Live Radio Live TV

Voorbereidende werkzaamheden Maaslijn Geplaatst op: 21-7-2017 21:06

Spoorweg overgang Regionieuws Gedeputeerde Staten van Limburg hebben ingestemd met het aanbrengen van een buis voor een glasvezelkabel langs de spoorverbinding Roermond-Nijmegen. Ook hebben zij ingestemd met het geven van opdracht aan Enexis voor de aanleg van de aansluitingen voor negen onderstations. Dit is nodig voor de elektrificatie van de zogenoemde Maaslijn. Het zijn voorbereidende werkzaamheden. Het aanbesteden van de uitvoerende werkzaamheden voor de elektrificatie van de Maaslijn en de overige verbeteringen nadat de inspraakprocedure is doorlopen.


Het Eurobad gaat weer open Geplaatst op: 21-7-2017 20:51

Het Eurobad in Maasbracht Maasbracht Vanaf zaterdag 22 juli kan iedereen weer zwemmen in het Eurobad in Maasbracht. De baden zijn gevuld en het water is dan op temperatuur. De afgelopen 2 weken is er hard gewerkt om de beschadigde coating van de bassins te verwijderen. Na een grote schoonmaak is afgelopen weekend gestart met vullen. Het water is goedgekeurd en alles wordt op orde gebracht. Abonnementhouders van het Eurobad krijgen binnenkort persoonlijk bericht over een tegemoetkoming. Tot zaterdag kunnen zij nog gratis zwemmen in zwembad Weerderhof in Linne.


Inzendingen gezocht voor filmwedstrijd Tijdsbeeld Geplaatst op: 21-7-2017 12:23

Inzendingen gezocht Regionieuws Op zondag 26 november wordt tijdens het Filmfestival Tijdsbeeld voor het eerst de Servaas Huysprijs uitgereikt aan de ‘meest betekenisvolle filmproductie van Limburg’. Amateurfilmers maken kans op de Servaas Huysprijs en mogen tot zaterdag 30 september hun productie inzenden. De belangrijkste voorwaarde is dat de film een tijdsbeeld geeft van Limburg nu of van de provincie in het verleden. De prijs is vernoemd naar de in november 2016 overleden politicus Servaas Huys; de eerste voorzitter van het Limburgs Film en Video Archief. Meer informatie op: www.hklimburg.nl/tijdsbeeld .


Limburgers gaan het liefst op strandvakantie Geplaatst op: 20-7-2017 21:42

Het strand van Noordwijk Foto: 3MLRegionieuws Totaal 95% van de Limburgers is van plan om in 2017 op vakantie te gaan, dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de reiszoekmachine momondo.nl. Totaal 45% van deze Limburgse vakantiegangers heeft plannen om de vakantie aan het strand door te brengen. Ook stedentrips (32%) en het huren van een vakantiehuisje (23%) zijn populaire vakanties. Actieve vakanties (14%), kamperen (14%), rondreizen (14%), wintersport (8%), cruises (4%) en gezondheidsvakanties (9%) volgen op  afstand.  Slechts 5% van de Limburgers geeft aan dit jaar niet op vakantie te gaan.


Uitspraak Voorzieningenrechter inzake Solarfestival Geplaatst op: 20-7-2017 21:32

Solarfestival Foto: Vincent van den BoogaardRegionieuws De voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg heeft woensdag uitspraak gedaan op het verzoek om voorlopige voorziening dat is ingediend namens 28 omwonenden van het Solar-terrein in Roermond en in de buurt gevestigde ondernemers. Tijdens de zitting hebben de verzoekers hun vordering ingetrokken om de vergunningen voor het Solar-weekend op 3 tot en met 5 augustus volledig te schorsen. Zij hebben wel hun andere vorderingen gehandhaafd. Zij hebben namelijk gevraagd om voor de muziek op de camping na 11 uur ‘s avonds beperkingen op te leggen. De beperkingen betreffen het niveau en om de eindtijd te vervroegen tot 01.00 uur. Ook willen zij dat een grotere bufferafstand tussen de camping en woningen ten noorden van het terrein wordt opgelegd en dat een grens wordt gesteld voor het niveau van stemgeluid op de camping ’s nachts. De voorzieningenrechter heeft de verzoeken afgewezen. Hij is van oordeel dat de gemeente voldoende heeft gemotiveerd dat uit veiligheidsoogpunt de muziek op de camping gefaseerd moet worden afgebouwd en dat daarvoor tot 01.30 uur tijd moet worden genomen.


Nieuw Eetcafé Lekker & Gezellig bij St. Charles Geplaatst op: 19-7-2017 15:48

De ingang van Sint Charles  Leudal Het nieuwe Eetcafé 'Lekker & Gezellig' in Heythuysen is er voor iedereen die graag het gezelschap van anderen opzoekt. Een goede samenwerking tussen MetGGZ, PSW, Land van Horne, het AMW, de seniorenvereniging Heitse en Synthese maakt het nieuwe eetcafé mogelijk.  De start is op maandag 25 september van 17.45 tot 20.30 uur. Daarna is het elke vierde maandag van de maand. De gastheer is voorlopig Gasterij de Karibu bij Woonzorgcentrum St. Charles, Op de Bos 2 in Heythuysen. Er wordt dan een betaalbaar driegangenmenu voor € 8,50 geserveerd. En misschien wel belangrijker dan het eten: het is een ontmoetingsplek waar je nieuwe mensen leert kennen. Maar waar je ook in de toekomst informatie kunt halen over nuttige onderwerpen zoals veiligheid in en om het huis, brandpreventie, tips van politie of info over een buurtapp. Ook is het mogelijk een kaartje te leggen of met elkaar een gezellige babbel te hebben.  Binnenkort wordt een de folder 'Lekker & Gezellig' op tal van plaatsen in de gemeente Leudal verspreid.


Gevangenisstraf voor dodelijk verkeersongeval Geplaatst op: 19-7-2017 15:24

Het Roermondse gerechtsgebouw Regionieuws De rechtbank Limburg heeft op dinsdag 18 juli een 36-jarige man uit Weert veroordeeld tot gevangenisstraf van 12 maanden wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval op 30 maart 2014 op de Roermondseweg (N280) in Swartbroek. De verdachte reed op die dag op een motorfiets. Hij heeft vóór een bocht, terwijl er een doorgetrokken streep op het wegdek was aangebracht, verschillende personenauto’s en motoren via de linker weghelft ingehaald. Daarna heeft hij in die bocht over het verdrijvingsvlak weer naar de rechter weghelft gestuurd. De verdachte reed op dat moment harder dan ter plaatse was toegestaan. Pal na de bocht heeft de verdachte het slachtoffer aangereden, dat zojuist met zijn fiets de weg overstak. De fietser, een man van 78 jaar uit Weert, overleed vrijwel direct aan zijn verwondingen. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte onder invloed was van hoge concentraties amfetamine en alprazolam echter geen alcohol.


Nieuwe Fietsroutes-Belevingsroutes Geplaatst op: 20-7-2017 11:00

Liefde voor Limburg Regionieuws Leisure Port heeft in samenwerking met de toeristische platforms nieuwe belevingsroutes in gebruik genomen: De Go Agro fietsroute in Horst aan de Maas, de Stadswandeling in Venlo en de belevingsroute Go Agro Peel en Maas. De drie routes zijn via de App van Liefde voor Limburg te bekijken en te beleven. Zie ook: http://www.liefdevoorlimburg.nl . Er is ook een folder beschikbaar, Nederlands- en Duitstalig, die te verkrijgen is bij meer dan 100 toeristisch- recreatieve bedrijven in Peel en Maas en de VVV’s in de gemeente.


Steun Raad voor Cultuur: philharmonie zuidnederland Geplaatst op: 18-7-2017 19:22

philharmonie zuidnederland Regionieuws De Raad voor Cultuur heeft vertrouwen in de rol die de philharmonie zuidnederland speelt voor de hele regio Zuid-Nederland. De Raad voor Cultuur noemt de keuze van het orkest voor twee standplaatsen en behoud van huidige formatie weloverwogen. De Provincie Limburg heeft al eerder de voorkeur voor dit scenario uitgesproken en reageert verheugd op het advies over de toekomst van de philharmonie zuidnederland. In 2016 adviseerde de Raad voor Cultuur nog aan de Minister van OCW dat de philharmonie zuidnederland via volledige integratie van twee orkestkernen naar één orkest op één standplaats moest toewerken. De Provincie Limburg voelt zich nu gesteund door de Raad voor Cultuur en komt begin september met een plan. Hierin wil zij als één van de belangrijkste financiers van het orkest invulling geven aan haar positie. 


Koninklijke Harmonie van Thorn op Radio 4 Geplaatst op: 18-7-2017 14:04

Nobert Nozy, chef-dirigent, Ab Nieuwdorp, presentator  en Frans Tonnaer, president KHTThorn Vrijdagmorgen 14 juli was de Koninklijke Harmonie van Thorn live te horen op NPO Radio 4. Vanuit het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum liet de Koninklijke horen waarom zij zo geroemd wordt in binnen- en buitenland. Met werken van Absil, Rachmaninov en Dvorák liet de Harmonie een fantastische indruk achter voor de luisteraars op de radio en het publiek in de studio. Ab Nieuwdorp, de presentator van het programma ‘De Klassieken’, was ook vol lof over de uitvoering van de Koninklijke Harmonie van Thorn. De uitzending van De Klassieken, een programma van AVROTROS is via www.radio4.nl/deklassieken terug te luisteren. Tevens is de opname van de Symfonische Dansen van Rachmaninov te bekijken via het You Tube- kanaal van NPO Radio 4. Voor Norbert Nozy was het concert een landelijk afscheid. Nozy heeft de afgelopen jaren de Koninklijke Harmonie van Thorn tot tweemaal toe naar het Europees Kampioenschap gebracht.


Norbert Nozy: Ridder in Orde van Oranje Nassau Geplaatst op: 18-7-2017 13:50

De kersverse 'Ridder' Thorn Zaterdag 15 juli ontving de heer Norbert Nozy uit handen van burgemeester Stef Strous van Maasgouw de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’. De onderscheiding werd na afloop van zijn afscheidsconcert als chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie Thorn uitgereikt. Van 2004 tot 2017 was Nozy chef-dirigent, artistiek eindverantwoordelijke en muzikaal leider van de Koninklijke Harmonie van Thorn. Daarvoor zette hij zich o.a. in als dirigent van Harmonie St. Michaël Thorn van 1983 tot 1985.


‘Tour de Limbourg’ Kamerlid Rens Raemakers   Geplaatst op: 18-7-2017 13:43

Rens op werkbezoek in Brunssum Leudal De Tweede Kamer heeft momenteel reces, maar voor veel Kamerleden is dit geen reden om stil te zitten. Het Leudalse Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) organiseert deze zomer zijn eigen ‘Tour de Limbourg’, waarbij hij probeert zoveel mogelijk Limburgse gemeenten en instellingen te bezoeken. Zo bezocht Rens organisaties voor kinderopvang in Brunssum, Heerlen en Kerkrade. In Roermond nam hij een kijkje bij het Kennis- en Expertisecentrum de Donderberg en in Venlo ging hij op werkbezoek bij de WAA Groep. Tot slot organiseerde de gemeente Maastricht rondetafelsessies met Rens en verschillende experts in de jeugdzorg. Wilt u bij uw instelling of organisatie ook een werkbezoek organiseren? Met name in augustus is er nog veel ruimte om dit op korte termijn in te plannen. U kunt mailen naar r.raemakers@tweedekamer.nl. De portefeuille van Rens Raemakers omvat onder meer: jeugdzorg, kinderopvang, armoedebeleid en de participatiewet.  


Volleybalster uit Heythuysen pakt zilver met team Geplaatst op: 17-7-2017 14:57

Jong Oranje op het volleybaltoernooi  Heythuysen Claire Crijns uit Heythuysen heeft met Jeugd Oranje zondagavond zilver veroverd op het Acht- landentoernooi in het Spaanse Valladolid. Het volleybalteam van bondscoach Juliën van de Vyver verloor in de finale met 3-0 van Italië. In de poule wist Oranje Italië nog met 3-1 te verslaan. De 16-jarige Crijns speelt op de middenpositie. Ze is begonnen met volleyballen bij HHC en speelt nu eredivisie bij Peelpush.


Leudal Sociaal doet niet mee aan verkiezingen Geplaatst op: 16-7-2017 21:43

Aanplakbord voor de verkiezingsaffiches Leudal In de kadernota heeft de fractie Leudal Sociaal te kennen gegeven dat ze volgend jaar niet mee zullen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen en dat ieder zijn eigen weg gaat. Wat betekent dit voor de fractie? Rob Flinsenberg heeft in december 2016 al aangegeven dat Leudal Sociaal niet mee zal doen aan de verkiezingen in maart 2018. Hij is van mening dat te veel kleine partijen in Leudal niet in het belang van Leudal is. Rob Flinsenberg blijft wel actief in de gemeente Leudal voor het CDA als adviserend en ondersteunend lid op het sociaal domein. Waarom het CDA? "Het is een partij die staat voor o.a. het gezin, verbinding, belangen van het verenigingsleven, agrariërs, ondernemers en kwetsbare burgers." Zo zal de fractievoorzitter André Kierkels overstappen naar D66, zoals reeds in een eerdere publicatie werd gesteld. Waarom D66? Omdat hij het gedachtegoed van D66 al sinds de jaren '90 aanhangt. Jan Engelen, commissielid Sociaal, heeft gesprekken gevoerd met een drietal fracties. Na ampele overwegingen heeft hij gekozen voor de lokale politieke partij Samen Verder.


Samen Verder vraagt aandacht voor de 'fietser' Geplaatst op: 16-7-2017 21:16

Fietsers, belangrijke deelnemers in het verkeer Leudal Fietsers zijn de meest kwetsbare deelnemers aan het verkeer. “Scholieren gaan dagelijks van huis naar school en terug en dat moet veilig gebeuren”, zegt Ellie van Tilburg, gemeenteraadslid van de fractie Samen Verder. Senioren gebruiken steeds meer de elektrische fiets voor hun dagelijkse boodschappen en om uitstapjes te maken. Ook in het woon-werkverkeer wordt steeds meer gestimuleerd om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Een goede ontwikkeling voor mens en milieu. Belangrijk is de veiligheid voor deze kwetsbare weggebruikers. In het bijzonder vraagt Samen Verder aandacht voor de verkeerssituatie in de drukke dorpskernen bijvoorbeeld in Heythuysen. Ook het afstemmen van het fiets- met landbouwroute-netwerk is van belang met een vrijliggend fietspad aan de Heldenseweg. De snelfietsroute Roermond - Weert  is een initiatief van de provincie samen met de gemeenten. Hiervoor is het nodig dat in Horn de aansluiting van het fietspad langs de N280 bij het Lateraal kanaal wordt verbeterd en verlicht. De fractie steunt de nieuwe versie van 'de fiets' in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan.


Liberale Volkspartij Maasgouw kiest lijsttrekker Geplaatst op: 16-7-2017 19:49

Clemens Meerts Maasgouw Onlangs heeft de ledenvergadering van de Liberale Volkspartij Maasgouw de heer Clemens Meerts (41) uit Beegden tot lijsttrekker gekozen voor de verkiezingen voor de gemeenteraad van Maasgouw in het voorjaar van 2018. De heer Meerts heeft in het verleden diverse politieke en bestuurlijke functies vervuld voor de VVD. Vanaf 2010 is hij raadslid in Maasgouw en sinds begin 2016 doet hij dit voor de LVM. Op de lijst wordt hij gevolgd door Rob Buschman uit Wessem op nr. 2 en Leon Jansen uit Maasbracht op nr. 3. De lijst telt in totaal 13 kandidaten. Ook heeft de Liberale Volkspartij Maasgouw het verkiezingsprogramma al vastgesteld. Dit programma staat in het teken van kritisch besturen, maar wel met een positieve insteek. De LVM kondigt concreet aan te komen met drie verrassende speerpunten waar de burger echt wat aan heeft.


Hoge Koninklijke onderscheiding voor Norbert Nozy Geplaatst op: 15-7-2017 23:12

Ridder in de Orde van Oranje Nassau Thorn Zaterdag 15 juli ontving de heer Norbert Nozy uit handen van burgemeester Stef Strous van Maasgouw een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd na afloop van zijn afscheidsconcert als chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie Thorn uitgereikt. Van 2004 tot 2017 was Norbert Nozy chef-dirigent, artistiek eindverantwoordelijke en muzikaal leider van de Koninklijke Harmonie van Thorn. Daarvoor zette hij zich in als dirigent van Harmonie St. Michaël Thorn van 1983 tot 1985. Norbert Nozy heeft de Belgische nationaliteit. Het komt niet vaak voor dat deze hoge onderscheiding wordt uitgereikt aan een buitenlander. Norbert Nozy heeft in de loop der jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw, instandhouding en het niveau van de blaasmuziek- cultuur in Nederland, België en ook in Europa. Hij is een veelgevraagd jurylid bij provinciale wedstrijden, nationale en internationale concoursen zoals het WMC in Kerkrade en het Certamen Internacional de Bandas de Musica Ciudad de Valencia.


Ronduit Open: 'Uitvoering sociaal beleid Leudal' Geplaatst op: 14-7-2017 21:34

Ingang gemeentehuis Leudal Leudal Raadslid Mathieu Wagemans van de fractie Ronduit Open meldt het college van B&W van Leudal dat bij herhaling hem berichten bereiken van burgers over de wijze waarop het sociale beleid van Leudal in de praktijk wordt uitgevoerd. Hij geeft aan dat er "medewerkers zijn die burgers tegemoet treden vanuit een houding van fundamenteel wantrouwen dat op geen enkel feit is gebaseerd. Gevolg is dat mensen zich diep gekwetst voelen. Dat is temeer pijnlijk aangezien uw College de gemeente voortdurend profileert als een dienstbare gemeente." Wagemans stelt echter nadrukkelijk dat hij zeer wel begrijpt dat wanneer zich situaties voordoen waarin misbruik wordt gemaakt van uitkeringen en voorzieningen de gemeente gehouden is in te grijpen." Hij vervolgt: "Tot slot wil ik benadrukken dat deze kritische opmerkingen zeker niet alle betrokkenen betreffen. Er zijn ook medewerkers waarover zeer positief wordt gerapporteerd. Het feit dat het gedrag van slechts een beperkt aantal medewerkers met regelmaat kritiek oproept, doet echter aan de noodzaak om in te grijpen niet af."


Limburgse paardensport groots op CHIO Aken Geplaatst op: 14-7-2017 21:05

'Limburg in het centrum' Regionieuws Tijdens het topevent CHIO Aken presenteert de Limburgse paardensport zich groots. In de openingsceremonie op dinsdag 18 juli zijn tien springruiters onder leiding van bondscoach Luc Steeghs en acht dressuurruiters onder leiding van Jan Rensen (in samenwerking met Remy Bastings) te bewonderen. In de wedstrijden treden Jeannet Haazen in Nederlands dressuurteam en Aniek Poels en Michel Hendrix in Nederlands springteam aan. Coaches Rob Ehrens en Harry de Ruyter staan de ruiters ter zijde bij de landenwedstrijden. Daarnaast presenteren Limburg Paardensport, Brightlands, Connect Limburg en Provincie Limburg zich op een gezamenlijke stand. Limburg is een echte paardenprovincie en ligt in het centrum van de internationale paardensport. In een cirkel van zo’n 150 km. rondom Maastricht, gebeurt het. In dit gebied bevinden zich top faciliteiten. Steeds meer internationale ondernemers zien de kracht van deze regio en kiezen ervoor zich hier te vestigen. Een van de Limburgse ambities is het verkennen en aangaan van grensoverschrijdende samenwerking.


Grootste maïsdoolhof van Nederland in Eind Geplaatst op: 13-7-2017 20:55

Blije kinderen openen het doolhof Regionieuws Woensdag 12 juli opende tv-kok Mathijs Vrieze, samen met wethouder Van Meel van Nederweert, onder het toeziend oog van tientallen kinderen het grootste maïsdoolhof van Nederland in het Nederweert-Eind. Trotse eigenaar Wim Gommers van IJsboerderij Gommers heeft zijn perfect onderhouden maïsveld van meer dan tien voetbalvelden groot omgetoverd tot een heuse attractie voor jong en oud. De opening is feestelijk gevierd met een speciale maïsproeverij voor kids onder leiding van Mathijs Vrieze. Het is een initiatief van groenteproducent Bonduelle. Het Maïsdoolhof is vierenhalf hectare zoekplezier en staat garant voor een leuk en leerzaam uitje. In een spannende speurtocht leren kids alles over maïs en kunnen op de uitkijktoren ontdekken wat er allemaal te zien valt in het veld. Als ze de uitgang uit het doolhof gevonden hebben, kunnen ze genieten van een bijzonder, home-made maïsijsje; een primeur in Nederland. Het Maïsdoolhof is geopend tot en met eind september van dinsdag tor en met zondag van 11.00 tot 20.00 uur. Zie ook: https://www.youtu.be/p6_17Q_UUnk


Eindstand SamenLoop voor Hoop Roermond Geplaatst op: 13-7-2017 19:36

Ook de jeugd deed mee Regionieuws Op zaterdag 10 en zondag 11 juni 2017 stond sportpark De Wijher volledig in het teken van de SamenLoop voor Hoop: een 24 uur durende wandelevenementestafette, waarmee aandacht werd gevraagd voor de ziekte kanker en geld is ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. Ruim 2000 deelnemers uit Roermond en omstreken hebben meegedaan aan de SamenLoop voor Hoop Roermond. Op zondagmiddag om 16.00 uur werd de voorlopige opbrengst van de SamenLoop bekend gemaakt door voorzitter Marieke Wijnbeld. Die middag werd een cheque ter waarde van € 161.025,- door wethouder Gerard IJff overhandigd aan KWF Kankerbestrijding. Inmiddels is de eindstand van de SamenLoop voor Hoop Roermond bekend. De ruim 75 teams hebben tijdens deze vierde editie samen € 175.000,- voor KWF Kankerbestrijding opgehaald. Van dit bedrag is € 10.000,- bestemd voor het Toon Hermans Huis Roermond. Meer info: http://www.samenloopvoorhoop.nl De vijfde editie van de SamenLoop voor Hoop Roermond zal plaatsvinden in 2020.


Financieel toezicht door Provincie in 7 gemeenten Geplaatst op: 12-7-2017 19:55

Boekhouding Regionieuws De Provincie Limburg heeft in 2017 de financiële toestand van zeven gemeenten in Midden-Limburg met een verdiepingsonderzoek in kaart gebracht. Het zijn Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert. Dat gebeurt bij elke Limburgse gemeente eens in de vier jaar. Op basis van de onderzoeken concludeert de Provincie Limburg als toezichthouder dat zij hun financiële huishouding dusdanig op orde hebben dat alle zeven gemeenten tot en met 2020 de meest lichte vorm van toezicht, het repressieve toezicht krijgen.


Campagne aanpak criminaliteit buitengebied succes Geplaatst op: 12-7-2017 19:43

 Regionieuws Nederweert en Leudal lanceerden begin 2015 een campagne om de aanpak van criminaliteit in het buitengebied te versterken. Dat deden de gemeentes met een aantal partners zoals politie, LLTB en Meld Misdaad Anoniem. Het project richtte zich op ondernemers, bewoners en gebruikers van het buitengebied. Het doel was om de meldingsbereidheid van verdachte zaken te vergroten. De campagne eindigt weliswaar maar het werken aan de veiligheid in het buitengebied blijft. Inmiddels is het project geëvalueerd en het blijkt dat het gestelde doel is bereikt. Het aantal meldingen nam zichtbaar toe. Er kwamen 173 meldingen vanuit het buitengebied bij de wijkagenten of via aangiftes, waaronder 76 anonieme MMA-meldingen. Onlangs is er nog een amfetaminelaboratorium opgerold in Haler. Hoewel de campagne stopt, worden acties voortgezet. Zo gaan de gemeenten aan de slag met een drugspreventie-actie. Het melden van verdachte situaties in het buitengebied kan op diverse manieren. Via 0900-8844, het alarmnummer 112 of bij de wijkagenten van Nederweert of Leudal. Het kan ook anoniem via: 0800-7000 (gratis).


Inzet: twee Wensbussen voor Maasgouw Geplaatst op: 12-7-2017 13:30

De Wensbus Maasgouw De leden van de werkgroepen bestuur, vervoersplan en aanschaf bus van de Wensbus Maasgouw zijn voortvarend aan de slag met de voorbereidingen voor de subsidieaanvraag bij de Provincie Limburg. Er wordt ingezet op twee Wensbussen zodat de westkant en de oostkant van de Maas goed bediend worden. De definitieve aanvraag wordt op 17 juli besproken met de provincie. Na de goedkeuring van de provincie gaat men ook aan de slag met de chauffeurs en de planners/ coördinatoren om hen goed te bereiden. De Wensbus gaat een belangrijke functie vervullen in de bereikbaarheid van lokale voorzieningen voor veel inwoners van de gemeente Maasgouw. Mocht u nog vragen hebben of wilt u zich nog aanmelden als chauffeur of coördinator/planner, dan kunt u contact opnemen met een van de leden van het voorlopig bestuur: Miep Förster (info@jo-forster.nl), Ton van der Voort (a.vdr.voort@planet.nl) en Har Leijendeckers (liaties@hotmail.com).


12,5 jarig jubileum met de huisarts gevierd Geplaatst op: 13-7-2017 11:00

Impressie bijeenkomst Regionieuws Zaterdag 1 juli jl. heeft Suzanne Hundscheid haar 12,5 jarig jubileum als huisarts in Roggel gevierd. Tijdens een informatieve bijeenkomst voor de inwoners van Roggel en de nabije omgeving in Gemeenschapshuis La Rochelle gaf zij een kort overzicht van haar tijd als huisarts in deze periode met als hoogtepunt het tot stand komen van het Gezondheidscentrum Roggel drie jaar geleden. Ook zijn verschillende thema's de revue gepasseerd zoals: gezond (op)groeien, oorsuizen, botontkalking en gezond ouder worden. Alle zorgverleners die in het gezondheidscentrum werkzaam zijn hebben vanuit hun eigen discipline invulling gegeven aan de diverse onderwerpen. Er waren veel belangstellenden aanwezig die enerzijds graag wat meer wilden weten over bepaalde zaken en anderzijds de huisarts wilden feliciteren met deze mijlpaal. Het was een plezierige en leerzame middag waar serieus maar ook ludiek informatie gedeeld werd voor zowel de jongere als de oudere mens.


Geweld onder invloed wordt zwaarder bestraft Geplaatst op: 12-7-2017 12:20

Geweld is nooit goed te praten Regionieuws Vanaf 1 juli 2017 test de politie verdachten van geweld op drank en drugs. Als je onder invloed bent kan het Openbaar Ministerie een zwaardere straf eisen. Deze zwaardere straf kan bestaan uit een hogere boete of langere taakstraf of celstraf maar ook uit bijzondere voorwaarden die samenhangen met het middelengebruik. Het is wetenschappelijk vastgesteld dat bij gebruik van alcohol en/of bepaalde drugs een groter risico bestaat om geweld te plegen. Nederland is tot nu toe het enige land waar op drugs en alcohol getest wordt om een zwaardere straf te kunnen eisen bij geweld onder invloed.


Voorronde Nationaal Ouderen Songfestival Geplaatst op: 12-7-2017 11:44

 Regionieuws Na een jarenlange lobby is het gelukt. Het Nationaal Ouderen Songfestival beleeft een voorronde in het zuiden van het land. Zondag 10 september zal de crew neerstrijken in Zorgcentrum St. Jan Baptist aan de Neerstraat in Swalmen. Iedere 55-plusser kan zich aanmelden als solist, duo of trio. De begeleiding is in de handen van vermaard pianist/artistiek leider Kees van Zantwijk. Van de 10 voorrondes gaan totaal 32 deelnemers door naar de halve finale in Houten op 15 oktober of Heerenveen op 22 oktober. De Grande Finale is op zaterdag 18 november om 14.00 uur in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Alle informatie is te vinden op http://www.ouderensongfestival.nl. In de Nieuwsbrief van 31 mei 2017 staat alles beschreven over de gang van zaken.


Kunstwerk voor Limburgse Jagers in Oirschot Geplaatst op: 11-7-2017 17:21

Het monument en 'Limburgs pad' Regionieuws Uit grote waardering voor de Limburgse Jagers heeft gouverneur Theo Bovens namens de Provincie Limburg, een kunstwerk aangeboden aan het regiment. Dit kunstwerk in de vorm van ornamentiek, toegevoegd aan het bestaande monument op de legerbasis te Oirschot, is ontworpen door Arno Coenen en Iris Roskam. Zij vormen het kunstenaarscollectief BeauxArts. Op 11 juli is tevens bekend gemaakt dat de grond waarop het kunstwerk staat een stukje Limburg in Brabant wordt, dankzij een bijzondere erfpachtconstructie. Het ornament dat wordt vervaardigd uit mergel van de Sibbergroeve verenigt alle symboliek die de Limburgse Jagers koesteren en ook uiten in hun cultuur en rituelen. De blik op het monument, verfraaid met het geschonken ornament, wordt versterkt door een nog aan te leggen ‘Limburg pad’. Een pad te vullen met Limburgse grond, met keien en stenen die verbinding en herinnering symboliseren. De Latijnse tekst op banieren van het monument staan voor : "always remember, never forgotten”


Provincie Limburg: financiën Leudal goed op orde Geplaatst op: 11-7-2017 17:12

Gemeentehuis van Leudal Leudal "Het verkeerslicht staat op groen voor Leudal." Met andere woorden: gemeente Leudal heeft haar financiën op orde. Dat is de conclusie van het provinciaal verdiepingsonderzoek 2017 waarbij de gemeentelijke financiële positie in kaart is gebracht. De komende vier jaar krijgt Leudal daarom de meest lichte vorm van toezicht. De provincie Limburg heeft de afgelopen maanden een financieel verdiepingsonderzoek uitgevoerd onder zeven gemeenten in Midden-Limburg te weten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert. Aan de hand van het onderzoek wordt bekeken welke vorm van financieel toezicht een gemeente voor vier jaar krijgt. Drie jaar geleden kreeg de gemeente Leudal nog de beoordeling ‘oranje’. Nu dus de beoordeling ‘groen’. “Een mooie stap vooruit en een teken dat Leudal het financieel gewoon goed doet”, aldus Piet Verlinden, portefeuillehouder Financiën van Leudal. Het volledige rapport is te downloaden op http://www.leudal.nl .


Bijzondere installatie van Pi Backus in Missiekapel Geplaatst op: 11-7-2017 16:52

De opening:  Pi Backus  (l) en burgemeester  Verhoeven (r)  Foto: Kees van der HeijdeHeythuysen Burgemeester Arno Verhoeven van Leudal opende op vrijdag 7 juli de bijzondere installatie Panta Rhei van Pi Backus in de Missiekapel bij de kerk te Heythuysen. Het is alweer de 23ste versie. Tot en met 29 september exposeert de Roermondse kunstenaar zijn installatie 'Panta Rhei' die gebaseerd is op een filosofische uitspraak en gedachte. Backus is in 1975 zijn eerste galerie gestart aan de Vlasstraat in Heythuysen. De expositie is permanent te zien door de glazen deur van de Missiekapel.
Potjes maken van klei

Werken met klei In het kader van de thans in het Leudalmuseum te Haelen lopende tentoonstelling over de Kelten organiseert de Studiegroep Leudal (werkgroep archeologie) op zondag 23 april een gratis workshop voor kinderen tot en met 12 jaar. Vóór de Romeinse tijd werden potten met de hand gevormd en versierd. Om te ervaren hoe de Kelten deze potten maakten is er een inloopmiddag met als thema: potjes maken van klei. Je kunt vanaf 14.00 tot 17.00 uur elk moment aanschuiven om jouw eigen potje te maken. In de tentoonstelling zijn een paar voorbeelden te zien van potten zoals die in de tijd van de Kelten werden gemaakt. Omdat de klei zelfhardend is, kun je het gemaakte potje meteen meenemen. De kinderen kunnen gratis deelnemen aan deze workshop. De tentoonstelling In het spoor van de Kelten is nog te zien tot en met 28 mei 2017 in het Leudalmuseum, Roggelseweg 58 in Haelen. Het museum is dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen.


Tien zingende mannen op het Peelpodium

Zanggroep Toffel Vier Foto: Marijke Vaes-SchroënOp zondag 23 juli speelt en zingt Zanggroep Toffel Vier uit Asten op het Peelpodium van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Ze spelen twee sets: om 13.30 en 15.00 uur in het overdekte Amfitheater. De optredens zijn voor iedereen toegankelijk en entree is een vrijwillige bijdrage. Meer informatie: http://www.staatsbosbeheer.nl/peelpodium . Toffel Vier is een zanggroep van 10 mannen uit Asten die, zoals ze het zelf omschrijven, ‘gewoon heel graag zingen’. Dat doen ze als groep al ruim 24 jaar en nog steeds met heel veel plezier. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit volksliedjes uit eigen streek maar ze brengen ook zelf geschreven liedjes, algemene Brabantse en bekende oud- nederlandse meezingnummers en een paar anderstalige liederen. Ze worden begeleid door een accordeonist en een drummer. Het zingen gebeurt bijna altijd twee- en soms driestemmig.


Leudalbosloop 402 te Heythuysen

Bij de Leudalbosloop loop je nooit alleen Op zondag 23 juli vindt in de bossen bij Restaurant de Busjop, Busschopsweg 9 in Heythuysen de 402de door Atletiek Leudal georganiseerde trimloop plaats. Om 09.45 uur: start Bishop Shorttrack (1 km jeugdloop); om 10.00 uur: start Leudalbosloop (3, 6, 9, 12 of 15 km). Inschrijfgeld: Bishop Shorttrack € 1,00; Leudalbosloop € 2,00; leden van Atletiek Leudal gratis. Meer info: Annemiek Gielen: 0475-493 857 of http://www.atletiekleudal.nl .


Zomervakantie in De Groote Peel

Waterdieren scheppen Foto: Marijke Vaes-Schroën/StaatsbosbeheerStaatsbosbeheer biedt in de zomervakantie veel activiteiten voor gezinnen met kinderen vanaf Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Zo kun je elke woensdag om 14.00 uur met een Peelgids op pad tijdens de Zin in Zomertocht. Daarnaast zijn er ook tochten zonder gids die je elke dag kunt doen. Voor kleuters is er het Kabouterpad en voor kinderen vanaf 6 jaar de Boswachteracademie en de Billy Bell Doekoffer. Kijk voor meer informatie op: http://www.staatsbosbeheer.nl/depelen .


'Bier Boer & Bandjes' bij Heijerhof in Baexem

 Zaterdag 22 juli is er muziek, drank en eten tijdens het tweede Boer, Bier & Bandjes op Heijerhof. Het adres is: Beekkant 9 in Baexem. Parkeren is gratis. Van 16.00 tot 00.00 kan men 'Lokaal eate, drinke en loestere'. Rond 18.30 is er een gezamenlijk buffet. Men kan luisteren naar live muziek onder het genot van  lokaal gebrouwen bier, varken aan het spit, verse verse salades en brood. Kosten: muziek en eten exclusief drinken: € 30,- . Kaarten kan men bestellen via info@heijerhof.nl. De live muziek wordt verzorgd door: Bard, Mooksha, Lefkimmi, London KLezmer Quartet, Vanilla Fuzz en Fake Billy and the false prophets. Meer informatie over het tweede Boer, Bier & Bandjes: http://www.desmaakvanleudal.nl


Kermis in Kelpen-Oler

Zondag 6 augustus Het kermiscomité Kelpen-Oler organiseert zondag 6 augustus een kermisbrunch. Iedereen uit Kelpen- Oler en omstreken kan zich opgeven voor een gezellige brunch vanaf 11.00 tot 14.00 uur met optredens van verschillende artiesten. Kosten € 9,95 all-in (volwassenen). Kijk op: www.trefpuntkelpenoler.nl/brunch of Facebook Brunch Kelpen-Oler of mail kermisbrunch@gmail.com . Aansluitend is er de Steppenrace voor de kids tot 17.00 uur.


10 jaar Leudal: Fotowedstrijd en foto-expositie

Sluitingsdatum 24 augustus Gemeente Leudal, Fotoclub Leudal, Cultureel Podium De Bombardon en Stichting Kunst & Cultuur organiseren een fotowedstrijd in het kader van '10 jaar gemeente Leudal' met als thema: Hoe mooi ons kleurrijk Leudal is. Alle leeftijden kunnen meedoen, verdeeld in 3 categorieën. Een jury zal de foto's beoordelen. In het Kunst & Cultuur Weekend van vrijdag 1 tot zondag 3 september worden de genomineerde foto’s tentoongesteld in de foyer van De Bombardon te Heythuysen. Het publiek kan tot 22 september bepalen welke foto voor de publieksprijs in aanmerking komt. Ook zijn de foto’s te bekijken tijdens het Kleurrijk Leudal Festijn op zondag 24 september. Er zijn mooie prijzen te winnen. Upload je foto op: Instagram of mail naar: 10JAARLEUDAL@LEUDAL.NL . De sluitingsdatum is donderdag 24 augustus. Info zie: http://www.leudal.nl button 10 jaar Leudal


KunstSalon Daelenbroeck presenteert Piet Franzen

Van 9 juli tot 9 oktober 2017 Van 9 juli tot 9 oktober 2017 presenteert KunstSalon Kasteel Daelenbroeck, Kasteellaan 2 in Herkenbosch een solo-expositie van beeldend kunstenaar Piet Franzen uit Leiden. Zijn reeks Scientia-Beeldonderzoeken vormt slechts een klein deel van zijn omvangrijke oeuvre. Dit bestaat uit gedichten, schetsen en ontwerpen, tekeningen, schilderijen, objecten, installatie en mail art. Dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur en op afspraak. Gratis toegankelijk. Meer informatie: infodaelenbroeck@gmail.com .