Live Radio Live TV

Vijf gewonden op de A2 bij Maasbracht Geplaatst op: 25-6-2017 21:07

Politie Regionieuws Bij een ongeluk op de A2 ter hoogte van Maasbracht (zuidelijke richting) zijn zondagavond rond 18.25 uur vijf mensen gewond geraakt. Op de snelweg kwamen een auto en twee motoren met elkaar in botsing. De inzittenden van de auto, een man en een kind raakten zwaargewond. De motorrijders, twee bestuurders en een passagier, raakten ook gewond. Een van hen is zwaargewond, de andere twee lichtgewond. Alle betrokkenen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De personenauto is op de kop op de rijbaan terechtgekomen. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. De snelweg was tijdens dat onderzoek afgezet en het verkeer werd omgeleid. Het ongeval veroorzaakte een file van zes kilometer.


Politie waarschuwt voor 'computerhulpen' Geplaatst op: 25-6-2017 20:06

'Iets' oudere computer is vaak traag Regionieuws In veel huishoudens is de computer in de loop der tijd 'traag' geworden en het duurt lang eer meer men b.v. in een programma iets kan uitvoeren. Het is dan verleidelijk om niet direct op te hangen en te blijven luisteren als er iemand belt die zegt dat hij van 'Microsoft' is . Hij vertelt dat u een probleem met de pc heeft en dat voor u kan oplossen. De beller probeert uw vertrouwen te winnen en biedt hulp aan. U krijgt het verzoek om een programma te installeren. Maar let op: met dit programma krijgt de beller toegang tot uw computer en kan er geld worden afgeschreven, zogenaamd voor de 'geboden hulp'. Ook wordt gevraagd om iTunes-betaalkaarten aan te schaffen en de codes hiervan door te geven. Nogmaals: trap er niet in, hang op! Bent u gebeld en hebt u op advies van de oplichters een programma geïnstalleerd en mogelijk ook reeds betaald? Neem dan, voor het doen van aangifte, contact op met de politie via 0900-8844.


Angely Waajen lijsttrekker CDA Roermond Geplaatst op: 24-6-2017 21:15

Angely Waajen-Crins Regionieuws Tijdens de algemene ledenvergadering van 22 juni heeft het bestuur van het CDA Roermond Angely Waajen voorgedragen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. De Algemene ledenvergadering heeft de voordracht unaniem bekrachtigd. Angely Waajen kan hierdoor als lijstaanvoerster van de Roermondse CDA-lijst de succesvolle weg, die is ingezet in de afgelopen raadsperiode voor het CDA Roermond, verder vervolgen. In het najaar wordt de verdere lijstsamenstelling bekend gemaakt. Angely Waajen is geen onbekende in de politiek. Sinds 2010 maakt zij deel uit van de gemeenteraadsfractie van het CDA. In het dagelijks leven is Angely Waajen (48 jaar) wethouder voor economische zaken en volkshuisvesting alsmede loco-burgemeester bij de gemeente Roermond. Zij is gehuwd en moeder van twee kinderen.  


VriendenLoterij verrast Ilse met 10.000 euro Geplaatst op: 24-6-2017 21:09

 Heythuysen Een grote verrassing voor Ilse uit Heythuysen. Zij won zaterdag € 10.000 euro, de Altijd Prijs Show in een met VriendenLoterij-winnaars afgeladen AFAS Live. Deze prijs is een van de ruim 3.400 prijzen die de VriendenLoterij tijdens de show uitreikte. Ilse (30), onderwijsassistent in het speciaal onderwijs, kon haar geluk niet op: "Dit is helemaal super! We hebben net de sleutel van ons nieuwe huis gekregen. We twijfelden nog of we wel moesten komen naar deze show vandaag, want we hadden ook kunnen klussen. Maar ik ben ontzettend blij dat we toch gekomen zijn."


Begeleider van St. Joseph motorrun verongelukt Geplaatst op: 24-6-2017 20:50

Traumahelikopter Foto: Ben DoensenRegionieuws Zaterdagmiddag rond 14.30 uur is op de Roerkade in Roermond een 57-jarige man uit Maasbracht verongelukt. De motorbegeleider en medeorganisator van de St. Josephrun, een motorrun met cliënten met een beperking van Daelzicht in Heel, ging met zijn motor onderuit. Hij kwam tegen een paal te recht. Eerste medische hulp werd verleend door een opgeroepen traumahelikopter. Ernstig gewond werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar hij later aan zijn verwondingen is overleden.


Provincie Limburg blijft investeren in muziekonderwijs Geplaatst op: 23-6-2017 21:31

Impressie van een bijzonder schoolconcert tijdens de  DOOR! Muziekdag op 23 juniRegionieuws Tijdens de Muziekdag DOOR! Zonder Grenzen 2017 in Adams Muziekcentrale in Ittervoort op vrijdag 23 juni maakte Ger Koopmans, gedeputeerde voor Cultuur in Limburg, bekend dat de Provincie structureel blijft investeren in muziekonderwijs op school. Het resultaat is dat in 2017 31 nieuwe scholen kunnen starten met muziekonderwijs op school. Daarnaast lanceerde Koopmans een nieuw DOOR! initiatief: ‘Geef je instrument DOOR!’, een Limburgs instrumentendepot dat kinderen en scholen de mogelijkheid biedt een instrument te lenen en te bespelen. DOOR! is een provinciale campagne die muziek- onderwijs in beweging zet, omdat muziekonderwijs van essentieel belang is voor de ontwikkeling van kinderen. Het creëert optimale kansen voor de leerkracht en leerling om hun talenten te gebruiken en te ontwikkelen voor muziek. Geef je instrument DOOR!, is ontstaan omdat scholen en muziek- verenigingen over te weinig instrumenten beschikken. Daarom is besloten om samen met Adams muziekcentrale en met hulp de philharmonie zuidnederland een Limburgs instrumentendepot op te richten.


Roelof Fransbergen: Ridder in Orde Oranje Nassau Geplaatst op: 23-6-2017 21:13

De versierselen behorend bij de Koninklijke onderscheidingMaasbracht Tijdens de opening van de Maasbrachter Havendagen heeft Roelof Fransbergen (64) uit Maasbracht vrijdagavond 23 juni uit handen van burgemeester Stef Strous de Koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje Nassau mogen ontvangen. De heer Fransbergen ontving de onderscheiding voor zijn grote verdiensten voor de scheepvaart, het behoud van het varend cultureel erfgoed, zijn inzet voor de (oud) schippersgemeenschap en zijn ondersteuning van lokale verenigingen. Hij was onder andere voorzitter van de Open Scheepvaartdagen (tegenwoordig Maasbrachter Havendagen), bestuurslid van de Stichting Sociëteit Harmonie St. Cecilia Maasbracht en bestuurslid van de Ondernemersvereniging Maasbracht, sectie havenondernemers. Voorzitter en lid van de Raad van Elf van Carnavalsvereniging De Hoonder Maasbracht, Prins Carnaval, bestuurslid van de Vereniging van Scheepsbevrachters en Logistieke Dienstverleners in de binnenvaart en voorzitter van het Maas Binnenvaartmuseum Maasbracht.


'Snel gesprek oppakken Roggelse verenigingen' Geplaatst op: 22-6-2017 14:28

Sportpark De Mössehook in Roggel Leudal Acht sport- en cultuurverenigingen uit Roggel hebben een toekomstvisie 'Samenwerking op en rond Sportpark de Mössehook' bij de gemeente Leudal ingediend. De verenigingen geven aan dat er aan acht van de negen kaders van het beleidskader accommodaties en subsidies voldaan wordt. Jordi Custers van de fractie Ronduit Open doet een oproep aan het college van Leudal om niet dezelfde fout te maken zoals dat in Neer is gebeurd met sportpark Leudal-Oost. Hij vraagt "het gesprek met de verenigingen zo snel mogelijk weer op te pakken en hen helderheid te geven."


'Dynamische burgerinitiatieven niet laten wachten' Geplaatst op: 22-6-2017 14:04

Gemeentehuis van Leudal Leudal Tijdens de 'Os dörp'- bijeenkomsten heeft de gemeente Leudal de burgers opgeroepen eigen initiatief te tonen en ontwikkelen. Pieke Houben van de fractie Samen Verder stelt dat de gemeente er voor heeft gekozen een andere rol in te nemen, een rol waarin de gemeente niet meer strikt bepaalt en verzorgt, maar juist burgers faciliteert om binnen ruime kaders het heft in eigen handen te nemen. Hij vervolgt: "Dynamische burgerinitiatieven kunnen niet wachten op een statische overheid." De fractie Samen Verder zal daarom tijdens de behandeling van de kadernota dan ook een motie/amendement indienen. Hierin wordt het college van B en W de opdracht geven om lopende burgerinitiatieven nog vóór de laatste raadsvergadering van dit kalenderjaar duidelijkheid te verschaffen over de haalbaarheid van hun initiatieven.


Archief oude bisdom Roermond geïnventariseerd Geplaatst op: 22-6-2017 13:31

Interieur van de kathedraal van Roermond Regionieuws De inventarisatie van het archief van de bisschop van Roermond ten tijde van het eerste bisdom Roermond (1569-1802) is afgerond. Door de inventarisatie is het archief optimaal toegankelijk voor onderzoek naar de geschiedenis van het oude bisdom en voor de bestudering van het geloof van alledag van de gewone gelovigen. De inventarisatie is uitgevoerd door historicus Gerard Venner van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL). Het eerste bisdom Roermond werd opgericht in 1559. Het gebied week af van dat van het huidige bisdom dat de provincie Limburg omvat. Het oude bisdom omvatte vrijwel geheel Midden- en Noord-Limburg en aangrenzend, nu Duits gebied met Kevelaer, Geldern, Straelen, Viersen en Erkelenz. Tot het eerste bisdom behoorden ook het Rijk van Nijmegen, Het land van Maas en Waal, het land van Cuijk en het land van Valkenburg in het zuiden. Het boek wordt op 28 juni aangeboden aan de huidige bisschop van Roermond mgr. Frans Wiertz. Daarna is de archiefinventarisatie ook online te raadplegen via http://www.bisdom-roermond.nl en http//www.rhcl.nl.


LLTB inventariseert situatie Limburgse fruittelers Geplaatst op: 21-6-2017 16:52

Appels Regionieuws De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg vragen Limburgse fruittelers een enquête in te vullen naar de situatie in de fruitteeltsector. Op deze manier willen ze het beeld helder krijgen hoe de fruitteeltsector er in Limburg bij staat. De sector heeft de afgelopen jaren met verschillende tegenslagen te maken gehad, waaronder de Ruslandboycot, de water- en hagelschade van vorig jaar en de vorstschade van dit voorjaar. Ze hebben gezorgd dat de sector financieel onder druk staat.


Jan, Jans en de Kinderpostzegels Geplaatst op: 21-6-2017 16:24

Jan, Jans en de kinderen Regionieuws Miljoenen Nederlanders zijn opgegroeid met de vaak herkenbare, grappige gebeurtenissen uit het leven van Jan en Jans, Catootje, Jeroen-poep-aan- je-schoen en de grote rode Je-weet-wel-kater. Al meer dan 40 jaar staat er wekelijks een strip in het tijdschrift Libelle. Als eerbetoon aan de in januari  overleden tekenaar Jan Kruis, schitteren de personages uit Jan, Jans en de Kinderen dit jaar op de kinderpostzegels. Op 27 september gaat de Kinderpostzegelactie van start. Met de opbrengst worden kinderen geholpen, in Nederland en in het buitenland.


Provincie en MKB Limburg: aanpak winkelleegstand Geplaatst op: 21-6-2017 16:20

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Regionieuws Gedeputeerde Hans Teunissen van Ruimte en Onderwijs, Monique Princen, voorzitter MKB Limburg en Paul Berden, voorzitter Commissie Retail van MKB Limburg, hebben op 20 juni een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een project van drie jaar voor de aanpak van winkelleegstand. Daarmee krijgt de samenwerking tussen de Provincie, gemeenten en retailers die anderhalf jaar geleden is gestart een extra impuls en wordt MKB Limburg behalve gesprekspartner ook uitvoerder. Beide partijen streven hiermee naar het terugdringen van het aantal m2 leegstaand winkeloppervlak en een sterke en toekomstbestendige Limburgse retailsector. Concrete acties die MKB Limburg in de gezamenlijke aanpak gaat uitvoeren zijn het opstellen van Kansenkaarten en daaruit voortvloeiende actieplannen om de kansrijke winkelgebieden te versterken. Aan de andere kant zullen er ook pilotprojecten worden opgezet gericht op afbouw en transformatie van kansarme winkelgebieden en solitair gevestigde retailers.


Missiebureau Roermond helpt getroffen Marawi Geplaatst op: 21-6-2017 16:13

Marawi Regionieuws Het Missiebureau van het bisdom Roermond geeft 20 duizend euro noodhulp aan het bisdom Marawi op de Filipijnen. De stad op het eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen wordt de laatste tijd ernstig getroffen door gevechten tussen IS-rebellen en het regeringsleger. De donatie is een reactie op een noodkreet om hulp van bisschop Edwin de la Peña van Marawi met wie het Missiebureau van het bisdom Roermond goede contacten onderhoudt.   Van het geld wordt vijfduizend gebruikt om op verschillende locaties directe noodhulp te kunnen geven. Daarnaast wordt er drie keer vijfduizend euro overgemaakt voor de aanschaf van onder meer 1400 medical kits. Deze worden gebruikt voor het verlenen van eerste hulp aan vluchtelingen, die in diverse opvangcentra in de regio zijn ondergebracht. Het Missiebureau Roermond is tevens een inzamelingsactie begonnen om meer hulp te kunnen verlenen via banknummerNL11 RABO 0144 1014 08.


Mensenketting voor sluiting kerncentrales Geplaatst op: 20-6-2017 17:02

Mensenketting op zondag 25 juni Regionieuws Op zondag 25 juni tussen 14.00 en 15.00 uur vindt de mensenketting plaats die de onmiddellijke sluiting van de kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 eist. Mensen uit drie landen, Nederland, België en Duitsland protesteren samen voor een gemeenschappelijk doel. Door met tienduizenden mensen tegelijk een ketting te vormen op het traject Tihange-Luik- Maastricht-Aken kunnen er problemen ontstaan in het kader van de doorstroming en veiligheid van het verkeer. Daarom worden er onder meer verkeersregelaars ingezet en wordt het verkeer op plaatsen omgeleid. Rijdend van Maastricht naar Vaals wordt de menselijke ketting gevormd op de linkerzijde van het fietspad langs N278 vanaf de Dorpsstraat in Cadier en Keer tot aan Vaals. Op die plaats worden (brom)fietsers omgeleid naar het fietspad aan de overzijde. Parkeren wordt op 25 juni toegestaan in de groenbermen langs het fietspad aan de linkerzijde, redenerend in de rijrichting van Maastricht naar Vaals.


Clubkampioenschappen TV Wimbledonck Geplaatst op: 20-6-2017 15:54

De huldiging Roggel Op zondag 11 juni werden de finales gespeeld van de clubkampioenschappen van Tennisvereniging Wimbledock in Roggel. De uitslagen: Heren enkel: 1. Bart Vaessen 2. Geert Verstappen Mix: 1. Saskia Hanssen en Peter van der Heijden, 2. Miriam en Jorn Bongaerts Heren dubbel: 1. Lowie Gisberts en Geert Verstappen, 2. Bob Houben en Dennis van Lier.


Bestudering 'cijfers' project Park Leudal Oost Geplaatst op: 20-6-2017 14:53

Ingang van gemeentehuis Leudal Leudal Afgelopen maandagavond stond voor de initiatiefnemers van het project Park Leudal Oost een belangrijke vergadering op de agenda. De commissie Sociaal van de gemeente Leudal sprak op deze avond over de mogelijke realisering van het burgerinitiatief: Park Leudal Oost. Een kleine twee weken geleden bracht het college van Burgemeester en Wethouders naar buiten om een negatief advies te geven voor het raadsvoorstel. De financiële cijfers van de gemeente Leudal, de rekenkamer van Leudal en Park Leudal Oost komen niet met elkaar overeen. Doordat er onenigheid bestaat over de financiële cijfers van het plan, gaat wethouder Stan Backus op zeer korte termijn om tafel zitten met de Rekenkamer en initiatiefnemers. Op maandag 3 juli komt (onder voorbehoud) de commissie Sociaal weer bij elkaar. Op deze avond zullen de cijfers van het initiatief nogmaals besproken worden. Eveneens wordt er dan een advies uitgebracht aan het presidium over het al dan wel of niet bespreken in de raadsvergadering van (waarschijnlijk) dinsdag 11 juli.


Nieuwe verkeersborden per 1 juli 2017 Geplaatst op: 20-6-2017 14:15

De nieuwe borden F11 en F12 Regionieuws Op 1 juli worden er nieuwe verkeersborden ingevoerd. Het was de bedoeling ze reeds is 2015 in te voeren. De veertien gebodsborden moeten deelnemers aan het verkeer meer duidelijkheid verschaffen. Ze gaan onder andere over tram- en busbanen of een combinatie daarvan. Daarnaast geven de nieuwe borden informatie over passeerstroken voor landbouwvoertuigen. Door de nieuwe verkeersborden zijn algemene gebodsborden met een onderbord in sommige situaties niet meer nodig zijn. Vanaf 1 oktober 2017 kunnen vragen over de nieuwe verkeersborden in de theorie- en praktijkexamens van het CBR terugkomen. Voorbeeld: Verkeersbord F11: verplicht gebruik passeerstrook of passeerbaan Verplicht gebruik passeerstrook (rijstrook om ingehaald te kunnen worden) uitsluitend bestemd voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h. Geldt ook voor heftrucks, graafmachines e.d. Verboden voor andere bestuurders.


Jubileumeditie Ciro Artwalk geopend Geplaatst op: 19-6-2017 21:20

Opening van de expositie Foto: Gerard HermansHorn Zondag 18 juni is de 10e editie van de Ciro Artwalk, een unieke kunstwandeling in het groen door gouverneur Bovens officieel geopend. Bezoekers kunnen tot en met 18 september dagelijks gratis een bijzondere route in en rondom het terrein van Ciro in Horn lopen. Bijna 200 kunstwerken van prominente beeldhouwers zijn hier de komende drie maanden te bewonderen. De expositie is gratis toegankelijk voor iedereen. De Ciro Artwalk in Horn is nog tot 18 september iedere dag gratis toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur. De wandelroute in het bos gaat over verharde paden en is daarmee ook geschikt als uitje voor mensen met een beperking. De start is bij de receptie/hoofdingang van Ciro, waar ook een gratis wandelbrochure verkrijgbaar is. Meer informatie: http://www.ciro-horn.nl/artwalk .


Keurmerk Veilig Ondernemen voor Windmolenbos Geplaatst op: 19-6-2017 21:13

 Haelen Bedrijventerrein Windmolenbos in Haelen heeft het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Basis Samenwerken behaald. Dit Keurmerk is een waardering voor bedrijventerreinen waar gestart is met de samenwerking om de veiligheid te verbeteren. Een belangrijke voorwaarde in het proces om een KVO-B-certificaat te behalen is dat ondernemers samen met gemeente, politie, brandweer en evt. andere partijen afspraken maken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer aan te pakken. Dit levert een veiliger omgeving op met als resultaat een groter gevoel van veiligheid en minder schade. Daar profiteert iedereen van. MKB- Nederland heeft dit proces begeleid. De schade die het bedrijfsleven jaarlijks lijdt door criminaliteit en onveiligheid wordt door deze en andere maatregelen fors verminderd.


Onttrekkingsverbod oppervlaktewater uitgebreid Geplaatst op: 19-6-2017 21:04

De Vlootbeek Regionieuws Het onttrekkingsverbod op oppervlaktewater in Noord- en Midden-Limburg, dat het waterschap op 29 mei heeft ingesteld, wordt uitgebreid met de Vlootbeek. Ook uit deze beek en alle overige beken die onderdeel uitmaken van het stroomgebied van de Vlootbeek mag vanaf 20 juni tot nadere berichtgeving geen oppervlaktewater onttrokken worden.  De periode van droogte neemt verder toe in onze provincie. Het waterschap verwacht dat we eind juni op een neerslagtekort van ruim 150 mm zitten in vergelijking met andere jaren. De Vlootbeek ontspringt in de gemeente Heinsberg, kruist de Duits-Nederlandse grens bij Karken tussen Voorst en Posterholt en mondt bij Linne uit in de Maas. De lengte bedraagt (op Nederlands gebied) ongeveer 17,5 km. Tot het stroomgebied van de Vlootbeek behoren de Vlootbeek, maar ook de Putbeek en Pepinusbeek en hun zijbeken in de gemeenten Echt-Susteren, Roerdalen en Maasgouw.


Team Pergamijn bereikt de top van Mont Ventoux Geplaatst op: 18-6-2017 17:22

Team Pergamijn heeft de top bereikt Regionieuws Woensdag 14 juni beklommen acht deelnemers die hun thuis vinden bij Pergamijn in Echt en Sittard de Mont Ventoux. Samen met hun buddy’s fietsten zij naar 1.912 meter hoogte. Met hun deelname aan Equipe Mont Ventoux zetten zij niet alleen een sportieve prestatie neer, maar werkten zij ook aan hun persoonlijke ontwikkeling. Equipe Mont Ventoux is een initiatief van Koraal Groep waarbij jaarlijks zo’n 400 deelnemers met een (lichte) verstandelijke beperking de Mont Ventoux beklimmen. Pergamijn sloot dit jaar voor de derde keer aan.


GroenLinks en Progressief Akkoord Leudal (PAL) Geplaatst op: 17-6-2017 21:37

 Leudal Namens het bestuur van GroenLinks afdeling Roermond e.o. laat Ron De Cock in een persbericht weten dat "Progressief Akkoord Leudal (PAL) een valse start maakt". Ron De Cock: "In 1Leudal van 14 juni j.l. meldt Progressief Akkoord Leudal (PAL) dat ook GroenLinks zich gevonden heeft in deze nieuwe lokale groepering. Dit is niet juist. GroenLinks heeft in een eerder gesprek met Progressief Leudal duidelijk aangegeven niet deel te nemen aan een nieuwe groepering." De Cock vervolgt: "Het verbaast GroenLinks dan ook dat mede namens Progessief Leudal toch gemeld wordt dat GroenLinks participeert in PAL." "Uiteraard staat het leden van GroenLinks vrij om op persoonlijke titel te participeren in PAL of welke andere lokale Leudalse partij. Maar dat kan en zal nooit namens GroenLinks zijn", aldus GroenLinks.


Gemeente Roermond zamelt snoeiafval taxus in Geplaatst op: 17-6-2017 21:15

Taxus; alleen de jonge scheuten knippen Regionieuws Vanaf woensdag 15 juni tot en met woensdag 31 augustus zamelt de gemeente Roermond taxussnoeisel in voor de actie Taxus voor Hoop. Taxus (taxus baccata) bevat de stof baccatine dat als basisgrondstof dient voor het maken van geneesmiddelen waarmee men kanker bestrijdt. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. Met het snoeien en gescheiden aanbieden van uw taxussnoeisel kunt u dus levens redden. U kunt het taxussnoeisel gratis inleveren bij het Milieupark, Mijnheerkensweg 31 te Roermond.


Onderzoek naar brandveilig gedrag onder senioren Geplaatst op: 17-6-2017 21:07

Rookmelder kan ook tegen plafond geplakt worden Regionieuws Uit onderzoek blijkt dat senioren vaker betrokken zijn bij brand in hun woning en daarbij ook nog eens kwetsbaar zijn. Aanleiding voor de teams Brandveilig Leven van Brandweer Limburg-Noord en Brandweer Zuid-Limburg om te onderzoeken hoe brand(on)veilig senioren zich gedragen en wat hiervan de belangrijkste oorzaken zijn. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat senioren bijna niet over brandveiligheid en brandveiligheidsmaatregelen praten met anderen en daardoor brandveilig gedrag niet van elkaar overnemen. Opvallend is ook dat veel senioren het risico op brand in hun eigen woning en de gevolgen van hun brandonveilig gedrag onderschatten. Ook blijkt de oorzaak soms gewoontegedrag te zijn, bijvoorbeeld bij brandonveilig koken. Of er ontbreekt kennis, bijvoorbeeld dat een rookmelder ook met een plakstrip opgehangen kan worden en boren dus niet noodzakelijk is. Zo zijn er vooral in oudere woningen simpelweg te weinig stopcontacten voor de huidige elektriciteitsbehoefte, waardoor senioren vaak stekkerdozen op andere stekkerdozen aansluiten.  


Prettig uitzicht tijdens scan-onderzoek Geplaatst op: 17-6-2017 20:56

Links boven panoramaplafond boven PET-CTscan Regionieuws De stichting Vrienden van Laurentius heeft het mogelijk gemaakt om een panoramaplafond te realiseren boven de nieuwe PET-CT scan in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Het panoramaplafond zorgt ervoor dat patiënten van een prettig uitzicht kunnen genieten terwijl ze in de scan liggen. De PET-CT scan is recent in gebruik genomen door het Laurentius. Met deze scan kunnen bepaalde vormen van kanker en ontstekingen worden opgespoord. “Tijdens het onderzoek met de PET-CT scan moet de patiënt enige tijd stil liggen op de rug”, legt Math de Ponti, voorzitter van de stichting, uit. “Zo’n onderzoek is natuurlijk al spannend genoeg. Een prettige omgeving met een rustgevend uitzicht kan helpen om de spanning te verminderen en het onderzoek fijner te laten verlopen. En dat past mooi binnen de visie van onze stichting.” Meer info: http://www.vriendenvanlaurentius.nl .


Gezamenlijke handhavingsacties op het water Geplaatst op: 16-6-2017 22:05

Waterpolitie Regionieuws Op  donderdag 15 juni zijn handhavers van verschillende organisaties in Limburg op pad gegaan om de veiligheid op en rond het water te controleren. Het resultaat is ruim vijftig handhavingsacties. De gezamenlijke handhavingsdag is een initiatief van Rijkswater- staat en waterschap Limburg. Ook de politie, de Groene Brigade, de douane en het Openbaar Ministerie deden dit jaar mee. Het doel van de partijen is kennisdeling, een goede samenwerking en het stimuleren van burgers en bedrijven om bij te dragen aan schoon en gezond water. Bij de vijftig controles werden zes strafrechtelijke boetes uitgeschreven. Dit was onder meer voor te dicht bij de sloot spuiten met gewasbeschermings- middelen, onttrekking van oppervlaktewater, met te veel hengels vissen en een vrachtschip waarvan de lading rondstoof. In vijftien gevallen volgt nog een zogenoemde handhavingsvervolgactie. Een voorbeeld hiervan is de bouw van een terras tegen een dijk zonder de benodigde vergunning.


Onthulling plaquette Apple Distinguished School Geplaatst op: 16-6-2017 21:16

 Horn Op woensdag 21 juni zal de onthulling van de plaquette Apple Distinguished School te Sint Ursula locatie Horn plaatsvinden. Deze onthulling wordt verricht door Hans Teunissen, gedeputeerde Onderwijs provincie Limburg​ en​ Richard Verheul, wethouder Onderwijs gemeente Leudal. Wereldwijd zijn er slechts 400 scholen die dit predicaat hebben gekregen. In Nederland zijn dit er drie, Maarssen, Haarlem en Scholengemeenschap St Ursula in Horn. Een unieke prestatie met een positieve uitstraling voor Limburg. Bij de toekenning van dit predicaat wordt zeer zorgvuldig gekeken naar de toepassing van technologie in het onderwijs. Het gaat nadrukkelijk niet om iPadonderwijs of iPadscholen. Scholen die dit predicaat krijgen hebben bewezen op vijf gebieden (te weten: Visionair leiderschap, innovatief leren en lesgeven, voortdurend professioneel leren, overtuigend bewijs van succes en een flexibele leeromgeving) te werken aan excellent onderwijs.


10 jaar Maasgouw met prachtige evenementen Geplaatst op: 15-6-2017 22:04

...met prachtige evenementen die de kernen verbinden!Maasgouw De gemeente Maasgouw bestaat dit jaar 10 jaar en viert feest. Burgemeester Stef Strous: "10 jaar waarin we onze gemeente samen inhoud hebben gegeven. 10 jaar waarin we samen aan onze gemeente hebben gewerkt. Daarom vieren we deze verjaardag met elkaar." Strous vervolgt: Tijdens de nieuwjaarsreceptie nodigde ik daarom iedereen uit om met goede ideeën te komen. Ideeën die de kracht én de pracht van onze gemeente zichtbaar maken. Die iedereen in Maasgouw laten genieten van wat we voor elkaar organiseren." Naar aanleiding van de oproep van burgemeester Strous kreeg de gemeente tal van initiatieven die laten zien dat verenigingen elkaar hebben opgezocht. Ze kreeg voorstellen waarin clubs elkaar aanvullen en versterken en die de verschillende kernen verbinden en die de inwoners raken. In de jubileumbijlage in 1Maasgouw kan men lezen wat de inwoners elkaar te bieden hebben en welke evenementen er op stapel staan. Zie: http://bit.ly/2sGKbBV


BOB, ook als je naar een feest gaat Geplaatst op: 15-6-2017 21:39

Ook als je naar een tuinfeest gaat Regionieuws Ook dit jaar gaat de BOB-zomercampagne weer van start. Vanaf maandag 19 juni is de centrale boodschap: BOB, ook als je naar een feest gaat’ Doel van deze campagne is om automobilisten en hun passagiers te stimuleren BOB-afspraken te maken en zo rijden onder invloed van alcohol te voorkomen. BOB is daarbij degene die geen alcohol drinkt en de anderen veilig thuis brengt. Verantwoordelijke voor deze campagne in Limburg is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL).
Succesvolle Dressuur Try Out

Een van de jeugdige deelneemsters Foto: Zahra PoelsRuim 80 ruiters en amazones vonden 8 en 9 april de weg naar het opgeknapte ruitersportterrein in Haelen. Onder een stralende zon lieten ze zien hoe goed ze op met paard of pony kunnen rijden. De Dressuur Try Out van Ruitersportvereniging Haelen is al enkele jaren de eerste officiële buitenwedstrijd voor dressuurruiters. Na het rijden van de eerste proef kregen de ruiters zaterdag mondeling tips. Daarna werd de proef nog een keer gereden en kregen ze punten. Zondag 9 april werd een extra wedstrijd gehouden voor de beginnende ruiters met veel publiek.


5-jarig jubileum Alzheimercafé Leudal

Dinsdag 27 juni viert Alzheimercafé Leudal het 5-jarig jubileum. Alle belangstellenden zijn van harte welkom in Zorgcentrum Beek en Bos, L ’Unionlaan 1 te Heythuysen. Toegang is gratis. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur; het programma start om 19.30 uur en eindigt om ongeveer 21.30 uur. Het belooft een gezellige avond te worden met muziek, sketches en lekkernijen. Er zijn interviews met wethouder Richard Verheul en met mevrouw Lemmens van Alzheimer Nederland. Het Alzheimercafé voorziet binnen Leudal duidelijk in een behoefte met gemiddeld 40 tot 50 bezoekers per avond. Er wordt altijd een actueel onderwerp besproken en bezoekers kunnen ervaringen, tips en ideeën met elkaar delen. Voor deze lustrumviering zijn ook de oud-vrijwilligers uitgenodigd.


Touwtrek-Event van CV de Fieëstnaze

 Zondag 23 juli organiseert CV de Fieëstnaze een Touwtrek-Event. Om 14.00 uur is de start van deze te gekke dag. Locatie: Oos Hoes, Ut Kirkske, Heide 29 te Heythuysen. Geef je voor zondag 16 juli gratis op samen met je vrienden, familie en/of collega's via: cvfieestnaze@gmail.com . Team: 5 personen; maximaal 400 kg. Voor de kinderen is er een springkussen en bij voldoende aanmeldingen is er een kids-team.


Basisschool De Zjwiek en Kinjer-OLS

Basisschool De Zjwiek Dinsdag 27 juni doet groep 7 van Basisschool De Zjwiek uit Roggel mee aan het Kinjer-OLS in Merkelbeek. Op maandag 26 juni houden zij de generale repetitie. Zij lopen vanaf 14.15 uur de volgende route door het dorp: Schoolplein-Pastoor Hanraetsstraat-Pietersplein- Beeklaan. Zij zullen dit rondje twee keer lopen en de schutterij zal ter hoogte van (de achterkant van) De Beukelaer halt houden om de yell te laten horen. Het zou leuk zijn als ouders en andere belangstellenden de kinderen van groep 7 dan komen aanmoedigen.


Meepraten met de 'Gemeente Nederweert'

 De gemeente Nederweert werkt aan een Strategische Agenda met punten die er op de lange (re) termijn toe doen. Op vrijdag 30 juni kan iedereen daarover meepraten op de Zomerbraderie tijdens De Dag van Nederweert. Tijdens de Dag van Nederweert treft men de 'gemeente' in een tent bij het horecaplein tussen 14.00 en 20.00 uur. De hele middag zijn er leden van het college van B&W en de gemeenteraad aanwezig om met inwoners het gesprek aan te gaan over de stellingen en de toekomst van Nederweert. Inwoners kunnen daar laten weten wat ze belangrijk vinden voor de toekomst van Nederweert.   Dat kan aan de hand van een aantal stellingen. Dat kan door het gesprek aan te gaan met wethouders en raadsleden. Er is ook een ‘knoterhoek’. Tussendoor zijn er enkele optredens van artiesten.


Bomenwandeling in de wijk Moesel Weert

Donderdag 6 juli Stichting Groen Weert leidt op donderdag 6 juli een bomenwandeling voor de bewoners van de wijk Moesel. Ook niet bewoners zijn welkom. Vertrek om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats aan het Oranjeplein bij het winkelcentrum Moesel. Deelname is gratis en staat open voor jong en oud. Aanmelding is niet nodig en de wandeling duurt maximaal 2 uur. Voor meer informatie: Gerard Hendriks 06 235 241 26 of kijk op www.groenweert.nl . Tijdens de wandeling gaat de aandacht uit naar bijzondere en soms ook oude bomen die in de wijk Moesel staan.


Gezinstocht vol natuurbeleving in De Groote Peel

Samen waterdieren scheppen Foto: ©Marijke Vaes-Schroën/StaatsbosbeheerIn Nationaal Park De Groote Peel kun je in juli en augustus elke woensdagmiddag genieten van Zin in Zomertochten. Een speelse gezinstocht vol leuke opdrachten in de natuur; actief, gevarieerd, uitdagend en boordevol natuurbeleving. Peelgidsen van Staatsbosbeheer zorgen voor de begeleiding. Start elke woensdag vanaf 5 juli om 14.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. De route is 2,5 km lang en duurt 1,5 tot 2 uur. Deelname kost € 5,00 voor volwassenen en € 3,50 per kind. Aanmelden is gewenst via: depelen@staatsbosbeheer.nl of: 0495–641 497.


Muzikaal weekend in De Groote Peel

Big Band Rick Weert In het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 juli is er veel muziek bij Buitencentrum De Pelen. Zaterdag begint het optreden van leerlingen van Rick’s Rockplein en Rick’s Big Band om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Zondag zijn vanaf 13.30 tot ongeveer 16.00 uur akoestische sessies met Tom, Anouk, Loes en Cyrill; vier enthousiaste Nederweerter muzikanten. De optredens vinden plaats in het overdekte Amfitheater van het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. De voorstellingen op het Peelpodium zijn voor iedereen toegankelijk. Reserveren is niet mogelijk en vol is vol. Entree is een vrijwillige bijdrage. Uw gift komt ten goede aan de muzikanten en aan de organisatie van het Peelpodium. Voor meer informatie kijk op: http://www.staatsbosbeheer.nl/peelpodium .