondag op maandag 14 mei is omstreeks 02.00 uur brand uitgebroken in een kippenstal van het pluimveebedrijf Nouwen aan de Bergen in Heythuysen. Hierbij zijn bijna 12.000 kippen omgekomen. De gealarmeerde brandweer die assistentie kreeg van korpsen uit de regio kon voorkomen dat de twee stallen die naast de afgebrande kippenstal lagen eveneens vlam vatten. Volgens de brandweer is er asbest vrijgekomen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.


Grenslandtour met de ligfiets Geplaatst op: 13-5-2018 21:39

Op route met de ligfiets Foto: Daphne ClerxRegionieuws Op zaterdag 12 mei organiseerde ligfietsclub Grensrijder.com weer de Grenslandtour, een fietsparcours dat door Nederland en Duitsland voerde. De deelnemers verzamelden op het Roermondse Munsterplein en fietsten via Kessel en het Duitse Elmpt richting het eindpunt in Nationaal Park de Meinweg, een route van circa 74 kilometer. Wat maakt de ligfietssport nou zo bijzonder? Een impressie is te zien op 3ML-TV vanaf maandag 14 mei.


Reactie Ronduit Open op vertrek Richard Verheul Geplaatst op: 13-5-2018 21:20

Gedeelte van de raadszaal van Leudal Leudal In een persbericht betreurt voorzitter René Strijbosch van Ronduit Open dat Richard Verheul heeft besloten om de fractie van Ronduit Open per direct te verlaten en als onafhankelijk raadslid onder de naam Leudal Sociaal verder te gaan. "De nieuwe coalitie van Samen Verder, Ronduit Open en D66 wil de bestuurlijke component in Leudal verder versterken door onder andere een directere sturing van processen en projecten door het college met een frequente rapportage aan de Raad. Dat vraagt een intensieve betrokkenheid bij alle relevante dossiers", aldus René Strijbosch. Ronduit Open heeft de luxe dat er meerdere kandidaat wethouders beschikbaar zijn. Alles afwegend, dragen bestuur en fractie Mart Janssen voor als kandidaat-wethouder sociaal domein. Mart heeft eerder als wethouder in de gemeente Leudal gewerkt. Strijbosch: "We hadden graag de mogelijkheden met Richard Verheul willen bespreken. Helaas heeft hij dat niet afgewacht. We zullen hem vragen zijn gedane belofte na te komen om – in geval dat een raadslid de fractie van Ronduit Open verlaat – zijn raadszetel weer ter beschikking te stellen aan Ronduit Open."


Drukfout op geodriehoeken bij HEMA Geplaatst op: 11-5-2018 20:52

Geodriehoek Regionieuws De laatste weken zijn er bij HEMA een aantal geodriehoeken met een drukfout verkocht. Bij deze foutieve exemplaren staan teveel streepjes tussen de graden aan de buitenkant (tussen 50-60-70, etc). HEMA verzoekt iedereen die onlangs een geodriehoek gekocht heeft deze te controleren. Mocht jij per abuis een verkeerd gedrukte geodriehoek hebben aangeschaft, dan mag je deze kosteloos omruilen voor een correct exemplaar bij een HEMA bij jou in de buurt. HEMA gaat alle geodriehoeken controleren op deze drukfout en biedt haar excuses aan voor deze fout.


Richard Verheul verlaat Ronduit Open Geplaatst op: 11-5-2018 20:01

Gemeentehuis van Leudal Leudal Raadslid en tevens wethouder Richard Verheul heeft besloten om met ingang van vrijdag 11 mei niet meer tot de raadsfractie Ronduit Open te behoren. Hij blijft wel lid van de gemeenteraad van Leudal en zal voorlopig een eigen raadsfractie vormen onder de naam Leudal Sociaal. Hij blijft, wat hem betreft, ook zijn wethouder- functie uitoefenen totdat de gemeenteraad, zoals de verwachting luidt, in de raadsvergadering van 29 mei een besluit neemt tot benoeming van wethouders voor de zittingsperiode 2018-2022.


Schuur en schutting afgebrand Geplaatst op: 11-5-2018 19:53

Brandweer Heythuysen Heythuysen Vrijdagmiddag is omstreeks 16.30 uur brand uit gebroken Op het Geusert in Heythuysen. De gealarmeerde brandweer heeft niet kunnen voorkomen dat een schuur en schutting zijn afgebrand. De brand zorgde voor een flinke rookontwikkeling. Het is nog niet bekend hoe de brand heeft kunnen uitbreken.


Kleine vrachtauto uitgebrand Geplaatst op: 11-5-2018 10:36

Brandweer in actie Heel In de Horionstraat in Heel is een kleine vrachtauto uitgebrand. De brand was omstreeks 1.00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag 11 mei. Ondanks dat de brandweer na tien minuten ter plaatse was, kon deze niet voorkomen dat de vrachtauto helemaal uitbrandde.


Actief ouder worden, advies op maat voor 65-plussers Geplaatst op: 9-5-2018 19:51

 Leudal Binnenkort ontvangen zo’n 1.900 65-plussers uit Kelpen-Oler, Neeritter, Ell, Nunhem, Heythuysen, Haler en Grathem een persoonlijke uitnodiging van de gemeente Leudal om deel te nemen aan het programma Actief Plus. Actief Plus is een bewezen effectieve methode om het beweeggedrag van senioren te bevorderen. Actief Plus, maakt onderdeel uit van een onderzoek uitgevoerd door de Open Universiteit, waarbij de positieve effecten tussen bewegen en cognitie worden onderzocht. Cognitie is het vermogen tot waarnemen, informatie verwerken, leren, denken en problemen oplossen. Deelnemers ontvangen drie keer advies-op-maat om hen bewust te maken van hun eigen beweeggedrag en hen te motiveren om meer te bewegen. Daarnaast heeft Actief Plus een belangrijke doorverwijsfunctie naar bestaande lokale beweegactiviteiten en de eventuele buurtsportcoach van de gemeente. De deelnemer ontvangt adviezen over beweegopties die aansluiten bij deze behoeften.


Meteen naar huis na een totale heupprothese Geplaatst op: 9-5-2018 19:30

 Regionieuws In het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft voor de eerste keer een totale heupprothese plaats gevonden in dagbehandeling. Meestal blijven patiënten een paar dagen in het ziekenhuis na de operatie om te herstellen en de revalidatie op te starten. Het zal steeds vaker voor gaan komen dat patiënten na een totale heupoperatie dezelfde dag naar huis kunnen. Leeftijd, mogelijkheden van mantelzorg en conditie voor de operatie zijn factoren die hierin bepalend kunnen zijn. Guido Dekkers, orthopedisch chirurg: “Een groot deel van de patiënten komt in aanmerking voor een voorste, zogeheten anterieure benadering. Daar werken we sinds twee jaar mee. Hierbij komt het litteken bij de operatie aan de voorzijde van het heupgewricht te zitten. Doordat deze benadering de spieren en pezen meer spaart, verloopt het herstel doorgaans vlotter. Tijdens de revalidatieperiode zijn er minder bewegingsbeperkingen en is er een kleinere kans op het uit de kom gaan van de prothese."


Extra strenge controle bij de eindexamenss Geplaatst op: 9-5-2018 19:21

De app Mr. Chadd Regionieuws Komende maandag gaan de eindexamens van start. Dit jaar zal er extra streng gecontroleerd worden op mobiele telefoons en andere devices, zoals de smartwatch. Scholieren weten steeds vaker de juiste informatie te vinden op kanalen als YouTube en Google en schromen niet om deze kanalen als hulpbron te gebruiken tijdens hun examens, aldus onderwijsdeskundigen van de organisatie Onderwijsvanmorgen. Naast deze kanalen is er sinds enige tijd ook een digitale onderwijsassistent actief: Mr. Chadd. Zo’n 145.000 Nederlandse scholieren gebruiken deze app maandelijks om directe uitleg over al hun schoolvragen te ontvangen. “Ontzettend handig tijdens de examens, want alles wat ik niet weet is binnen een aantal seconden uitgelegd door een coach”, zo vertellen veel eindexamenscholieren.


Uitreiking Koninklijke onderscheiding Geplaatst op: 9-5-2018 19:10

Bewonderen van de onderscheiding Foto: SweegersOhe en Laak Tijdens een ontvangst ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Adelsvereniging op woensdag 9 mei, heeft burgemeester Stef Strous de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit mogen reiken aan mr. R.H.M.J. baron van Hövell tot Westerflier (67) uit Ohé en Laak. De heer Van Hövell zet zich sinds 1970 in voor het behoud van het Nederlands historisch cultuurgoed. Naast zijn activiteiten als voorzitter (voorheen bestuurslid en vicevoorzitter) van de Nederlandse Adelsvereniging en de Stichting Fonds Nederlandse Adelsvereniging heeft hij een lange staat van dienst bij verschillende maatschappelijke doelen. Het zijn het Cuypersgenootschap, de Lionsclub Echt, Gooj, Stein, Stichting Hofje Sint Maartenshuizen, het Bonnefantenmuseum Maastricht, Comité Stevol Nee, Harmonie Sint Caecilia Ohé en Laak, Museum Land van Thorn en e-Court.
Serious Request voor Vrienden van Laurentius

VR-bril maakt verblijf of onderzoek aangenamer Café de Amstelclub (Ammie) in Roermond organiseert op vrijdag 15 december weer een Serious Request actie voor een lokaal goed doel. Dit jaar wordt er geld opgehaald voor de Vrienden van Laurentius. Deze stichting maakt het mogelijk bijzondere projecten te realiseren binnen het Laurentius Ziekenhuis. Momenteel zamelt de stichting geld in voor de aanschaf van Virtual Reality brillen voor kinderen. Wanneer je een VR- bril draagt, kun je je even in een andere wereld wanen. De 360º films zorgen ervoor dat waar je ook kijkt, je midden in de film zit.


Plantactie in de gemeenten Maasgouw en Leudal

Boom planten Foto: Frans VonckStichting IKL organiseert ook dit jaar een campagne voor het aanplanten van streekeigen landschaps- elementen. Bewoners of organisaties uit de gemeenten Maasgouw en Leudal kunnen gebruik maken van de speciale plantregeling. Het gaat hier om de aanleg van landschappelijk groen in de vorm van zowel loofbomen alleenstaand of in groepen of rijen, hoogstamboomgaardjes, heggen of kleine bosschages. De regeling biedt de mogelijkheid voor het verkrijgen van struiken en bomen met boompalen en boomkorf. Onderdeel van de regeling vormt een advies ter plekke en het opstellen een plantplant met een deskundige van de stichting IKL. Deze plantregeling wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Maasgouw en de gemeente Leudal. De campagne is gericht op versterking van het authentieke landschap én het vergroten van burgerbetrokkenheid. Voor verdere informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Hermie van Es, h.vanes@ikl-limburg.nl, 06 12 19 84 96


Chillen bij Wesjo

Vrijdag 25 mei organiseert Jongerenwerkgroep Wesjo weer een Chill-avond voor jongens en meisjes vanaf groep 4. Van 19.00 tot 21.00 uur kun je chillen in jeugdhuis De Sprong aan de Thornerweg 4 in Wessem. Je kunt spelen op de Wii, Playstation, biljarten, tafeltennissen of air-hockeyen. Of wil je zelf eens achter de dj-draaitafel staan? Kijk op: www.wesjo.nl of de facebookpagina of er wijzigingen in het programma zijn.


Verkoop loten Zonnebloemloterij

Zonnebloemen Vrijwilligers van Zonnebloemafdeling Roggel maken zich op voor de Zonnebloemloterij 2018. In de 1e en 2e week van juni gaan zij met loten langs deuren in Roggel. De loten kosten € 2,- per stuk. Met de opbrengst organiseert de Zonnebloem activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking, zodat ook zij voluit van het leven kunnen genieten.


MS inloopmiddag in het Laurentius Ziekenhuis

De Multiple Sclerose Vereniging Nederland houdt bij de poli neurologie van het Laurentius ziekenhuis een inloopmiddag voor mensen met MS en (in) direct betrokkenen. De inloopmiddag vindt plaats op donderdag 31 mei bij de poli neurologie Laurentius Ziekenhuis Roermond, van 14.00-16.00 uur. Vrijwilligers van de MS-vereniging staan u graag te woord. U kunt tijdens de inloopmiddag terecht voor praktische informatie, maar ook voor een kopje koffie met lotgenoten. U hoeft zich niet aan te melden. U bent van harte welkom. Zie voor informatie: http://www.lzr.nl


Leudal Fietstocht

Stap 'ns Op Ontdek het mooie Leudal op zondag 27 mei. Doe mee met de fietstocht ‘Stap 'ns Op’ en steun lokale ontwikkelingswerkers uit de gemeente Leudal. De opbrengst van de fietstocht gaat naar verschillende goede doelen van deze lokale ontwikkelingswerkers. De route is 35 km. Inschrijfgeld volwassenen € 3,00; kinderen € 1,00. Opstapplaatsen van 10.00 tot 14.00 uur: Buggenum: De Roffert, Berikstraat 11 Haelen: Parochiecentrum, Kerkplein 12 Roggel: Jozefhuis, Past. Schippersstraat 4 Baexem: Baexheimerhuuske, Kerkstraat 3 Horn: Beatrixzaal, Bethanië, Bergerweg 23.


Tante Thee Theater viert feest!

Zaterdag 26 mei organiseert Tante Thee Theater in samenwerking met Harmonie St. Cecilia Maasbracht een gezellig kindertheater. Samen muziek maken, zingen, dansen en natuurlijk samen een feestje bouwen! Dat en veel meer gebeurt tijdens de kindertheatervoorstelling van Tante Thee en Harmonie St. Cecilia Maasbracht. Het programma begint om 11.00 uur in ZC De Spil en is voor iedereen in de leeftijdscategorie van 1 tot en met 6 jaar. De entree is gratis.


Inschrijven voor de 8e Truck Run Weert kan nu

Zondag 2 september Liefhebbers van de Truck Run Weert kunnen zich vanaf heden inschrijven. De Truck Run Weert vindt plaats op zondag 2 september. Deze toertocht, bestemd voor mensen met een beperking, trekt over een afstand van 59 kilometer door de gemeenten Weert, Stamproij, Ell, Kelpen, Baexem, Heythuysen, Leveroij, Nederweert-Eind en Nederweert. Vertrek en aankomst bedrijventerrein Kampershoek, Lumar Verhuurbedrijf, Edisonlaan 16 in Weert. Inschrijven kan via http://www.truckrunweert.nl . Dit geldt ook voor verkeersregelaars.


Vrijwilligers gevraagd Stichting Vergeten Groenten

Heb je altijd al belangstelling gehad voor tuinieren? Ben je geboeid door alles wat groeit en bloeit? Dan snap je dat de tuinen van de Stichting Vergeten Groenten iets heel bijzonders zijn. Zonder vrijwilligers zou het echter niet lukken om zo’n bijzondere tuin te hebben. Daarom organiseert men op zaterdag 26 mei van 13.00 tot 16.00 uur een vrijwilligersdag omdat men vrijwilligers zoekt. Locatie: Rijkel 21 in Beesel. Heb je wat vrije tijd over dan is dit een kans om samen met anderen leuk en zinvol vrijwilligerswerk te kunnen doen. Meer info: www.stichtingvergetengroenten.nl


Lentewandeling voor Blinden en Slechtzienden

Het Leudal IVN-Roermond e.o. organiseert zondag 27 mei een lentewandeling voor blinden en slechtzienden. De start is om 14.00 uur buiten bij het bezoekers- centrum bij St. Elisabeth ’s hof, Roggelseweg 56 in Haelen. Het is een route van circa 3 km die ook voor mindervaliden geschikt is. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. De gidsen voor die dag: Michèle Devreese, Sjoerd & Anita van der Schuit. Voor IVN-leden is de wandeling gratis, anderen € 2,50 per persoon. Informatie en aanmelden via: Speurneuzen@IVNRoermond.nl of 0475-302733.


Theaterspektakel in de Peel

De Theatermakers ‘Weg uit de Peel’ is een spannende, ontroerende en grappige familievoorstelling voor jong en oud op heel bijzondere plekken in de Brabantse en Limburgse Peel. Het boek ‘Weg uit de Peel’ van de schrijver Jacques Vriens komt tot leven in een spannende, ontroerende en ook grappige familievoorstelling. De voorstelling is te zien en te beleven op de plaats waar het verhaal zich afspeelt: midden in de Peel in een prachtig decor. Data: 19, 24, 25, 26, 27 mei; aanvang 20.30 uur in Buitencentrum De Pelen in Ospeldijk. Kaarten en meer informatie: http://www.weguitdepeel.nl .


Informatieavond over 'de bevalling'

Dinsdag 29 mei Op dinsdag 29 mei van 19.00 tot 21.00 uur is in het Auditorium van SJG Weert, Vogelsbleek 5 een informatieavond over de bevalling. Aanmelden via: www.sjgweert.nl (zie: Agenda) of bij de afdeling Patiënteninformatie 0495-572 205. Een verloskundige uit de regio en een verloskundige en gynaecoloog uit het ziekenhuis geven uitleg over de bevalling, eventuele pijnstilling en over 'wat er anders kan gaan'. Als het mogelijk is volgt een rondleiding over de verpleegafdeling en de verlos- kamers. Er is ruimte voor het stellen van vragen.


Leudal Energie: groene stroom van eigen bodem

Windmolenpark Neer "Wat is er nu leuker dan je stroom zelf opwekken in je achtertuin en er een goed rendement op halen?" Binnenkort gaat de Energiecoöperatie Leudal Energie een heus windpark oprichten nabij Neer, waar de inwoners van Leudal op meerdere wijze van kunnen profiteren: Windpark De Kookepan. Door lid te worden van de coöperatie kunnen de inwoners meebeslissen over het toekomstige energiegebruik in de gemeente, maar ook deelnemen in het windpark. Dat betekent dat je geld uitleent aan de coöperatie, wat gebruikt wordt voor de bouw van de molens. Je ontvangt daarvoor 4% tot 6% rente, vijf tot 15 jaar lang. In Leudal worden daarom drie informatieavonden georganiseerd, waar iedereen welkom is. De entree is gratis: Aldengoor, Haelen: donderdag 31 mei, 19.30 uur; De Nassaurie, Grathem: woensdag 6 juni, 19.30 uur. De Bombardon, Heythuysen: woensdag 13 juni, 19.30 uur. Tijdens de bijeenkomsten wordt de mogelijkheid tot investeren in het windpark toegelicht.


‘Alle kinderen naar buiten’

Woensdag 30 mei Bezoekerscentrum Leudal organiseert woensdag 30 mei van 14.00 tot 16.00 uur een buitenactiviteit voor kinderen tot 12 jaar met als thema ‘wat kun je eten uit de natuur’. De deelname bedraagt € 3,50. Vooraf opgeven via: ghl.balieteam@gmail.com of: 0475-497 010. Startlocatie: Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 in Haelen. De heksen vroeger waren wijze vrouwen die precies wisten welke planten uit de natuur eetbaar waren en wat je ervan kon maken. Tot slot kun je je eigen hexenkaas maken.


Ommetje Leudal

St. Servaaskapel Woensdag 30 mei van 08.30 tot 11.30 uur organiseert Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 in Haelen een themawandeling ‘Ommetje Leudal’. Kosten: € 3,50 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar € 1,00. De wordingsgeschiedenis en prachtige landschaps- elementen van dit stukje natuurgebied met haar indrukwekkende 3 beken stelsel wordt onder de aandacht gebracht. Je bezoekt onder andere de St. Servaaskapel, het Jonkerven en nog andere leuke plekjes. Honden zijn toegestaan mits aan de lijn.


Dag van het Nationaal Park De Meinweg

In Nationaal Park de Meinweg kunnen bezoekers op zondag 27 mei gratis genieten van de prachtige natuur en cultuur die de regio De Meinweg rijk is. Met een wandelexcursie in de ochtend rondom Vlodrop Station, een fietstocht rondom de Liberationroute in het begin van de middag vanuit De Boshut en ter afsluiting genieten op het terras bij de klanken van een sfeervolle band. Voor ieder wat wils rondom het Europese thema: ‘Cultuurhistorie, het zit in onze Natuur’. Meer informatie: www.np-demeinweg.nl .